27: KİTAP YORUMU: Olimpos Kahramanları 3 - Athena'nın İşareti

Athena'nın İşareti, Kitap Yorumları, Rick Riordan,

Olimpos Kahramanları 3 - Athena'nın İşareti


Yazar: Rick Riordan
Çevirmen: Belgin Selen Haktanır
Yayınevi : Doğan ve Egmont Yayıncılık


ARKA KAPAK YAZISI


Annabeth dehşet içinde. Hera sağ olsun, altı aylık ayrılıktan sonra tam Percy'yle yeniden bir araya geleceklerken Jüpiter Kampı onlarla savaşa hazırlanıyor. 2. Argo, ateş püskürten gemi başı Festus ile birlikte ne yazık ki hiç de barışçıl bir görünüme sahip değil. Annabeth, JASON'ın güverteden Romalılara barış sinyalleri vermesini umuyor.

Ancak bu, tek sorun değil. Cebinde annesinin, her hatırladığında sinirlerini bozan hediyesini taşıyor: Athena'nın İşareti. Yedi melezi Ölümün Kapıları'na götürecek kehanet zaten ürkütücü. Bunun üstüne Athena ondan neden bu kadar tehlikeli bir görev bekliyor ki?

Ancak Annabeth'in en büyük korkusu, PERCY'nin değişmiş olması.
Ya Percy artık bir Romalı olduysa? Ya eski arkadaşlarına artık ihtiyaç duymuyorsa? Savaşın ve bilgeliğin tanrıçasının kızı Annabeth, doğuştan bir lider olduğunu biliyor. Ama yanında Yosun Kafa olmadan hiçbir yere adım atmak istemiyor.

Dört farklı melezin bakış açısıyla yazılmış olan Athena'nın İşareti, kadim topraklara, Roma'ya kadar uzanan efsanevi bir macera. Çok önemli buluşlar, insanı dehşete düşürecek fedakârlıklar ve akla hayale gelmeyecek korkular, kehanetteki yedi melezi bekliyor.

Buyurun 2. Argo'nun güvertesine, eğer cesaretiniz varsa...

Sayfa Sayısı: 560
Baskı Yılı: 2015

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese merhabalar… Olimpos Kahramanları 3. kitabı olan Athena’nın İşareti dün gece sat 02:00 civarı sona erdi. Ancak yoğun uyku nedeniyle yorumu bugüne kaldı. Lafı uzatmadan hemen yoruma geçelim. (Yorumlama şeklimi biraz değiştirme kararı aldım. Umarım beğenirsiniz. )

  1. İçerik Yorumu

Athena’nın işareti bildiğiniz gibi serinin üçüncü kitabı. İlk iki kitaptaki 6 ana karakterimi ve Athena’nın kızı olan Annabeth’den oluşan ekibimiz artık bir aradır. Elbette ki konumuz 7’ler kehaneti… Grubun bir araya gelmesi ile birlikte olayların çözüme kavuşacağını falan bekliyorsanız bu konuda yanılıyorsunuz. Olaylar oldukça daha karışık bir hal almakta. Hedef “Roma”. Fazla içerik hakkında spoiler vermeden içerik hakkındaki yorumuma devam etsem daha iyi olacak sanırım.

Rick Riordan’ın serinin bu kitabında ilk iki kitaba göre eni daha az şaşırttığını söylesem yalan olmaz sanırım. Tahmin edilebilir sonuçlar ve beklediğim karakterlerden beklediğim çıkışlar okuduğumu belirtmek istiyorum. Bunda giderek karakterleri daha yakından tanımanın etkisi olduğunun da farkındayım. Yine de Rick Riordan’dan  konularının temelini oluşturan Yunan Mitolojisi  gibi bir maden varken daha sürpriz sonuçlar beklediğimi söylesem sanırım bana kızmazsınız.

Yukarda belirttiğim gibi her ne kadar içerik anlamında beni tatmin etmeyen bir seri parçası olsa da Athena’nın İşareti  sonrasında serinin dördüncü kitabı olan Hades’in Evi’ni bir an önce okumak istediğimi belirtmek isterim. Athena’nın işareti genel anlamda bakıldığında bir geçiş kitabı özelliklerine sahip. 4. Kitapta işlerin daha çok karışacağının ve aksiyonun daha üst seviyelere çıkacağının sinyallerini vermekte.

  1. Yazım Dili Yorumu

Eserin çevirisinde orijinal dile ne kadar sadık kalındığı noktasından pek emin olmasam da Rick Riordan’ın diğer kitaplarında da olduğu gibi Athena’nın İşareti’de oldukça sade bir dile sahip. Akıcı bir okuma yapmanızı sağlayan bu dil sayesinde kitapta hızlıca ilerliyorsunuz.

Kitabın okuyucuları zorlayabilecek tek yanının konu itibari ile kullanılan ve yunan Mitolojisi’ne ait bazı özel kelimeler. Bunun dışında yazım dili anlamında kitaba yapılabilecek bir eleştiri olduğunu düşünmüyorum.

  1. Yapısal Yorum

Evet geldik bence bu kitabın değerine az çok zarar veren duruma. Ne yazık ki kitabın diziminde bir çok hata gözüme çarptı. Sanırım son tashihte gereken özen gösterilmemiş. Ne kadar çok hatalı yazım ile karşılaştığımı inanın unuttum. Başta umursamanızda giderek artan hatalar sizi rahatsız etmeye başlıyor. Durum böyle olunca da bu konuya bir parantez açmak gerekiyor.

Kitabın çevirisi Belgin Selen Haktanır’a ait yayına hazırlayan isim ise Esen Gür. Sanırım çeviri sırasında ve yayına hazırlanma esnasında bazı zaman sıkıntıları yaşandı. Kötü düşünmek istemiyorum bu nedenle yaşanan bazı hatalar olmuş olabilir. Yinede kitabın bu eksikliği okurken gözünüze çarpmakta.

Bir diğer konu ise kapak tasarımı. Yaptığım araştırmalar sonucu birkaç farklı kapak tasarımı gördüm ancak yinede hiçbirini beğenmedim. Görsel anlamda zayıf kaldığı kanaatindeyim. Daha farklı ve Annabeth’in daha ön planda olduğu bir kapak tasarımı Athena’nın İşareti’ne daha çok yakışırdı gibime geliyor.

SEÇTİĞİM SÖZLER



  • Piper: "Burası büyülü bir adaysa neden iyi bir büyülü ada olamıyor sanki?" (Sayfa 323)
  • Leo bir konuda Nemesis'e hak veriyordu: Şans denen şey gerçekten de bir yalandı. (Sayfa 443)
  • Percy, Luke Castellan'ın ona seneler önce ilk görevinden döndükten sonra söylediği bir şeyi hatırladı. "Tüm bunların ne kadar gereksiz olduğunu görmüyor musun? Onca kahramanlık, Olimposluların piyonları olmaktan başka bir işe yaramıyor" (Sayfa 506)
  • Gerçek başarı fedekarlık ister (Sayfa 549)


SERİNİN DİĞER KİTAPLARI 




2 yorum:

  1. Alıntılar çok iyi ya.. bi de ben bu yeni yorum şeklini çok sevdim :) Bazı yerler tatmin etmemiş falan ama ben bu seriyi iyiden iyiye merak etmeye başladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunan Mitolojisi'ni her zaman sevdim. Beni bu seriye çeken başlıca neden bu. Tatmin etmeyen tarafları olsada genel anlamda baktığımda iyi ki okumuşum diyorum

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.