47: KİTAP YORUMU : Vatan yahut Silistre

Kitap Yorumları, Vatan yahut Silistre, Namık Kemal, Bordo-Siyah, Tiyatro
Kitabın Adı: Vatan yahut Silistre
Yazar: Namık Kemal
Baskı Tarihi: 2006
Sayfa Sayısı: 99
ISBN: 9758688324
Yayınevi: Bordo-Siyah
Kitabın Türü: Tiyatro

KİTAP HAKKINDA


Tanzimat döneminin en önemli isimlerinden birisi olan Namık Kemal, hemen hemen tüm eserlerinde "vatan", "hürriyet", "millet" kavramlarını esas almıştır.Batılı anlamda ilk tiyatro eserimiz olan Vatan Yahut Silistre, Namık Kemalin de yazdığı ilk oyundur. Eser, Namık Kemalin sağlığında Gedikpaşa Tiyatrosunda sahnelenmiş hatta gösterimin ardından çıkan bazı olaylar ve İbret gazetesinde yayımlanan bazı makaleler, Namık Kemal ve arkadaşlarının sürgüne gönderilmesine neden olmuştur.

Bir tiyatro eseri olarak ayrıca ilgi görmüş, kısa zamanda başka dillere çevrilmiş ve pek çok tiyatro oyununun yazılmasına öncülük etmiştir. Rusların Silistre Kalesini kuşatmasına karşı koymak üzere gönüllü olarak Silistreye gelen İslam Bey ve erkek kılığına girerek onun ardından giden Zekiyenin hikâyesinin işlendiği Vatan Yahut Silistrede asıl vurgulanmak istenen, "vatan uğruna yapılmayacak şey olmadığı"dır.
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese selamlar…


Geçtiğimiz ay içerisinde okuduğum lakin yorumu bu aya kalan bir kitap ile karşınızdayım. Uzun zamandır tiyatro eseri okumamıştım. Bu nedenle de kendime yine bir tekrar okuma seçtim ve Namık Kemal’in Vatan yahut Silistre’sini okudum. Lafı fazlaca uzatmadan hemen yoruma geçeyim.

  1. İçerik Yorumu

Öncelikle kitabın ismi ile başlamak istiyorum. Vatan yahut Silistre eserinin adını her zaman daha farklı düşünmüştüm. Lakin önsöz okumama alışkanlığımdan kaynaklanan bir durum ile karşı karşıya kaldım. Kitabın ön sözünü okuduğumda eserin ilk olarak “Vatan” ismi ile yayınlandığında daha sonradan sansürler nedeniyle “Silistre” ismiyle yayınlanıyor ve oynanıyor. Yıllar sonraki basımları ise “Vatan yahut Silistre” adını alıyor. Bu da bir ön not olarak kalsın ve içerik yorumuna başlayalım.

Namık Kemal’in vatanperverlik temalı eserlerinin başını çeken bu eser bir tiyatro eseri ve okuması oldukça kolay. İçerisinde Osmanlı Devletinin vatandaşlarının vatanseverliği noktasına birçok ipucu bulmak mümkün.

Ayrıca o dönem yaşanan bazı toplumsal sıkıntılara da yer verilmiş. Bunları okuduğunuzda daha net göreceksiniz. Savaş esnasındaki birlik ve beraberliklerinin ipuçları da eserin içinde mevcut.

İçerik anlamında tahmin edilebilir olaylar geçse de bir tiyatro eseri olduğu düşünüldüğünde burada asıl amacın duygunun izleyiciye geçmesi olduğunu düşünebiliriz. Yani anlatmaya çalıştığım lakin beceremediğim şey : ) okunmak için değilde sahnelenmek için yazılan bir eser. Bu nedenle sizi okuduğunuzda tam anlamıyla tatmin etmeyebilir. Ki ben bazı bölümlerde bunları yaşadım.

  1. Yazım Dili Yorumu

Namık Kemal’den bahsederken yazım dili anlamında bir eleştiri getirmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ancak eseri bir solukta okuyabileceğinizi ve dönemine rağmen kolaylıkla anlayabileceğinizi ifade edebilirim. Klasiklerde çekilen en büyük sıkıntı  günümüz Türkçesi ile anlamaya çalışmanın verdiği zorluk ki, bu eserde ben böylesi bir olay ile karşılaşmadığımı belirtmen lazım.

  1. Yapısal Yorum

Bordo-siyah seriyi seviyorum. Hem basım anlamında hem de hızlı okuma tekniğine uygun yapısı ile beni mutlu eden kitap setlerinden. Bir dönem her yerde görmeniz mümkünken şimdilerde sayıları bir hayli azaldı.Artık pek göremiyorum ve kitaplığımın değerli eserlerinden bir tanesi. Yapısal olarak benden geçer not alabilecek kadar iyi bir basım ile karşı karşıyaydım. Bu anlamda kitap bana herhangi bir sıkıntı çıkarmadı.

SEÇTİĞİM SÖZLER

Allah o kadar güzel bir vücudun içine hainlik saklamaz... Kim bilir? En güzel çiçeklerin arasında yılan bulunuyor.  (Sayfa 27)

Vatanın uğrunda ölmeyeceksem, ya ben niçin doğdum? .... Vatanı sevmeyen adamdan, sana nasıl sevgi bekleyebilirsin?  (Sayfa 32)

Biz vatanı koruyacağız, Allah da bizi koruyacak... (Sayfa 39)

Bıyıksızı ölmek ister,ak sakallısı ölmek ister... ne diyeyim, Allah cümlesini vatana bağışlasın. (Sayfa 50)

Bilir misin,bence vatan iman ile birliktedir. Vatanını sevmeyen Allah'ını da sevemez... (Sayfa 66)

Meğer canından iyice vazgeçenlere ölmek de pek korkunç bir şey değilmiş! (Sayfa 74)


Allah boş yere mucize göstermez. (Sayfa 78)

15 yorum:

  1. Namık Kemal'den İntibah romanı duruyordu bir köşede, bir kaç ay önce alıp okumuştum ve hiç beğenmemiştim. Vatan Yahut Silistre'yi de merak ediyordum, İntibah'tan sonra korktum biraz almaya. Bu yorumdan sonra yine biraz olumlu bakmaya başladım diyebilirim. Bordo Siyah da efsanedir zaten, dediğin gibi fazla göremiyoruz artık. Sahaflarda rastlıyorum daha çok ben, fuarlara gittiğimde.
    Eline sağlık, güzel bir inceleme olmuş. :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bordo siyah a her zaman hayrandım, hala da hayranım :D Belki yavaş yavaş gördükçe toplamalıyız Serhat kardeşim

      Sil
  2. Üniversitedeyken inciğini cinciğini çıkarana kadar incelediğimiz kitaplardan. Tabi o zamanlar fenalık gelmişti ama güzel bir kitap kesinlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Kesinlikle güzel bir kitap,üniversitedeki incelemeler bazen sıkabiliyor ama bu eserin güzelliğinden bir şey kaybettirmez seninde dediğin gibi:D

      Sil
  3. Okuduğum bir kitak her Türkün okuması gereken bir kitap.

    YanıtlaSil
  4. Namık Kemal bu ülkede herkesin okuması gereken yazarlardan...

    YanıtlaSil
  5. Üniversitedeyken hocalarımız Bordo Siyah Yayınları'nı tavsiye etmişti. Ben de Türk ve Dünya klasiklerinden 30'dan fazla kitabını almıştım. Hepsini okudum ama dediğin gibi eskisi kadar popüler değil sanki. Artık kitapçılarda çok görmüyorum. Vatan Yahut Silistre'yi de okudum ama çok hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guızel bır eser abla benım he rokudugumda hosuma gıdıyor. Bordo sıyah seri hakkında haklısın artık eskisi kadar bulunmuyor

      Sil
  6. Nihat iyi ki o önsözü okumuşsun bak ben bu bilgiyi ilk defa duyuyorum teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Ne mutlu bana o zaman. Birşey ogrenmene vesile olmama sevindim ablacım :D

      Sil
  7. Güzel bir inceleme olmuş, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Başak :) Değer verip okumanız beni mutlu etti.

      Sil
  8. Eserin ismiyle ilgili bilgiyi öğrenmek güzeldi, teşekkürler :') Vatan yahut Silistre beni çok şaşırtmıştı okuduğum zaman, okumakta zorlanacağım, ağır bir kitap bekliyordum ama elimde akıp gitmişti. Tabii oyun olmasının da bir etkisi var mutlaka, yine de böylesine kolay okunup böylesine akılda kalıcı bir yapıt olması da ayrı mesele. -Sahne için yazıldığı konusuna katılıyorum, yine de okunması gereken kitaplardan..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.