34: KİTAP YORUMU : Mesnevi’den Öyküler

Mesnevi’den Öyküler, Sadık Yalsızuçanlar, Mevlana, Timaş Yayınları, Kitap Yorumları,
Kitabın Adı: Mesnevi’den Öyküler
Yazar:Sadık Yalsızuçanlar
Baskı Tarihi:2005
Sayfa Sayısı:192
İSBN: 9752632459
Kitabın Türü: Hikaye (Öykü), Edebiyat
Dil: Türkçe
Yayınevi: Timaş Yayınları

KİTAP HAKKINDA


Mesnevi bir giz bahçesidir. Bu hikmet bahçesinde birbirinden güzel ve hikmetli öyküleri bir arada bulacaksınız. Doğu'dan Batı'ya bütün hikmet aşıklarını meftun eden Mevlana'dan ibretli öyküler. Sadık Yalsızuçanlar bu eşsiz bilgelik kaynağının eserlerinden özenle derlediği öyküleri yine büyük bir zevkle okuyacaksınız. (Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan Herkese Merhabalar…

Şubat ayı benim için oldukça güzel devam ediyor. Bu aya biraz hızlı başladım ve 2 kitap bitirdim şimdiden. Bu beni mutlu ederken, geride kalan iki kitabında güzel eserler olması ayrı bir mutluluk kaynağı. Lafı uzatmadan hemen yorumlamaya geçeyim.

  1. İçerik Yorumu

Konya kaldığım dönemlerde ki yaklaşık olarak 10 yıllık bir süreçten bahsediyorum Mevlana Hazretleri ile alakalı oldukça kitap okumuştum. Kardeşim Çiko’nun kitaplığında da bu kitabı gördüğümden beri bir göz atmak istiyordum. Bu nedenle Dede Korkut Hikayeleri ardından birde Mesnevi’den Öyküleri okuyayım diyip dün başladım kitaba.

192 sayfalık eserde kısalı uzunlu toplamda ellinin üzerinde hikaye bulunmakta. Bazıları sadece yarım sayfa iken bazıları 3-4 sayfayı buluyor. Her hikayede kendi içerisinde bir öğüde sahip elbette.

Mevlana’nn en büyük eseri olan Mesnevi’den alıntıların yer aldığı eser için hemen hemen bir baş ucu kitabı diyebilirim. Ancak daha detaylı olarak Mevlana’yı okumak ve bilmek isterseniz Mesnevi’den Hikayeler kitabı size göre değil demem gerekiyor. Ancak Mevlana’yı öğrenmek adına iyi bir başlangıç olabilir.

Hikayelerin çoğunda hayvanların ön planda olduğunu belirtmem gerekiyor. Aslında bu durum beni biraz şaşırtsa da George Orwell’ın Hayvan Çiftliği’nde olduğu gibi Mesnevi’den alınan bu hikayelerdeki hayvanlarda bizlere insanın farklı yönlerinin zuhur ettiği varlıklar olarak karşımızda durmakta.

Ayrıca Peygamber Efedimiz ve Allah tarafından gönderilen bir çok diğer Peygamberler hakkında da oldukça fazla hikaye bu eserde mevcut. Alt kısımda gördüğünüz seçtiğim sözlerde kitabın ne kadar değerli olduğunu görebileceğiniz kanısındayım.

  1. Yazım Dili Yorumu

Sadık Yalsızuçanlar kitabı hazırlarken oldukça sadeleştirmiş ve günümüz Türkçesine yakınlaştırmış. Bu nedenle okurken asla zorlanmayacağınız bir eser. Hikayelerin sadeleştirilmiş olması ve Mevlana’nın gönlünden akan sular olması okunmasını bir hayli kolaylaştırıyor. Ben oldukça beğendim.

  1. Yapısal Yorum

Bir önceki yazımda sizlerle paylaştığım Dede Korkut Hikayeleri eseri hakkında yaptığım yorumlar bu eser içinde geçerli. (İkisi de aynı serinin parçaları.) Yapısal beğenmediğim tek konu her hikaye başında kullanılan resimler oldu. Ne tam olarak isimlendirmek mümkün değil ama olmasaydı daha iyi olurdu sanki.

SEÇTİĞİM SÖZLER


·         Kazandığınız bilgilerin tamamı, bize kendimiz hakkında bir gerçeği öğretir. Bu gerçek ise bizim ilahi hakikat ile olan bağımızdır.  (Sayfa 8)

·         Elim ayağım bağlı benim. Yüreğim bağlı değil. Gönlüm özgür olduktan sonra tutsak olmuşum ne çıkar!  (Sayfa 27)

·         Hırs, bütün kötülüklerin kaynağıdır, kimse bulduğu ile yetinmekten ölmemiş ama hırstan ölen çoktur  (Sayfa 60)

·         Zengin; gırtlağına kadar kusura gömülmüş kişiye denir  (Sayfa 68)

·         Toprak altında bedeni ölü, gönlü diri kişi; yüreği ölmüş, vücudu diri kişiden daha hayırlıdır.  (Sayfa 74)

·         Soruda bilgiden doğar, yanıt da  (Sayfa 89)

·         Ona bal olan, sana zehir olabilir. Biz dile değil, cana bakarız. Aşıklar her solukta farklı yanarlar.  (Sayfa 122)

·         Bağışta bulunursanız kar edersiniz (Sayfa 124)

·         Aşkın temeli ölmektir  (Sayfa 129)

·         Akıl da durgun görünür, ama söz ondan depreşir. (Sayfa 141)

·         Yavaş davranmak Allah'tandır, acele iş lanetlenmiş şeytandan.  (Sayfa 162)


·         Kim başkasının eşine kötülük etmek isterse, kendi eşine kötülük etmiş olur  (Sayfa 178)


3 yorum:

  1. Mesnevi hikayeleri güzeldir ya insanın ruhunu arındırır. Bir de Sadık Yalsızuçanları görünce kocaman bi gülümseme belirdi yüzümde :) kendisini üniversitedeki öğrenci topluluğumla ağırlamıştık. Saatlerce yanında otursanız sıkılmayacağınız, huzur bulacağınız bir insan. Böyle insanlar eksik olmasın hiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel insanlar hiç bitmesin :) Dünya onlar için ayakta olduğu kanısındayım

      Sil
  2. Mesneviye benimde ilgim var. Yani içine girip didiklemem istiyorum. Elinize saglik

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.