12: KİTAP YORUMU: Uyumsuz

Uyumsuz izle,Uyumsuz oku, Uyumsuz Kitap Yorumu
Uyumsuz


Yazar :Veronica Roth
Çevirmen :Uğur Mehter
Yayınevi :Artemis Yayınları

Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda.

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez.

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!



Sayfa Sayısı: 516
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe

KİTAP YORUMU


Herkese Merhabalar…

Amok Koşucusu ile olan uzun imtihanım ardından Verenica Roth’un Uyumsuz kitabına başladım. Oldukça akıcı bir dilde yazılmış olan Uyumsuz’u büyük bir zevk ve heyecanla okuduğumu belirtmem gerekiyor.

Beatrice ya da sonradana alacağı isim ile Tris yaşadığı ülkede gençler 16 yaşlarına geldiğinde yaşayacakları toplumu seçmektedirler. Bu topluluklar Cesurluk, Bilgelik, Fedakarlık, Dostluk ve Dürüstlük’tür. Toplum bu 5 gruba ayrılarak daha huzurlu olacaklarını ve yaşamlarına daha rahat yön verebileceklerini düşünmektedir. Ülkeyi Fedakarlar yönetir, Bilgeler teknoloji ve eğitimden sorumludur. Güvenlik ise Cesurluk’un işidir. Dürüstlük adelet sisteminden Dostluk ise üretimden sorumlu olan gruptur.

Tris 16 yaşına geldiğinde abisi Caleb ile birlikte seçimlerini yapmak üzere simülasyona girerler ancak durum beklenildiğinden farklı çıkar. Beatrice simülasyonun öngörülerinin tamamını boşa çıkartı. 5 sınıftan hiçbirisine uygun değilseniz ne mi olur? İşte macera da tam bu noktada başlıyor ya zaten…

Kitabın konusu ile alakalı olarak daha fazla kelam etmeye gerek yok. Kitabın dilinin oldukça akıcı olduğunu belirtmem lazım. Kitabın orijinal dilinin de bu denli sade olup olmadığı noktasında tam bir bilgim yok ancak çeviri oldukça iyi. Birkaç noktada Türkçe de yer alan bazı ağızları görsem de yine de güzel bir çeviriydi.

Kitap konuları itibari ile sizi kesinlikle kendisine bağlayacaktır. Konuların okuyucuyu bunaltmaması ve kitabı elinden bırakmasına müsaade etmemesi nedeniyle oldukça başarılı. Uzun zamandır okumayı planladığım ancak bir türlü başlayamadığım bir eserdi. İkinci kitabı da elimde ancak “Kralların Çarpışması Kısım II” ile devam edeceğim okumalarıma. Kuralsız öncesinde seriye 1 – 2 kitaplık ara verebilirim. Şimdiden belirteyim.

BONUS YORUM


Evet hiç yapmadığım bir şey yaparak sizlere Uyumsuz filmini de yorumlamak istedim. “Öncelikle kitabı okumasak ta olur filmi var nasıl olsa!” demeyin. Yorumdan ziyade eleştiri olacak ama kitap ile filmin alakası yok. Neden Veronica Roth olayların bu kadar değiştirilmesine izin verdi bilmiyorum. Kitapla bağdaştırabildiğim iki karakter var sadece; Kate Winslet (Jeanine Matthews / Bilgelik Lideri), Maggie Q (Tori / Cesurluktaki Dövmeci). Kesinlikle kitaptan aldığım zevki filmden alamadım.

NOT: Belki bu düşünceye sadece ben kapılmış olabilirim ama Tris’de ciddi bir Katniss Everdeen benzerliği yaşadım.Hatta filmi izlemediğim için Suzanne Collins’in bu rol için en uygun isim olduğunu bile düşündüm açıkçası. Shailene Woodley biraz yumuşak geldi rol için.
Uyumsuz Yorumu,Uyumsuz Filmi

SEÇTİĞİM SÖZLER

  • Beatrice: Sınav sonucu ne derse desin, her şey benim seçimime bağlı. (Sayfa 24)
  • Marcus: “Bu felsefe her bireyin kendi yolunu seçmekte özgür olduğunu söylüyor”
Oysa bana göre, daha önce kuralları belirlenmiş beş yoldan birini seçmek zorundayız. (Sayfa 44)
  • Beatrice: Tehlikeli şeyler yaparız ve insanlar ölür, İnsanlar ölür ve biz yine tehlikeli şeyler yaparız. (Sayfa 59)
  • Beatrice: İnsan mantığı, her türlü kötülüğe uygun bir mazeret uydurabilir, o yüzden mantığa güvenmememiz büyük önem taşır. Bunlar babamın sözleriydi. (Sayfa 109)
  • Beatrice: Ödlekliği, acı çektirmekten zevk almaması anlamına gelmiyor. O sadece başkalarının canını yakmayı bilerek reddediyor. (Sayfa 123)
  • Beatrice: Bazen geriye sadece ağlamak ya da gülmek kalıyor. (Sayfa 205)
  • Beatrice: Neden insanlar ölümü uykuya benzetmeye çalışır ki? Öyle değil… / …Şimdiki zamandan geçmiş zamana geçmeye ölüm deniyor.(Sayfa 315)
  • Beatrice: Gerçekten özverili olan biri ölmeyi isteyecek kadar kendini düşünen biri olamaz. (Sayfa 319)
  • Beatrice: Bazen direnmekten vazgeçmek, ölümle yüzleşmektir. (Sayfa 453)
  • Beatrice: Ben bir Uyumsuzum. Ve kontrol edilemem. (Sayfa 458)
  • Marcus: “Bazen acı çekmek,daha büyük bir iyiliğe gebedir.” (Sayfa 481)
  • Beatrice: Artık ne fedakar Tris, ne cesur Tris. Sanırım, şu andan itibaren ikisinden de fazlası olmam gerekiyor.
DİĞER YORUMLAR
Jane Wampirob'un yorumu
Kitabi Sevda'nın yorumu
Kristal Kitap'ın yorumu



Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.