22: KİTAP YORUMU: Kürk Mantolu Madonna

Yapı Kredi Yayınları,

Kürk Mantolu Madonna

Yazar: Sabahattin Ali
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları

"Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "Kürk Mantolu Madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."

Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. Yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran Sabahattin Ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. Düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.

Sayfa Sayısı: 164
Baskı Yılı: 2015

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese merhabalar…

Sonunda bende Kürk Mantolu Madonna’yı okudum. Uzun zamandır istediğim bir kitaptı aslında. Hatta yıllardır okumayı planladığım ama bir türlü okuyamadığım eserlerden birisiydi. Bir arkadaşımdan temin ederek sonunda bu klasiği de okudum.

Sabahattin Ali’nin okuduğum ilk romanı Kürk Mantolu Madonna… Kendisi ile bu güzel roman ile tanıştığım içinde memnunum. Ben ciddi bir Reşat Nuri Güntekin hayranı olsam da Sabahattin Ali’de artık benim vazgeçilmez Türk yazarlarımdan biri olacak gibi duruyor.

İşlenilen konu sizi gerçekten kendisine bağlamakta. Toplum içinde romanda geçen Raif Bey gibi kendi içerisine kapanık, kendi dünyasında yaşayan oldukça fazla insan var. Bu nedenle onu gözünüzde canlandırmakta zorluk çekmiyorsunuz.

Maria Puder ise çoğu blog yorumcusu arkadaşımın dediğinin aksine Raif Bey’in aynısı değil bana göre. Ondan daha farklı, dünyayı daha bir başka gören bir kişi. İkisi arasında beklide tek ortak nokta birbirlerine olan sevgileri. Gerçi onun bile aynı olduğu kanısında değilim ki Raif Bey bunu kendi kalemi ile zaten belirtmekte.

Konuya daha fazla girip okumayan arkadaşlarımızın heyecanını köreltmek istemediğim için hemen kullanılan dile geçmek istiyorum. Elimde YKY’nin 54. baskısı var. Kitap ilk yazılmış şekli ile basılmış. Bu nedenle birçok Arapça ve farsça kökenli (Bunu tahminim üzerine söylüyorum. Kelime köklerini tam bilmiyorum) sözcükler mevcut. Ancak bunları cümlenin bütününe bakarak anlamanız mümkün. Ayrıca her kelimenin günümüz Türkçesindeki karşılıkları sayfa altlarında verilmekte. Bu aşina olmadığınız kelimeler nedeniyle okuyuşta bazen zorlansanız da konu bu eksiği giderecek türden.

Anlatımın ayrıntılı oluşu ise beni çeken bir diğer nokta. Öyle bir betimleme mevcut ki gerçekten o an, o satırlarda anlatılan sokaklarda ya da otel odasındaymış gibi hissetmeniz mümkün.

Son olarak ise kitabın yapısal olarak eserle muhakeme edilemeyecek kadar bana hitap etmediğini belirtmek isterim. Sanırım giderek gözlerimdeki bozulma artıyor. Yazıların puntolarının küçük oluşu nedeniyle okumada bu nedenle zorlanmalar yaşadım. Yakında gözlüklenmem gerekebilir.


SEÇTİĞİM SÖZLER


  • İnsanlar nedense daha ziyade ne bulacaklarını tahmin ettikleri şeyleri araştırmayı tercih ediyorlar. (Sayfa 11)
  • Onun yaşadığı yerde yaşamak, onun gibi yaşamak demek değildi. (Sayfa 37)
  • Bütün kadınlar gibi her şeyi çabucak unutuyordu. (Sayfa 40)
  • Bir kadın, herhangi bir şekilde hoşuma gidince ilk yaptığım iş ondan kaçmak olurdu. … boğucu bir utanma ile dünyanın en zavallı bir insanı haine gelirdim. (Sayfa 59)
  • Birçok şeylere ihtiyacımızı ancak onları görüp tanıdıktan sonra keşfetmez miyiz? (Sayfa 86)
  • Hayat ancak bir kere oynanan bir kumardır, ben onu kaybettim. (Sayfa 159)




2 yorum:

  1. Maria Puder'le Raif Bey'i benzetmişler mi gerçekten, bence de alakaları yok.Diğer kitaplarını da okumalısın :) Ama keşke Madonna'yla başlamasaydın, çünkü ben de öyle yaptım ve her kitapta beğeni düzeyim biraz daha azaldı. yani hepsi çok güzel ama hiçbiri bir Kürk Mantolu Madonna değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç yorumda gördüm bu tip sözler. Bense birbirlerine hiç benzetemedim. Diğer konuya gelince kitapları Sabahattin Ali kitaplarını okudukça göreceğiz. O zaman tekrardan konuyu değerlendiririz :)

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.