Senarist / 1. Yorum (118)
Cahil Okur’dan herkese selamlar…
Uzun, uzun, uzun bir aradan sonra ben yine buralardayım. Tekrar merhaba dediğim yazı da gördüm ki birçok eski dostun yanı sıra yeni arkadaşlarda buralarda. Bu beni çok mutlu etti. Lafı uzatmadan “yıllar” sonra yazdığım yılın ilk kitap yorumu ile karşınızdayım.
KİTAP YORUMU
Merhaba yazımda da belirttiğim gibi aslında uzun zamandır kitap okumuyorum. Senarist’de benim 2019’da okuduğum son kitap diyebilirim. Senarist sonrası başladığım kitapları hep yarım bıraktığım için saymıyorum. Kitabıma attığım tarih 20 Eylül 2019… Neyse ki okurken aldığım notlar sayesinde bu yorumu sizlerle paylaşabiliyorum.
İçerik Yorumu
Genel olarak hikayeyi sevdiğimi belirtmem gerekiyor. Başlarda, özellikle ilk 100 sayfada biraz sıkılmış olsam da genel anlamda beni içine çeken bir eser oldu. Polisiye türünü seven bir okur olarak benim adıma güzel bir okuma geçti diyebilirim.
Dedim ya ilk 100 sayfa biraz sıkıcıydı diye, sonrasına işte “Dur ya! Neler oluyor, şimdi işler karışmaya başladı!” kafasına girdim. Eserin bir gazetecinin gözünden anlatılıyor oluşu işe beni daha fazla içine çekti. (Bilenler biliyor ama bu şahıs da bir süre gazetecilik yaptı. Eserin beni çekme nedenlerinden biri de budur.) Konuya vakıf olmam nedeniyle gazetecilik reflekslerine dair yaptığı yorumlar ve betimlemeler beni gerçekten okurken mutlu etti. Burada spoiler olmaması adına konuya daha fazla girmenin anlamı yok ama.
Son bir polisiyeden beklediğim tatta oldu diyebilirim. Yani genel anlamda okuyucu olarak beni doyuran bir eser oldu. Lakin hikayesel bazı eksikliklerinin bulunduğunun da altını çizmek gerekiyor.
Yazım Dili Yorumu
Yazım dili olarak akıcı bir dilin kullanıldığını belirtmek gerek. Bu anlamda olaylardan kopmadan hızlıca okunabilecek bir eser. Hem Thomas Enger hem de çevirmen Zeliha Babayiğit güzel bir iş ortaya çıkartmışlar. Bu anlamda sorun yaşamazsınız.
Yapısal Yorum
Pagasus’un bu anlamda sıkıntısız bir yayınevi olduğu hepimizce bilinmekte. Bence başarılı bir eser ortaya çıkartılmış. Yayınevinden beklentim yazarın diğer eserlerini de yayınlamasıdır. Bunun haricinde konu hakkında dile getirilecek bir şey yok
ARKA KAPAK YAZISI
Vahşice öldürülmüş bir kurban
Bir çadırda yarısı toprağa gömülü bir kadın cesedi bulunur. Genç kadın taşlanarak öldürülmüştür. Sırtında kırbaç izleri vardır ve ellerinden biri kesilmiştir. Polis bunun şeriat usullerine göre işlenen bir namus cinayeti olduğundan şüphelenmektedir.
Yalnız bir ses
Henning Juul, geçmişinin etkisinden kurtulamayan bir gazetecidir. İki yıl önce oğlu Jonas'ı evinde çıkan bir yangında kaybetmiştir. Duygusal ve fiziksel yaralarıyla yeniden çalışma hayatına dönerken bir gazeteci olarak meslektaşları, eski karısı ve polis tarafından tekrar ciddiye alınmak için mücadele eder.
Çözülmeyi bekleyen bir Gizem
Kendisine çadırdaki kadınla ilgili bir haber yazması söylendiğinde Juul, her adımda daha tehlikeli olan bir yola girer. Polisin aksine Henning olayın göründüğü kadar basit olmadığına inanır. Çok geçmeden bir ölüm daha gerçekleşir...
"Senarist, son zamanların en iyi cinayet romanı. Güçlü diliyle görüntüleri zihninizde canlandırmayı çok iyi başarıyor ve hızıyla nefesinizi kesiyor."
-Kristeligt Dagblad-
"Eğer süslü cümlelerle vakit harcamadan merak uyandıran bir gerilim istiyorsanız Senarist'i seveceksiniz!"
-MyBookishWays-
"Senarist, edebî üslubu, güçlü temaları ve karakterler üzerindeki derin psikolojik analizleriyle dikkat çekiyor. Klişelere yer vermeyen, okurken bir an bile sıkılmayacağınız bir roman."
-Emilia Lodigiani, Iperborea-
(Tanıtım Bülteninden)
KÜNYE
Adı: Senarist
Yazar: Thomas Enger, Zeliha Babayiğit (Çevirmen)
Alt başlık: Bir Henning Jull Romanı
Baskı tarihi: Ağustos 2015
Sayfa sayısı: 416
Format: Karton kapak
ISBN: 9786053436591
Kitabın türü: Edebiyat, Polisiye, Roman
Orijinal adı: Skinndod
Dil: Türkçe
Ülke: Türkiye
Yayınevi: Pegasus Yayınları
ALINTILAR
Kahve sevmeyen biri gazeteci sayılmazdı. Sayfa 22
Gerçek, kısa vadede iyi bir arkadaştı, ama şüphe hiçbir zaman ortadan kalkmazdı.
Sayfa 39
Bir sürü insan şemsiyelerini açarak bu güzel yağmuru kaçırıyordu. Sayfa 77
Mutlu bir aile sayılmazdı. Ama, sahip olduğu tek aileydi. Sayfa 95
Bir çok insan şeriatı İslam ülkelerindeki ölüm cezalarıyla bağdaştırıyordu. Ve bu cehalet bilinçli bir şekilde sömürülüyordu. Sayfa 117
Eğer bir şey yaratıyorsan ilk ve son kural budur. Önce utangaçlığından kurtulman gerekir. Sayfa 204
İnsanın yeterince güçlü bir amacı varsa birçok şeyi başarabilirdi. Sayfa 349
Kimse bilmedikten sonra dahi olmanın ne anlamı var? Sayfa 389
PUANLAMA
İçerik Puanlaması: 5 / 3,7
Yazım Dili Puanlaması 5 / 3,9
Yapısal Puanlaması: 5 / 4
Genel Puanlama Ortalaması: 5 / 3,86
yüreğinize sağlık, polisiye türü kitapları pek sevmiyorum ama tabii bilgimiz oldu kitapla ilgili :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Polisiye benim en sevdiğim türlerden biridir bu arada... Az çok bir fikir edinmenize yardımcı olduysam ne mutlu bana
SilYorumunuz çok güzel, emeğinize sağlık. Polisiye romanlarını sevmem ama arada bir şans versem mi diye düşünmüyor değilim :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Polisiye benim sevdiğim bir tür, şans vermenizi öneririm. Akıcı anlatımları seviyorsa Sherlock Holmes'tan başlamanı tavsiye ederim güncel yazarlara nazaran...
Silİlk 100 sayfada sıkıldım deyince "acaba kaç sayfaydı" dedim baktı neyse sonrası için şans verecek kadar uzunmuş :)
YanıtlaSil:) İlk 100 sonrası biraz daha fazla ısındım kitaba. Okuduğuma genel anlamda menunum. Tavsiye ederim.
SilPolisiye candır. Ben de durağanlaştığım zaman kendime gelmek için her ay okumalarımda mutlaka yerli veya yabancı polisiye araya alıyorum. Akışı hızlandırıyor.
YanıtlaSilPolisiye ye bayılıyorum. Fantastik maceralar sonrası polisiye geliyor benim için. Bu arada bende senin gibi cok sıkılırsam araya polisiye sıkıstırıveriyorum hemen duzenim geri geliyor.
SilPolisiye en sevdiğim tür beim, bunu da çok merak ettim. Ekledim okuyacaklar listeme, teşekkürler, güzel yorum olmuş
YanıtlaSilBende cok seviyorum polisiyeyi. Umarım okur ve begenirsin benim hosuma gidene serlerden biri oldu.
SilBeğenmene sevindim. Kitabın genel anlamda okunur seviyede oldugu kanısındayım. Umarım okur ve begenırsın :)
YanıtlaSilBu yorumu okuduktan sonra ben artık okuduğum kitapları yazmasam mı dedim 😀. Ben hayatta bu kadar detaylı yazamıyorum. Ama daha önceki yazında ds dediğim gibi sectiğin kitapları da yorumları da severek okuyorum.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumun beni onure etti. Daha iyisinin de olabileceği kanısındayım ama yazdıklarınla mutlu oldum :) Umarım daha uzun sureler burada fikirlerimizi paylaşmaya devam ederiz karşılıklı.
SilBu arada bende senin blogunda birçok yeni şey öğreniyorum. :) Emeğine sağlık
Bana bu romanda kendisini etkiyen 2 küçük olayı nedenleriyle yazabilecek olan var mı? (Acil lazım çünkü final ödevim)
YanıtlaSilBu kitapta sizi etkileyen 2 küçük olayı nedenleriyle birlikte yazabilecek olan var mı?( Final ödevim için acil lazım)
YanıtlaSilBu kitapta sizi etkileyen 2 küçük olayı yazabilir misiniz? lütfen. ( Çok acil yarına final ödevim)
YanıtlaSil