14: KİTAP YORUMU: The 100

Kass Morgan, Arın Zengin, GO kitap, Kitap Yorumları

The 100

Yazar: Kass Morgan
Çevirmen: Arın Zengin
Yayınevi : GO!

Onlar Yalancı, Onlar Hırsız, Onlar Asi, Onlar Kahraman Onlar İnsanlığın Kaderini Belirleyecek 100 Genç...

Yaşanan nükleer felaket dünyanın sonunu getirmiş, bu büyük felaketten sağ kurtulan insanlar 300 yıl boyunca Dünya'nın yörüngesindeki bir uzay gemisinde varlıklarını sürdürmüştür. Tükenmeye yüz tutan kaynaklarla koloniyi ayakta tutmaya çalışan yöneticiler, nüfusu kontrol altında tutmak için en sert tedbirleri almakta, hafif suçlar için bile idam cezası uygulanmaktadır. Öyle ki çocuk suçlular on sekiz yaşına geldiklerinde idam edilmektedir. Ama ölümlerini bekleyen bu gençlerin artık çok önemli bir görevi vardır. Gözden çıkarılmış genç suçlulardan oluşan 100 kişilik bir ekip, geçen zaman içinde yerleşime hazır hale gelip gelmediğini test etmek için Dünya'ya gönderilecektir. Koloninin geleceği, onların elindedir.

100 ekibi farklılıklarını, geçmiş hesaplaşmalarını bir kenara bırakıp birleşmeli ve bilinmezlerle dolu Dünya'da hayatta kalmaya çalışmalıdır. Ama ihanetler, sırlar, henüz bitmemiş ve yeni başlayan aşklar gün yüzüne çıktıkça bir arada kalmaları gittikçe zorlaşacaktır.
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 300
Baskı Yılı: 2014
Dili: Türkçe

KİTAP YORUMU


Herkese merhaba…

Blogun 14. yorumu ile karşınızdayım. The 100 kitabı kısa bir okuma süresi sonrasında bitti. Kitabın aynı isimde bir dizi uyarlaması olduğunu hemen hemen herkes biliyor sanırım.Her ne kadar ben bunu kitabı almadan önce öğrenmiş olsam da dizinin fanatikleri olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım.

Kass Morgan’ın yarattığı dünya ilk bakışta tanıdık olarak görünse de ilerleyen safhalarda aslında kendi içinde özelliklere sahip bir evren olduğunu görüyorsunuz. Olayı kısaca özetlemek gerekirse, nükleer kış sonrası bir grup insan bir uzay gemisi ile dünyadan ayrılır. Ve yıllarca o gemide yaşarlar. Aslında seçilmiş insanlardan oluşan bu grup nedense kendi içinde de 3 farklı toplumsal yapıya ayrılır. Bu topluluğun katı kuralları ise insanların suçlu olması durumunda kesinlikle idam etmektedir. Tek ayrıcalık 18 yaşından küçükler içindir, elbette 18 yaşına gelip tekrar yargılandıkları süreye kadar.

Kaynakların kısıtlı olduğu bir gemide elbette en büyük ütopya bir gün yeniden dünyaya geri dönmektir. Peki ama dünyanın yaşamaya elverişli olduğunu öğrenmenin imkanı var mı? The 100 bu noktada devreye giriyor. Tutuklu geçlerden oluşan 100 genç dünyaya gönderilir ve bir koloni kurma çabası içine girer. Ve macera başlar…

Aslına bakarsanız kitabın başında olayları takip etmekte oldukça zorlandım. Farklı karakterlerin geçmişini öğrenmek ile geçen süre zarfında olaylardan zaman zaman koptum. Ancak bu sizi tedirgin etmesin! Gerçekten kolay okunan ve zevk veren bir eser. Okunmaya değer olmadığını söylemek yanlış olur. Eğer bilim kurgu, aşk, entrika gibi konulardan hoşlanan bir okur iseniz The 100 tam size göre demektir.

Kitapların yapısal özelliklerine de zaman zaman kitap yorumlarında yer vermekteyim biliyorsunuz. Go Kitap’ın The 100 için yaptığı tasarım oldukça hoşuma gitti. Kitabın ön kısmının mıknatıslı bir kapak ile kapanması oldukça başarılı bir çalışma. Dikkatimi çeken bir diğer özellik ise kitabın kağıt kalitesi. Kitaplığımdaki ilk Go Kitap’a ait kitap The 100 ancak sevdiğim yayın evlerinden biri olarak kendisine güzel bir yer edinmiş durumda. Kendilerine bu güzel basım için teşekkür ederim.

SEÇTİĞİM SÖZLER


  • Dr. Lahiri: “Hapishaneyi bugün boşaltıyoruz. Yüz şanslı suçlu, tarih yazma fırsatı yakalıyor. Dünya’ya gidiyorsun” (Sayfa 12)

  • ANLATICI: İnsanlar Dünya’yı en karanlık zamanında terk etmişlerdi. Kaç tanesinin geri dönmeye çalışırken öldüğü Dünya’nın umurunda olmazdı. (Sayfa 56)

  • Clarke’ın Babası: Ama o bizi öldürmekle tehdit etmedi ki
Clarke: O zaman neden yapıyorsunuz?
Clarke’ın Babvası: Seni öldüreceğini söyledi. (Sayfa 98)

  • ANLATICI: Tadı neşe gibiydi ve neşenin tadı, Dünya’da daha güzeldi. (Sayfa 152)

  • ANLATICI: Kırık bir kalbi iyileştirecek kadar güçlü bir ilaç yoktu. (Sayfa 172)

  • ANLATICI: Sırların özelliği buydu, onları sonsuza dek taşımak zorundaydınız, bedeli ne olursa olsun. (Sayfa 218)

  • ANLATICI: Hepsinin gözleri yaş, ciğerleri kül doluydu. Ama Wells’in elleri kanlıydı. (Sayfa 266)

  • ANLATICI: Bazıları, Dünya’yı hiç terk etmemişti.

DİĞER YORUMLAR


Bir Kitap Delisi’nin Yorumu
Küçük Kızın Büyük Kütüphanesi’nin Yorumu
Mavi Kalem’in Yorumu


1 yorum:

  1. merhaba bloğunuzu blog keşif etkinliğinde gördüm takibe aldım bende bekliyorum bloğuma

    http://misevimm.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.