70: KİTAP YORUMU : Sır Perdesi Aralanıyor - Kızıl Dosya

Kitap Yorumları, Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes, Sır perdesi aralanıyor, Kızıl dosya, A Study in Scarlet, Sakıp Murat Yalçın, Martı Kitapevi, Hikaye (Öykü), Polisiye, Edebiyat

Yazar: Arthur Conan Doyle
Baskı Tarihi: Şubat 2013
Sayfa Sayısı: 192
ISBN: 9786053480808
Orijinal Adı: A Study in Scarlet
Çeviri: Sakıp Murat Yalçın
Yayınevi: Martı Kitabevi
Kitabın Türü: Hikaye (Öykü), Polisiye, Edebiyat

KİTAP HAKKINDA


Dünyanın En Ünlü Hayali Dedektifi Sherlock Holmes'un Okurla Tanıştığı İlk Roman!

En olağan suç genellikle en gizemli olandır.
-Sherlock Holmes-

Keskin zekâsı, kendine özgü yöntemleri ve dikkatleri üzerine çeken karizmasıyla unutulmaz kahramanlar listesinde sağlam bir yer edinen ünlü dedektif Sherlock Holmes'un hem okurla hem de en yakın arkadaşı Dr. Watson'la ilk tanıştığı roman oluşu, bu kitabı ayrıcalıklı kılıyor.

Yayınevimiz tarafından yayımlanan, 5 kitap ve toplam 56 hikâyenin yer aldığı seri dışında; her birinde ayrı bir maceranın anlatıldığı 4 kitaplık yeni serinin "ilk" romanı Kızıl Dosya'yı polisiye severlerin beğenisine sunuyoruz.

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese selamlar…

Sherlock Holmes serisini yine Martı Yayınları’ndan çıkan başka bir seri ile okumuştum. A101’den kapmayalı satışı görünce dayanamayıp almıştım ki konuyla ilgili yazı burada… Lafı uzatmadan hemen yoruma geçiyorum.

İçerik Yorumu

Sir Arthur Conan Doyle’un ölümsüz eseri Sherlock Holmes’un önceki versiyonlara nazaran tek bir hikayesinin yer aldığı Sır Perdesi Aralanıyor / Kızıl Dosya kitabı bana daha doyurucu geldi.  Olayın tüm ayrıntılarını net bir şekilde okuduğum ve gerçekten zevk aldığım bir kitap oldu.

Serinin ilk kitabı olması hasebiyle Sherlock ve Doktor Watson’ın tanışmalarının da konu alınması güzel olmuş. Lakin bu durum aklıma şöyle bir fikir getirdi ki; olayların oluş zamanları Sherlock’un gençlik zamanlarına denk geliyor.

Anlatmaya çalıştığım Martı’nın bir önceki Sherlock Holmes serisindeki Sherlock ile mevcut okuduğum Sherlock Holmes serisindeki Sherlock arasında hissettiğim şudur ki 20 – 25 yaş arasında bir fark mevcut.

Konuya dönecek olursak Sherlock Holmes’un olaylara bakış açısına bir kez daha hayran kaldım. Spoiler vermek istemiyorum ama Sherlock’un yardımcıları olan sokak çocukları ile tanışmakta ayrıca güzel oldu.

Farklı bir şeyler okumak ve bakış açınızı genişletecek bir kitap okumak isterseniz tavsiyem kesinlikle Sherlock Holmes olur.

İçerik Puanım 5 üzerinden 4,9

Yazım Dili Yorumu

Sir Arthur Conan Doyle’un yazımını oldukça beğeniyorum ve severek okuyorum. Çeviri sahibi Sakıp Murat Yalçın’ın da bu noktada hakkını teslim etmek lazım.

Yazım Dili Puanım: 5 üzerinden 4,8

Yapısal Yorum

Martı kalitesi fiyata rağmen bu kitapta da görünmekte. Tasarımda kullanılan Benedict Cumberbatch’in bir satış stratejisi olduğu aşikar lakin benim tercihim kesinlikle Robert Downey Jr. olurdu.

Yapısal Durum Puanım 5 üzerinden 4,7

SEÇTİĞİM SÖZLER


Dahiliğin acı çekmeye sınırsız dayanıklılık olduğunu söylüyorlar  (Sayfa 49)

Hayal gücü olmasa korku da olmazdı.  (Sayfa 66)

Bu dünyada ne yaptığın hiç önemli değil. Önemli olan insanları ne yaptığına inandırman. (Sayfa 187)


İnsanlar arkamdan konuşadursun, ben evimde sandığımdaki parayı izleyerek kendimi alkışlıyorum. (Sayfa 192)

11 yorum:

  1. Vuhuuuu sırada çekiliş var😎

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı ben de okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam olayı Sherlock kendi kafasında çözüyordu ve olay bittikten sonra katilin hayatı uzunca anlatılıyordu bu kitapta. Okunabilecek en iyi polisiye roman. Betimlemeler, olayın akışı, ince detaylar falan harika. Yazıya dökmen güzel olmuş, ilk kez Sherlock kitabını ele alan birini görüyorum bloglarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Beğenmene sevindim. Devamı gelecek emin olabilirsin. Sherlock hayran olunmayacak birisi değil.

      Sil
  3. okumadım bu kitabı,teşekkürler,
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. Conan Doyle'un Sherlock Holmes kitaplarını ve filmlerini çok severim. Güzel bir yazı elinize sağlık. Bu arada bloğunuzu takip ettim. Benim bloğa da beklerim. kitapokurum.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  5. ren yayınevindeki kızıl dosya ile bunun arasındaki fark nedir alıcam ama yanlış almak istemiyorum

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.