Whatsapp çıkmazı!

 

Whatsapp, 8 Şubat, Mark Zuckerberg, Facebook, Telegram, Signal, Elon Musk, İnstagram, Whatsapp sözleşme, 1984,George Orwell,

Cahil Okur’dan herkese selamlar…

 

Bu gün film, dizi ve kitap yorumlarından ziyade sizlerle faklı bir konuyu paylaşmak için buluştum. Son günlerde whatsapp’ın sizlere sunduğu bir sözleşme var. Herkesçe malum konu hakkında herkes bir şeyler söylediği içinde kafalar oldukça karışık. Peki işin aslı ne?

 

Whatsapp – Facebook Ortaklığı

 

Bildiğiniz gibi Facebook’un sahibi olan Mark Zuckerberg abimiz ciddi bir meblağ ödeyerek Whatsapp’ı geçtiğimiz yıllarda şirketi bünyesine katmıştı. Kullanıcılara ücretsiz olarak takdim edilen uygulamayı satın almada ki başlıca sebebin ise Zuckerberg’in kendisine rakip olan firmaları bu şekilde ortadan kaldırdığı olduğu iddia edilmişti. Ki ardından yine satın aldığı İnstagram ile Zuckerberg artık piyasanın tek hakimi haline gelmeye başladı. Elbette bu dediğim sosyal medya mecralarına alternatif birçok uygulama olsa da en yaygın kullanılanlara sahip olması nedeniyle Zuckerberg piyasanın hakimi haline geldi. Bu süreçler ardından ise Whatsapp ve Facebook ortaklığı resmen başlamış oldu.

 

Sözleşme Ne Diyor?

 

Bilindiği üzere uçtan uca şifreleme uyarıları ile Whatsapp geçmiş dönemlerde gönlümüze taht kuran bir uygulama olmuştu. O kadar rahata ermiştik ki artık bizi “devletin” bile kontrol edemeyeceğini düşünenler olmuştu. (Halbuki zaten devletin bizi dinlemesine gerek olmadığı kanısındayım. J ) Ancak gelinen nokta ise Whatsapp bizlere 8 Şubat’a kadar vakit tanıdığı sözleşmesinde artık mesajlarımıza, kullandığımız görsellere, telefon numaramıza ulaşabileceği ve bunları depolayabileceği, 3. taraflarla paylaşabileceği uyarısına bulunuyor. Siz bunları kabul etmezseniz de artık size Whatsapp yok diyor.  Kabul edip etmemeyi de bizlere bırakıyor.

 

Benim Anladığım Nedir?

 

Peki bu sözleşmeden benim anladığım nedir? 2 Milyar insanın kullandığı bir uygumla bizim verilerimizi alacak ve bunları kendi çıkarları doğrultusunda kullanacak. Burada kullanmanın temel sebebi ise; reklam alanı satmak olduğu bir gerçek... Ki bunu farklı kanallardan hali hazırda yapmakta uygulamalar. Akıllı telefonunuzun yanında konuştuğunuz bir marka veya eşya hakkında reklamlarla karşılaşmıyor musunuz sürekli olarak? Farkına varmadan “next, next” diyerek zaten uygulamaların telefonumuza yerleştirdiği çerezlerle, dijital ayak izimizin izinin sürülmesine müsaade etmekteyiz her gün farkında olmadan.

 

“Büyük Birader Seniz İzliyor”

 

Geroge Orwell 1984 kitabındaki anlatımında “Büyük birader seni izliyor” diyordu. Bu gün o çağı çoktan geri bıraktığımız aşikar. Büyük birader elimizdeki, evimizdeki birçok teknolojik aletle bizleri yönetiyor kıvamına bile geldik aslında. Size veri sağlayan her akıllı cihazınız aslında sizin verilerinizi de farklı yollarla sizi yöneten “Büyük birader”e iletiyor.  Ez cümle; bence Whatsapp’ın bu son sözleşmesi malumun izahından başka bir şey değil. Ki öyle çok büyük yankılarda uyandıracağı kanısına değilim. Şu da bir gerçek ki bir şey ücretsiz ise alınıp satılan ürün bizidir. Bunun aksini düşünmek yanlış olur.

 

Elon Musk Çözümü!

 

Konuyla alakalı olarak Elon Musk bile twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Bizlere Whatsapp’dan uzaklaşarak Telegram ya da Signal kullanabileceğimizi söyledi. Kendisi ne yapar bilmiyorum ama bence bu bahse konu uygulamalarda diğerlerinden çok farklı değil. Henüz kullanıcı açısından Whatsapp kıvamına gelemedikleri için paylaşımda bulunmuyorlardır sadece. Yoksa yukarıda da söylediğim gibi ücretsiz olan bir şey vara alınıp satılan bizizdir.

19 yorum:

  1. Öyle yada böyle her koşulda zaten bilgilerimiz reklam alanlarına illa ki gidiyor diye düşünüyorum. Belki böyle bir sözleşme politikasını bile bile vurdular, artık gözünüzü açın arkadaş diyerekten. :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de haklısın malumun ızahı derken bunu kastetmıstım zaten :D Ne yazık ki bilgilerimizi paylasıyorlar sureklı olarak. bunan cıkar saglayacak çokca reklam veren var.

      Sil
  2. Her ne kadar hali hazırda uzun süredir yapılan bir şey olsa bile bu durum insanı tedirgin ediyor. :) Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tedirgin miyiz? Sanırım evet. Kullanmaya devam edersek ne olur gerçekten bilmiyorum ama özellike işle alakalı olarak sürekli kullanıyorum ve özel hayatımda kullanıyorum

      Sil
  3. Hiç sevmediğim Whatsapp yine bir sorun çıkarıyor benim için. Nerdeyse hiç kullanmıyorum diyebilirim, o kadar az. Düşünülmüş başka bir şeyler var arkasında bence. Yeterince kafam karıştı. Şu an hiç bilmiyorum ne yapacağımı. Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzak durabiliyorsan ne mutlu sana :D Ben fazla duramıyorum daha da durabilir miyim bilmiyorum acıkcaı. Begenmene sevindim yazımı tesekkurler

      Sil
  4. Diğer uygulamaların da farklı olduğunu düşünmüyorum maalesef! Sosyal medya hiç kullanmamak lazım ama o da bir yerde mecbur bırakılıyor. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ki durum tam da bu. Diğer mobil uygulamlarda wahtsapp dan cok da farklı değilller.

      Sil
  5. BENİM ANLADIĞIM VE EDİNDİĞİM BİLGİLERE GÖRE SENDE DETAYLICA ANLATMIŞSIN ELLERİNE SAĞLIK FAKAT BİR ANLATIM VİDEOSUNDA DENK GELDİM TAMAM HER UYGULAMAYI İNDİRİRKEN ERİŞİM İÇİN İZİN VERİYORUZ EVET AMA BUNDA 2. ŞAHIS DEĞİL EK OLARAK 3. ŞAHIŞ KİŞİLERE BİLGİLER GİDECEK AYNI ZAMANDA HER HANGİ BİR PAYLAŞIM YAPARKEN HER HANGİ BİR KİMESENİN YAZISI VEYA GÖRSELİ KULLANILA BİLECEK ÇÜNKÜ KULLANIM İZİNİDE VERMİŞ OLUYORUZ. BİRDE DENİLENLERE GÖRE KULLANMAYA DEVAM EDEN KULLANICILARA BAŞKA KİŞİ ÖNERİSİ, GRUP ÖNERİSİ ÇEŞİTLİ REKLAM GÖNDERİMİ DE YAPACAKLARMIŞ. BİR NEVİ KİŞSEL VERİLERİNİ SATTIĞIN YENİ SOSYAL MEDYA PLATFORMU OLACAK SANIRIM. ERİŞE BİLECEKLERİ BİR DİĞER ÖNEMLİ KONU İS FACEBOOKPA İLE YAPILAN ÖDEMELERDE KULLANDIĞIMIZ BANKA KART BİLGİLERİNE ERİŞMELERİ AYRICA CİHAZINIZI BLUETOOTH İLE BAŞKA BİR CİHAZA BAĞLARSANIZ BAĞLADIĞINIZ CİHAZINDA AYNI ŞEKİLDE VERİLERİNE ULAŞA BİLECEKLERMİŞ. BENCE ÇOK GÜVENSİZ VE ÇOK SIKINTILI BİR DURUM ŞİMDİDEN BAŞKA BİR MESAJ PROGRAMI İNDİRDİM BİLE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durum bu kadar ileri gider mi gerçekten merak ediyorum.

      Bu arada hangi programı kullanmayı düşünüyorsun alternatif olarak merak ettim.

      Sil
  6. Umarım iptal ederler ne diyeyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zor gibi Apple ın mecburi koşması sonrası bu yola girdiler. Facebook ve Apple zaten bu noktada mahkemelik olmus durumdalar.

      Sil
  7. Uzaktan eğitim sürecinde bütün iletişimimizi Whatsapp'tan yapıyoruz. Biz çıksak bile o kadar veli, öğrenci herkesin birden başka bir uygulama kullanması çok zor. Bekleyelim bakalım günler ne getirecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenlerin işi biraz daha zor gibi sanki :D Allah kolaylık versin. Ayrıca öle çok da endişelenecek bir durum yok bence.

      Sil
  8. Evet malumun ılanı sadece. Fazlaca abartılacak birşey yok ama Türk milleti olarak abartmayı çok seviyoruz. Sabah beri işle alaklı iletişimde olduğum herkes bip ve telegrama geçtiklerini belirten mesajlar atıyor bu nedenle bende o iletişim yollarını da kullanmaya başladım ama bakalım ne olacak.

    YanıtlaSil
  9. Teknolojinin faydaları da var zararları da. Nasıl ve ne için kullandığımızı bilirsek ve tam güveniyoruz algısından da çıkarsak bence az bir hasarlar günü kurtarabiliriz. Her zaman bir alternatif vardır diyeceğim ama aynı morun* laciverti diğer uygulamalarda. O yüzden en azından başkasına söylemediğimiz şeyleri teknolojik aletlere de aktarmamak en iyisi sanırım. Gündeme dair güzel bir içerik olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzyüze konusmak en iyisi. Baskalarının duymasını istemediğimiz hiçbir şeyi elektronik ortamlarda dile getirmemek en iyisi:)

      Sil
  10. Bence hepsi aynı o yüzden ben kullanmaya devam edeceğim. Zaten ne bilgim var 😃. Telefonumuz mailimiz herseyimize herkes ulaşıyor biz izin vermese de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğin gibi oluyor. Hepsi birbirinin aynısı gerçekten. Sadece kullanan isimler değişiyor bizim verilerse hep kullanılan tarafta.

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.