Şimşek Hırsızı (Percy Jackson ve Olimposlular 1) / 5. Yorum (109)


Kitap Yorumları, Şimşek Hırsızı, Rick Riordan, Percy Jackson ve Olimposlular 1, Kadir Yiğit Us, Edebiyat, Fantastik, Roman,  The Lightning Thief, Doğan Egmont Yayıncılık,

Cahil Okur’dan selamlar… 2019 yılının ortasını geçtik, bense geçtiğimiz yıl okuduğum bir kitap ile karşınızdayım. Kitaba not aldığım tarih 10 Haziran 2018… Neyse ki okurken aldığım notlar var…

KİTAP YORUMU

“Şimşek Hırsızı” yorumu karşınızda efendim…

İçerik Yorumu

Az önce de belirttiğim gibi üzerinden bir hayli zaman geçmiş olsa da okurken aldığım notlar bu yorumun sizlerle buluşmasının temel nedenidir. Bu alışkanlığımın bir gün işe yarayacağını biliyordum aslında… Kısmet bugüneymiş.

Lafı uzatmadan yoruma geçecek olursak, Rick Riordan’ın Percy ağzından yazdığı güzel bir uyarı ile başlıyor;

“Eğer bu sayfalarda kendinizi buluyorsanız, içinizde bir şeyler kıpır kıpır oluyorsa, hemen okumayı bırakın. Siz de bizlerden biri olabilirsiniz. Bir kere bunu anladınız mı, onlarında bunu hissetmesi an meselesi olacak ve peşinize düşecekler.
Uyarmadı demeyin…”

Elbette ki öyle bir düşüncem olmadı. Her ne kadar dünya da böylesi insanların var olabileceğine, yazarların bunca evreni sadece hayal güçleri ile yarattıklarına inanmasam bile böyle bir düşünceye kapılmadım… (İlerleyen yaşıma rağmen halen aynı fikirdeyim, sanırım bu da benim kusurum…)

Eser oldukça hızlı okunan bir kitap. Bunda hem yazarın hem de konunun büyük katkısı var. Hitap ettiği yaş grubunu göz önüne alırsak dikkat kesilecek bir eser, sizi kendi içine çekmesi ve fantastik öğeleri günümüz dünyası ile harmanlaması ile okuyucuyu kendine esir ediyor. Nasıl bittiğini anlamıyorsunuz bile…

Buna rağmen kişisel olarak fazla bir zevk almadığımı belirtmem de fayda var. Öznel yorumlar yaptığım için bunu belirtiyorum aslında, ancak bunda eserin bir kabahati yok. Eserin film uyarlamasını bir iki defa izledim bu nedenle neler olacağını zaten biliyordum. Bu nedenle çok hayrete düştüğüm bir durum olmadı. (Film uyarlaması ile yazılı eser arasında bir fark yok bu arada. Bu da filmi benim gözümde başarılı kılıyor.)

Yazım Dili Yorumu

Rick Riordan’ın yazılarını beğendiğimi sürekli takip eden arkadaşlarım bilecektir. Gerçekten hitap ettiği yaş grubuna uygun bir yazım şekli var. Yalın ve kısa cümleler ile okuyucuyu serüvenin içine çekmesini bilen bir yazar. Bunda elbette eserin Türkçeleştirmesini yapan editörün de payı büyük.

Yapısal Yorum

Doğan Egmont Yayıncılık’ın kalitesine yakışır bir kitap olmuş. Kelime hataları ile hatırladığım kadarıyla karşılaşmadım. Sadece kapak biraz daha farklı bir tasarım olabilirdi. Daha hareketli ve canlı bir kapak tasarımı daha güzel olabilirdi.

ARKA KAPAK YAZISI

Mitolojik yaratıklar ve Olimposlu tanrılar, Percy Jackson'ın hayatını yerle bir ediyorlar. İşin daha da kötüsü, Percy birkaç tanesinin damarına bastı bile. Zeus'un şimşeği çalındı ve tek şüpheli Percy. Şimdi Percy, Annabeth ve Kıvırcık'ın, on gün içerisinde Zeus'un çalınan şimşeğini bulup savaş meydanına dönmüş olan Olimpos'a geri götürmesi gerek.

Dünya çapında milyonlarca okura ulaşmış ve artık çağdaş bir efsane haline gelmiş Percy Jackson ve Olimposlular serisinin yaratıcısı Rick Riordan, çizgi roman dünyasının en güçlü isimleriyle bir araya geliyor.

Tanrılardan bile daha güçlü bir şeyin peşine düşen o unutulmaz karakterin, Percy Jackson'ın hikayesini bir kez daha okuyacaksınız."
(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE

Adı: Şimşek Hırsızı
Yazar: Rick Riordan, Kadir Yiğit Us (Çevirmen)
Alt başlık: Percy Jackson ve Olimposlular 1
Baskı tarihi: Kasım 2015
Sayfa sayısı: 363
Format: Karton kapak
ISBN: 9786051110455
Kitabın türü: Edebiyat, Fantastik, Roman
Orijinal adı: The Lightning Thief
Dil: Türkçe
Ülke: Türkiye
Yayınevi: Doğan Egmont Yayıncılık

ALINTILAR

Ölüler korkunç değildir. Sadece hüzünlüdürler. Sayfa 290

Eğer hayatımın bir anlamı olacaksa bunu benim yaratmam gerekiyor. Sayfa 340



12 yorum:

  1. bikaç tane okudum bu seriden eğlenceli bencee. yazar iyi ivit hıhım :)

    YanıtlaSil
  2. filmi beni pek sarmamıştı ama sürükleyici olması güzel..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini de beğenmiştim ben aslında... Ama kitaplar vazgeçilmez tadda...

      Sil
  3. Bu seriyi okumuştum ben de, genel olarak seviyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mitolojik eserleri sende seviyorsun bildiğim kadarıyla... Okumana sevindim...

      Sil
  4. Ben bunu nasıl okumamm hemen alacağım :) çok hoşuma gitti

    YanıtlaSil
  5. Benim oğlan okudu bunu, yanılmıyorsam tüm seriyi edinmeye çalışıyordu bir ara :)

    YanıtlaSil
  6. Serinin ilk kitabını altı yıl kadar önce okumuştum ama beklentimi karşılamamıştı, en azından öyle hatırlıyorum. Oysa seveni çok ve devam kitaplarını da çok övüyorlar. İlk kitaptaki olayların bana beklendik geldiğini hatırlıyorum, hani neler olacağını tahmin edebilmiştim, bu da okuma keyfimi baltalamıştı. Bu serinin yan serisi filan da var galiba, onu da çok övüyorlar. Böyle olunca da aklım karışıyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen şimdi neden böyle dedin ki? Benim gerçekten beğendiğim bir seri aslında :d Yan serileri de okuyorum bu arada... Övme konusuna gelince bazen abartıyorlar.

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.