51: KİTAP YORUMU : Silmarillion

Kitabın Adı: Silmarillion
Yazar: J. R. R. Tolkien
Baskı Tarihi: 1977
Sayfa Sayısı: 691
ISBN: 9752733947
Orijinal Adı: Silmarillion
Çeviri: Berna Akkıyal
Yayınevi: İthaki Yayınları
Kitabın Türü: Fantastik

KİTAP HAKKINDA


Tolkien'in en önemli çalışması olarak kabul edilen Silmarillion, onun yarattığı dünyanın özüdür. Kökleri Hobbit'ten önceye uzanır ve Yüzüklerin Efendisi'nde şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tüm Tolkien eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur. Yaşamı boyunca üzerinde çalışmayı terk edemediği ve giderek büyüyüp gelişen bu eser ancak ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanabildi. Elflerin en beceriklisi olan Feanorun yarattığı üç Silmaril'in çalınmasıyla birlikte kadim dünyanın en kederli olayları gelişmeye başlar. Silmarillion, elflerin tanrılara isyan ederek Orta Dünya'ya sürülmelerini; orada insanlar ve Cücelerle birleşerek tanrıların en kötüsüne, Morgoth'a karşı verdiği umutsuz savaşı anlatır.

Daha önce "Güç Yüzüklerine Dair" ismiyle yayımlanan ancak Silmarillion kitabında olması gereken metinde bu kitapla birlikte tam metin olarak yayımlanmıştır.
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese selamlar…

Uzun bir aradan sonra yine bir kitap yorumu ile karşınızdayım. Evet biliyorum yaz aylarının gelmesiyle süre gerçekten uzamaya başladı. Bu yıl için kendime belirlediğim 75 kitap hedefinin henüz yarısına bile gelemedim, yılın 3’te 2’si geride kaldı ancak… Lakin okuduğum kitap Silmarillion’du ve okuyanlar takdir ederken gerçekten özel bir kitap. Daha fazla ayrıntı vermeden hemen incelememe geçeyim.

  1. İçerik Yorumu


Tolkien hayranı olduğumu bilmeyeniniz kaldı mı? Eğer hala varsa söyleyeyim; Tolkien benim bu hayatta var olduğuna inandığım en büyük yazardır. Her satırına hayranım ve evet “Dünya ikiye ayrılır Yüzüklerin Efendisi'ni okuyanlar ve okumayanlar”

Neyse lafı uzatmadan geçiyorum hemen incelemeye… Silmarillion, kitapta adı geçen adıyla Arda’nın yani tüm serüvenin geçtiği Orta Dünya’nın yaratılışıyla başlıyor ve Yüzüklerin Efendisi, Hobbit gibi Tolkien eserlerine dair ne biliyorsanız tüm bunları tarihsel süreç içerisinde yeniden sizlere anlatıyor. Tabi böyle diyince size biraz tarih ders kitabı gelmiş gibi olabilir ama ondan biraz daha fazlası…

Silmarillion’da aşklar, savaşlar, ihanetler, büyük yardımlar, büyüler, kadim dostluklar ve daha bir sürü şeye tanık oluyorsunuz. Orta Dünya’ya dair kafanızdaki hemen hemen her soruya yanıt buluyorsunuz. Sauron’un ustası ve de efendisi Melkor ile de tanışıyorsunuz, Elflerin aslında o kadar da kusursuz olmadıklarını da öğreniyorsunuz. Benim gibi bu kitabı çok çok zaman sonra okuyan biriyseniz Cüceler ve Elflerin iyi oldukları dönemler ise en çok şaşırtanlar olacaktır.

Kitapla ilgili söylemek istediğim diğer bir şey ise bu tarihsel süreci anlatırken kafanızı biraz karıştırıyor oluşu. Evet biraz olumsuz bir eleştiri olacak ancak çok fazla isim ve mekan adıyla karşılaşacağını için şimdiden uyarıyım; öyle metroda, otobüste vs ayak üstü okunabiliecek bir kitap değil kendisi. Hani kendisi için vakit yaratılması gereken kitaplar var ya; tamda onlardan biri J.R.R. Tolkien’in kitabı Silmarillion.


  1. Yazım Dili Yorumu


Tolkien’in yazım dilini her zaman beğenmişimdir. Çeviri anlamında da kurulan cümleler oldukça mantıklıydı ve boşluk hissi yaratmadı. Bu nedenle yazım dili anlamında kesinlikle geçer notu aldığını söyleyebilirim.

  1. Yapısal Yorum


Bu ara İthaki’ye armış durumdayım. Gerçekten güzel bir baskı ve cilde sahip Yazım yanlışı anlamında bir kusur gözüme çapmadı. Bence yapısal yönden İthaki’nin başarılı eserlerinden bir tanesi…

SEÇTİĞİM SÖZLER


Pek çok çocuk hayali bir dil yaratır, ya da en azından buna girişir. (Sayfa 14)

Dünya üzerindeki insanlar için ödül, cezadan daha tehlikelidir.  (Sayfa 38)

İnsanlar ölmeye ve dünyayı terk etmeye mahkumdur, bu yüzden Misafirler ve Yabancılar denir onlara.  (Sayfa 99)

Çünkü isyana karşı düzeni müdafaa edenlerin isyan etmeleri söz konusu olamazdı. (Sayfa 147)

Böyle kurdu büyük hırsız, küçük hırsız için tuzağını.  (Sayfa 164)

Bir yemin, o yemine sadık olanın da, yeminini bozanın da dünyanın sonunda kadar peşini bırakmazdı. (Sayfa 183)

"Elveda, sen, iki kere sevdiğim! A Turin Turumbar turun ambartanen: kadersizliğin kölesi olan kaderin efendisi.Ne mutlu ki ölüp gidene!"  (Sayfa 469)

"Siz ölüm sayesinde, alıp başınızı dünyadan kaçabiliyorsunuz, ona bağımlı değilsiniz, umutta da, usançta da Böyle düşündüğümüzde, bu yüzden hangimiz diğerine imrenmeli sizce?" (Sayfa 543)


"Bilgeler sendelediklerinde, çoğu kez yardım zayıf olanlardan gelir." (Sayfa 614)

9 yorum:

  1. Yaaa şu an çok kıskandım seni -_- Ben Silmarillion'u okumaktan çok korkuyorum ama deli gibi de okumak istiyorum. Dediğin gibi özel bir kitap ve özel bir okuma istiyor. Bu yüzden kitabı kalemi defteri yanımdan eksik etmeyip, not tuta tuta okumayı düşünüyorum ciddi ciddi. Beni daha da heveslendiren bir yorum oldu. Ne diyeyim afiyet olsun! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu Tolkien ise hayran olmamak elde değil. Yorumu yazdığımdan beri filmlerden kesitler izliyorum. Orta Dünya bir harika gerçekten.

      Kitap konusunda gerçekten zaman ayırmak gerekiyor yoksa çok kopuyorsun olaylardan. Okurken buna dikkat etmeni öneririm

      Sil
  2. selamlar, belki seversiniz ve katılmak istersiniz..

    Beklerim

    http://mugeninlistesi.blogspot.com.tr/2016/08/23kitap-cekilisi-sonucu-ve-24-hediye.html

    YanıtlaSil
  3. Luthien ve Beren diyorum ve susuyorum Cahil😊 Beni şimdi sen de anlamazsan kimse anlamaz😌

    YanıtlaSil
  4. Okumayanlardan değil de henüz okumayanlardanım desem :)

    YanıtlaSil
  5. Bayadır giremedim bloga, bu sırada bol bol kitap okuma fırsatım oldu ve şuan okuduğum kitap da Silmarillion. Henüz başlarındayım ama bir yüzüklerin efendisi hayranı olarak çok meraklı ve sürükleyici bir okuma oluyor benim açımdan. Bakalım kısa sürede bitirebilirim umarım. :) Bu arada hayranıyım diyorum ama henüz bende "yüzüklerin efendisi okumayan" kesimdenim. :D Bu çelişkiyi de buraya bırakıp gidiyorum. :D

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.