Ejderhaların Dansı - Kısım 1 (Buz ve Ateşin Şarkısı 5. Kitap) /3.Yorum (107)



Edebiyat, Epsilon Yayıncılık, Fantastik, George R. R. Martin, Kitap Yorumları, Roman, Sibel Alaş, Ejderhaların Dansı - Kısım 1,  Buz ve Ateşin Şarkısı,
Cahil Okur’dan selamlar… Uzun bir aranın ardında yeniden bir kitap yorumu ile karşınızdayım.

KİTAP YORUMU

Tam bir hayal kırıklığı ile son bulan GoT dizisinin temel kaynağını oluşturan Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin 5. kitabı olan Ejderhaların Dansı – Kısım I hakkındaki görüşlerimi bakalım beğenecek misiniz?

İçerik Yorumu

Ejderhaların Dansı - Kısım I Tyrion, Daenerys, Jon, Davos, Leş (Theon) ve Melisandre’nin karakter gelişimlerinin anlatıldığı bir kitap olarak geliyor karşımıza. Lakin beni en etkileyen kısımları Tyrion hakkında olan bölümleriydi. Bu eserle birlikte Tyrion’a olan sevgim daha da arttı diyebilirim. Diziden de sevdiğim karakterin zekasına bu eseri okumamla birlikte daha da hayran kaldım.

Serinin bu kısmında kırmızı rahipler ve rahibeler hakkındaki bölümler ise içerik anlamında beni etkileyen bir diğer unsurdu. Bu insanların (sona eren dizide bir halt yediklerini görmesek de…) Martin’in hikayesinin sonunda oldukça önemli işlere imza atacağı kanısındayım. George R. R. Martin’in hiçbir satırı boşa kaleme almadığını düşünürsek gelecek günler haklılığımı ortaya koyacaktır.

Danny’nin yeğeni olan Aegon hakkındaki bölümler ise okuyucunun dikkatini celbedecek bir başka unsur bana göre… Dizi de (İstemesem de karşılaştırma yapıyorum) kendisini hiç görmemiş olsak bile serinin bu kısmında tahtın gerçek hak sahibi kendisi ve akıbeti merak konusudur benim için.

Genel olarak Ejderhaların Dansı – Kısım II’de yaşanması muhtemel büyük olayların hazırlayıcısı niteliğinde bir eser olmuş. Ancak bu akıcılığı ve okunurluğu azaltmıyor. Benim gibi serinin hayranlarını tatmin edecek bir eser…  

Yazım Dili Yorumu

George R. R. Martin’in yazım diliyle alakalı pek bir şey söylemeye gerek yok. Yine akıcı ve kendine bağlayan bir üslup hakimdi eserde. Bazen okumaktan sıkılsanız da genel anlamda güzel ve seri bir okunuşa sahip. Türkçeleştirmenin de oldukça balarılık olduğunu ifade etmeliyim.

Yapısal Yorum

Epsilon Yayınları’nın alışılagelmiş Buz ve Ateş’in Şarkısı tasarımı vardı elbette kitapta. Sade ve şık bir tasarım. Yazım yanlışı olarak birkaç örnek gözüme takılsa da çok rahatsız edici bir durum yok.

ARKA KAPAK YAZISI

Kötülüğün yükseldiği bir vakitte olaylar; kanunsuzların, rahiplerin, askerlerin, deri değiştirenlerin, asillerin ve kölelerin büyük roller oynadığı bir sahnede geçmektedir. En zorlu dans, Ejderhaların Dansı başlamaktadır.

Daenerys Targaryen, toz ve ölüm dolu topraklar üzerinde hüküm sürmektedir. Tyrion Lannister, yeni müttefikler edinmiş, bilinmezlerle dolu bir serüvene çıkmıştır. Donmuş kuzeyde Jon Kar, Surun ötesinden gelen buzdan düşmanlarla ve en yakınları arasından hasımlarla karşı karşıyadır.

Yedi Krallık’ın akıbeti, uçurumların kenarındadır...

"Fantastik edebiyat tarihinin en iyi serilerinden."
Los Angeles Times

"Edebiyat dervişi George Martin... Çok yaşa!"
The New York Times

"Ejderhaların Dansı, olması gerektiği gibi bir epik fantastik eser: tutku dolu, merak uyandıran, tatmin edici derecede detaylı, güzelce hayal edilmiş."
The Washington Post

"Buz ve Ateşin şarkısı sağlam bir şekilde çok satanlar listelerinde çünkü muhtemelen en iyi fantastik seri."
Detroit Free Press

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE

Adı: Ejderhaların Dansı - Kısım 1
Yazar: George R. R. Martin, Sibel Alaş (Çevirmen)
Alt başlık: Buz ve Ateşin Şarkısı 5. Kitap
Baskı tarihi: Temmuz 2013
Sayfa sayısı: 608
Format: Karton kapak
ISBN: 9789944826976
Kitabın türü: Edebiyat, Fantastik, Roman
Çeviri: Sibel Alaş
Dil: Türkçe
Ülke: Türkiye
Yayınevi: Epsilon Yayınları

ALINTILAR

Kurtlar ve kadınlar bir ömür için bağlanırlar. Birini aldığında onunla evlenmiş olursun. Kurt o gün itibari ile senin parçan olur, sende onun parçası olursun. İkiniz de değişirsiniz. Sayfa 14

Bir taç, başta rahatça taşınmamalı. Sayfa 46

Sırlar, gümüşten ve safirden daha değerlidir. Sayfa 93

İçindeki çocuğu öldür. Hükmetmek için bir erkek gerek. Sayfa 128

Bir duvar onu savunan erkek kadar güçlüdür ancak. Sayfa 132

Bir kitap doğru ellerde bir kılıç kadar tehlikeli olabilir. Sayfa 233

Şehirler kadınlar gibidir. Her birinin kendine has bir kokusu vardır. Sayfa 238

Bir başkumandan, dostlarını ve düşmanlarını aynı şekilde korkutmalı. Sayfa 383

Bazı dostlar düşmanlardan daha tehlikelidir. Sayfa 436

Ölmek kolaydır ama zafer zor kazanılır. Sayfa 498

Bu tehlikeli ve hile dolu dünyada insanı sağ tutan şey korkudur. Sayfa 529


20 yorum:

  1. Farklı ve özgün bir felsefe anlayışı var gibi anladım..
    Tanıtım ve inceleme için editöre teşekkürler..Not aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, okumanızı tavsiye ederim...

      Sil
  2. corc martin okumadım ama aklımda. taht oyunları vardı galpağ bi de. bu da olabilirmiş. tarih kurgu pek türüm diyel ama bu yazarı okuycem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oku oku seversin :D Bana göre harika... Bir Tolkien değil ama yinede okunmalı

      Sil
  3. bunu okumadım ama son iki kitabını okuyacağım kesinlikle belki diziden farklı biter diye umuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamını oku bence, çok şeyleri kaçırmış olur son iki ile :D

      Sil
  4. Kargaların Ziyafeti'nde seriyi bırakmıştım, sonra devam ederim diye düşündüm ama galiba unuttum :D Diziyi de izlemedim ama izlemiş kadar oldum, sosyal medya sağolsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medya ve olayları sadece diziden takip edenlerin gereksiz yorumları beni benden alıyor gerçekten. Kitapların sonu gelse artık da bari orada biraz bir okuyucu olarak tatmin olabilsek

      Sil
  5. Kitapları sürekli görüyorum fakat bir türlü okumadım. Bana uymayacağını düşündüğüm için belki de ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen yine de oku derim :D Bence muhteşem bir seri ...

      Sil
  6. diziden sonra seriyi okumayı ben de istiyorum, harika bir tanıtım olmuş her açıdan çok güzel anlatmışsınız elinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
  7. Birkaç yıl önce seriye başladığımda bu son iki kitabı okumamıştım. Yazar yeni kitap çıkarınca okurum demiştim ama yazarın bu kadar tembel olacağını tahmin etmemiştim :-) Şimdi detayları unuttum, diziyle kitap karıştı. En iyisi yeni kitap çıkınca hepsini arka arkaya okumak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senden bu yorumu daha öncede duymuştum abla, bu umut hep var içimizde ama ne yazık ki son kitap bir türlü gelemedi. Gelmeyecek gibi de :D Seriyi baştan okumaya gelince sanırım o biraz beklemeli...

      Sil
  8. Neden direk ehderhayı nasıl eğitirsin animasyon film geldiyse artık

    YanıtlaSil
  9. Epsilon kitaplarını yapısal anlamda kaliteli buluyorum.

    YanıtlaSil
  10. Kitap yorumunu görünce dizinin sonu hakkında ne düşünüyorsun diye soracaktım ama yorumu okuyunca senin için de hayal kırıklığı olduğunu anladım abi :D Seriyi okuyordum ben de ama Kralların Çarpışması'ndan sonra devam edemedim. Şimdi de üstünden çok zaman geçti, adapte olamam diye devam etmeye korkuyorum. Olur da son kitap çıkarsa (inşallah :D) en baştan başlarım diye düşünüyorum ama bakalım... Bu arada ben de seride yazarın özenle verdiği ayrıntıların boşa olmadığını düşünüyorum. Umudum son kitapta tüm taşların yerine oturacağı yönünde... Dizinin yarattığı nahoş hissi yok etmesi gerek yoksa itibarını kurtaramaz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi deme dizi deme... Dizi dedikçe kafam atıyor...

      Ben de sen gibi son kitabı merakla bekleyenlerdenim kardeşim. Sonuç ne olur bilmiyorum ama George R. R. Martin'in açıklamaları pek iç açıcı değil...

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.