94: KİTAP YORUMU : Manolya Kokulu Hikayeler



Kitap Yorumları, Manolya Kokulu Hikayeler, Ender Haluk Derince, Yakamoz Yayınları, Hikaye (Öykü), Aşk, Edebiyat,
Yazar: Ender Haluk Derince
Baskı Tarihi: Eylül 2014
Sayfa Sayısı: 320
ISBN: 9786053847403
Yayınevi: Yakamoz Yayınları
Kitabın Türü: Hikaye (Öykü), Aşk, Edebiyat

KİTAP HAKKINDA


"Her şey beklemesini bilen kişiye kendiliğinden gelir."

Kokulu Kitap Umudunu yitirme, Şu hayatta bir şeyin bitişi her zaman başka bir şeyin başlamasına sebep olmuştur. Okurken içinizi huzurla dolduracak, yüreğinizi ısıtacak, iyilik, sevgi, dostluk ve mutluluğu dile getiren birbirinden güzel 42 adet hikâyeden derlenen bu kitapla hayata keyifli bir mola verip kargaşadan sıkıntılardan uzaklaşacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan selamlar…

Geçtiğimiz yıl içerisinde okuduğum kitapların değerlendirmesini halen bitirebilmiş değilim. İçinden geçtiğim yoğun sürecin bunda katkısı çok olsa da gerçekten üzüldüğümü belirtmem lazım. Bir kez daha bu gecikmeler için sizlerden özür diliyor ve hemen Ender Haluk Derince tarafından derlenmiş Manolya Kokulu Hikayeler yorumuna geçiyorum.


İçerik Yorumu

Derince’nin kendisinin yazmış olduğu bir kitap var mı gerçekten bilmemekle birlikte ona bir yazar demekle dememek arasında gidip geliyorum. Çünkü Kokulu Hikayeler Serisi’nin hepsinde karşımızda derleyici olarak çıkmakta.

Ender Haluk Derince hakkındaki yorumumuzu kenara bırakıp kitap hakkında konuşacak olursak; okurken aldığım notlarda zaman zaman ağlamakla olduğumu yazmışım. Gerçekten kısa hikayeleri seven bir adam olarak, “Bir annenin sevgisi, Hayat ertelemeye gelmez, Çakıl Taşları ve Cesaret imkansızı başarır” gibi hikayelerin beni oldukça fazla etkilediklerini belirtmem lazım.

Kitap size sunduğu hayatlar ve karakterler sonrasında istemsizce sizi telefona yönlendirip birilerini arama isteği meydana getirmekte. Garip bir duygusal bombardımana tutuluyorsunuz. 320 sayfalık kitapta bir çok defa bu hisse kapıldığımı belirtmem lazım.

İçerik ile ilgili olarak son olarak söyleyeceğim şudur ki; “insan olmak” pasajının sonundaki “ Okuduktan sonra bunların hepsini unutacağınızdan emin olun” cümlesi beni oldukça etkiledi. Kimilerine göre çok hafif ve sığ bir kitap gibi gelebilir lakin işin aslının “bence” öyle olmadığını belirtmem lazım.

İçerik Puanım 5 üzerinden 4,6

Yazım Dili Yorumu

Ender Haluk Derince hakkındaki fikirlerimi içerik yorumunun hemen başında sizlerle paylaştım. Daha da fazla diyecek bir şey yok bence…

Yazım Dili Puanım: 5 üzerinden 4,3

Yapısal Yorum

Kitabı ben A101 kampanyasından sevgili Mavi’m için almıştım. Şimdilerde serinin yarısı onda duruyor yarısı bende. Şunu diyebilirim ki kitap A101 kitabı olması nedeniyle biraz deforme olmuş durumda(koku anlamında [Artık manolya kokmuyor]) Yine de başa bir problem ile karşılaşmadım diyebilirim. Yakamoz adına başarılı bir çalışma.

Yapısal Durum Puanım 5 üzerinden 4,7

SEÇTİĞİM SÖZLER


Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir. (Sayfa 37)

Bir zaferin şartları her zaman çok basittir. bir süre için çalışın, bir süre tahammül edin, her zaman inanın ve hiçbir zaman geri dönmeyin (Sayfa 55)

Hayalinizin peşinden gitmeye başladığınız an, hayatınızda her şey bir anlam kazanır. (Sayfa 79)

Her insan için bir aşık olma zamanı vardır, birde ölmek zamanı… (Sayfa 91)

İnsanın gözleri öyle kelimelerle konuşur ki; dil onları telaffuz edemez. (Sayfa 117)

Anne ailenin güneşidir. Bir ailede o olmazsa orada büyüyen çocuklar gölgede kalmış meyveler gibi olgunlaşamaz. (Sayfa 183)

Sevgi, sevdiğin kişinin mutlu olduğunu gördükçe, onun mutluluğu ile mutlu olabilme sanatıdır.  (Sayfa 201)

Sanırım, Tanrı'yı muhteşem kılan, onun iyilik ve kötülük arasında tarafsız kalması, iyiliği yarattığı gibi kötülüğü de, kusursuzluğu yaratabildiği gibi kusuru da yaratabilmesidir.  (Sayfa 213)

Sadece hayat veren değil, hayat verip hak eden baba adını taşıyabilir. (Sayfa 261)

Her canlı büyümek için sevgiye ihtiyaç duyar  (Sayfa 299)

7 yorum:

  1. Salamlar deepden gəlirəm. Blogunuzu çox sevdim, çox səmimi yazılış tərziniz var. Mənim blogumda da sizi görməkdən şad olaram..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz sefa getirdiniz. En kısa sürede geleceğim ziyarete

      Sil
  2. "Okuduktan sonra bunların hepsini unutacağınızdan emin olun” cümlesi, iddiasız olduğunun göstergesi gibi gözüküyor. İlginç kitapmış, eh bir de kokusu varsa cidden enteresan olurdu :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek iddialı değil zaten :D Koku noktası azıcık sıkıntılı ama yine de güzel bir deneyimdi.

      Sil
  3. Okumuş ve çok beğenmiştim. Bu arada görsel de hoş olms :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyler yapmaya çalışıyorum işte...

      Sil
  4. Alıntılar dan sayfa 55 olan tam benlik sanki. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.