38: KİTAP YORUMU : Metal Fırtına 2: Kayıp Naaş

Metal Fırtına, Metal Fırtına 2: Kayıp Naaş, Politik-Kurgu Roman, Orkun Uçar, Altın Kitaplar, Kitap Yorumları,
Kitabın Adı: Metal Fırtına 2: Kayıp Naaş
Alt Başlık: Politik-Kurgu Roman
Yazar: Orkun Uçar
Baskı Tarihi: Eylül 2005
Sayfa Sayısı: 180
İSBN: 9789752105980
Kitabın Türü: Roman, Siyaset-Politika, Edebiyat
Dil: Türkçe
Yayınevi: Altın Kitaplar

KİTAP HAKKINDA


Tarih 27 Mayıs 2007. Anıtkabir, ABD tarafından bombalanmış, Atatürk'ün naaşı ortadan kaybolmuştur.

Devlete bağlı gizli bir teşkilata (Gri Takım) çalışan Türk ajanı Gökhan Birdağ'ın görevi ise kayıp naaşı bulmaktır.

Komutan Kurt'un anlattıkları Gökhan'ı yeni bir hedefe yöneltir. Kayıp Naaş Operasyonu'nun ardındaki şeytani planı öğrenen Gökhan, Ortadoğu'ya gidip çıban başı olan İsrail'i vuracaktır. Üç büyük dinin merkezi, kutsal şehir Kudüs, tarihinin en kanlı, en acımasız hesaplaşmalarından birine tanık olacaktır.

Yılın en çok satan ve tartışılan kitabı Metal Fırtına kaldığı yerden devam ediyor...
(Arka Kapak)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan Herkese Merhabalar…

Yine geciken bir kitap yorumu ile karşınızdayım. Son iki kitaptır yorumlamada biraz geç kalıyorum. Metal Fırtına serisine geçtiğimiz ayın sonunda başlamıştım bildiğiniz gibi. Bir tekrar okuma olacağını da belirtmiştim. İkinci kitabı da bu ay içinde okumuş oldum.Tercihimi Orkun Uçar’dan yana kullandım. Burak Turna’nın serisini sonraya saklamaya karar verdim. Neyse lafı fazla uzatman yoruma geçsem iyi olacak. 

  1. İçerik Yorumu

Yukarı da belirttiğim gibi şu Orkun Uçar – Burak Turna olayını biraz açacak yorumlamaya başlasam sanırım biraz daha iyi olacak. Bildiğiniz gibi (Bilmeyenlere de burada açıklamış olalım) Metal Fırtına serisinin ilk kitabı Orkun Uçar ve Burak Turna yazar ikilisi  tarafından meydana getirilen bir eser. Ancak iki yazar yollarını ilk kitabın ardından ayırıyor ve seriye ayrı ayrı devam ediyorlar. Bunun altında yatan sebebi tam olarak bilmiyorum. Ancak düşünce yapılarındaki bazı farklılıklar nedeniyle olduğu yönünde bazı haberler okumuştum. Neyse bu ikilinin sorunu J

“Kayıp Naaş”  ilk kitaptaki Anıtkabir’in bombalanması olayı ve sonrasındakileri anlatan bir eser. Ata’nın naşı bildiğiniz gibi bulunamamıştı ilk kitapta. Yapılan bazı araştırmalar suçluların bulunmasını sağlıyor. Burada ilk kitapta Gökhan’ı öldürmeye kalkan MİT ajanı Cengiz’în de payı var.

Başbakan Erdoğan savaş sonrası istihbaratta görevi Kurt’a verince kahramanımız Gökhan doğal olarak bu işin içine giriyor. Amerika’dan kurtulan Gökhan yeni hedef İsrail’e giderek çalışmalarına başlıyor. Ancak burada belirtmemiz gereken Gökhan’ın Ata’nın naşından farklı bir şeyin peşinde olması.  Bir projenin… (Spoiler olmaması için ayrıntı veremiyorum.)

Kitapta benim en çok dikkatimi çeken konulardan biri Türkiye’nin Yahudi bir ajanın olmasıydı. Bunun mümkün olup olmadığını bilmesem de Yahudi ajanı Türk asıllı bir genç. Aslında aklınıza ilk gelen şey değil, Elijah bir Hazar Türkü. Burada da kanın bağlayıcılığı geldi aklıma ister istemez. Neyse gereksiz felsefe yapmayayım en iyisi. Ama bu nokta dikkatimi çeken bir nokta.

Onca olay ardından Gökhan’ın eski düşmanlarından bir tanesine yakalanması ise beni rahatsız etti nedense. Amerika’da bir atom bombası patlatan, İsrail’i birbirine katan bir adamın bu kadar basit yakalanması saçma geldi. Orkun Uçar’dan daha farklı bir şeyler beklerdi.

Kitabın sonu ile alakalı da şunu söylemem lazım; ne yazık ki Yeşilçam filmi gibi olmuş. Hele o “el ele tutuşarak uzaklaştılar” kısmı. Böylesi bir Politik-Kurgu romanda bunlar olmamalı bence. Bir okur olarak rahatsız etti.

  1. Yazım Dili Yorumu

Yukarıda bahsettiğim bazı olumsuzluklara rağmen ben Orkun Uçar’ın yazım dilini seviyorum. Oldukça rahat anlaşılır ve rahat okunur bir yazım dili var. Sanırım bir röportajında kendinin de söylediği “Okur için yazıyorum” düsturunun bunda etkisi var. Bu anlamda benden yazım dili açısından tam not aldığını söyleyebilirim.

  1. Yapısal Yorum

Eser Altın Kitaplar’dan çıkmış. Bence kağıt kalitesi ve basım açısından sorunsuz bir kitap. Tek sıkıntım kitabın kapağı ile alakalı. Koyu lacivert zemin üzerindeki ateşe benzeyen sarılı kırmızılı bölümün anlamını kavrayamadım. Bunun dışında baskı ile alakalı herhangi bir sıkıntı mevcut değil.

SEÇTİĞİM SÖZLER


  • Bu kadar büyük bir hatayı aptallar bile yapmazdı, anlaşılan Sayeret Matkal, Türkleri çok hafife alıyordu.  (Sayfa 19) 
  • Bu ülke artık her kahramanının hakkını korumalı. (Sayfa 24)
  • İnsanoğlu doğadaki en vahşi hayvandır. (Sayfa 42)
  • Zenginlerin ruhları herkesten daha alçaktı. (Sayfa 50)
  • İnsanların çoğu şiddete ve güce tapıyordu! (Sayfa 59)
  • ABD ekonomisi güçlenebilmesi için savaşlara veya savaşa yakın durumlara muhtaçtır. (Sayfa 61)
  • Kendi hayatını gözden çıkartan birinden daha güçlü kimse yoktur. (Sayfa 95)
  • Yahudiler kendilerini insan, diğer milletleri insan ile hayvan arasında bir tür olarak kabul eder. (Sayfa 123)
  • Kan akıtılarak, başkalarını ezerek güvenli bir ülke olunamıyordu. Kan akıtan kanla boğulurdu.  (Sayfa 158)

Metal Fırtına, Metal Fırtına 2: Kayıp Naaş, Politik-Kurgu Roman, Orkun Uçar, Altın Kitaplar, Kitap Yorumları,

SERİNİN DİĞER KİTAPLARI

Metal Fırtına, Metal Fırtına 2: Kayıp Naaş, Politik-Kurgu Roman, Orkun Uçar, Altın Kitaplar, Kitap Yorumları,



6 yorum:

  1. bu seriyi çok uzun zaman önce , neredeyse ilk basımlarında daha edinip okudum , ilk 3 kitabını ama hem de ilk kitaptan sonra iki yazarı da okuyarak , yani toplamda 5 kitap okudum . Burak Turna ve Orkun uçar zamanında güzel bir iş başlattılar lakin devamını getiremediler daha sonra orkun uçarın tek kitaplarından da Asi 'yi merak edip okuduğum halde yine çok program yapıp az yazan biri olduğunu düşünüyorum aslında farklı bir soluktu yazdıkları .

    YanıtlaSil
  2. Metal Fırtına dışındaki eserlerini okumadım ama şu yeniden okuma süreci bitince diğer kitaplarına da bakmayı planlıyorum açıkcası. Belki bu sene içinde okurum eserlerin hepsini :)
    Orkun - Burak birlikteliğine gelince bencede güzeldi ama fazla ilerlemeyeceği ta o zamanlarda belliydi sanki. Ne bileyim belkide bölesi daha hayırlı olmuştur :)

    YanıtlaSil
  3. Metal Fırtına'nın ilk çıkışını hatırlıyorum. Harıl harıl okumuştuk ve 'hakikaten yaaa! Ya olursa? Olmaz değil? Çok olası...' Sözleriyle dolu bir süreç geçirmiştik.
    Açıkçası ikinci kitabı almayı hiç istemedim. İlkinin havası yok deniyordu.
    Şimdi detaylı okuyunca okunabileceğine karar verdim.
    Kapak sanki paslanmış metal havası mı vermeye çalışmış? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitapları ikinci defa okuyorum ve tum olumsuz eleştirilerime rağmenokunabilecek seviyede oluğunu düşünüyorum.

      Harbıden bu kapağın sırrını merak eder oldum ıyıce ya

      Sil
  4. İlk kitabını okumuştum metal fırtınanın. Güzel bir kurgu bence. Hep hollywood yapımı olacak del ya kaçırmazlar, savaşlar, kıyamet senaryoları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kitap kadar iyi olmasa da bende senle aynı fikirdeyim. Hep onlar süper kahraman olacak diye bir kaide yok

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.