81: KİTAP YORUMU : Gizemli Pençelerin Lâneti - Baskerville'lerin Köpeği


Kitap Yorumları, Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes, Gizemli Pençelerin Lâneti, Baskerville'lerin Köpeği, Cumhur Mısırlıoğlu, Martı Kitapevi, Polisiye, Edebiyat,
Yazar: Arthur Conan Doyle
Baskı Tarihi: 2015
Sayfa Sayısı: 272
ISBN: 9786053485605
Çeviri: Cumhur Mısırlıoğlu
Yayınevi: Martı Yayınları
Kitabın Türü: Polisiye, Edebiyat

KİTAP HAKKINDA


Bir ipucu ne kadar sıra dışı ve tuhaf görünüyorsa üzerine gidilmeyi o kadar hak ediyor demektir.
-Sherlock Holmes-

İngiltere'nin Devonshire kırsalındaki bölgede anlatılagelen tüyler ürpertici hikâyeye göre, Baskerville soyuna mensup erkekler yüzyıllardır, cehennemden geldiğine inanılan ve şeytani bir yaratık olarak tasvir edilen bir köpek tarafından öldürülmektedir. Bu meçhul ziyaretçinin son kurbanı da Sir Charles'tır. Aile fertlerinin çoğunun ani ve tuhaf bir şekilde ölmesi sebebiyle, yeni vâris Sir Henry Baskerville'in hayatının da tehlikede olduğu düşünülmektedir. Bakalım, bu ailenin üzerine bir lanet gibi çöken esrarengiz köpeğin gizemini dâhi dedektif Sherlock Holmes çözebilecek midir?

En karanlık ve belirsizliklerle dolu olayları bile su yüzüne çıkarmayı başaran Sherlock Holmes, birbirinden farklı hikâyelerin yer aldığı dört kitaplık serinin sonuncusu olan Baskerville'lerin Köpeği'nde yine kendine has yöntemlerle sıra dışı bir vakanın peşine düşüyor
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan selamlar…

Geç kalmış yorumlar serisinde artık yavaş yavaş sona geliyoruz. Sherlock Holmes - Gizemli Pençelerin Lâneti kitabını okuyalı iki ay olmasına rağmen yorumunu henüz paylaşıyor olmaktan utanıyorum gerçekten.

İçerik Yorumu

Blogumu takip eden arkadaşlarım Arthur Conan Doyle’a olan hayranlığımı biliyorlardır. A101’den aldığım Sherlock Holmes kitaplarının sonuncusu ile karşınızdayım bugün; Sherlock Holmes - Gizemli Pençelerin Lâneti…

Martı’nın diğer Sherlock Holmes serisinde de bu hikaye paylaşılsa da bu kadar ayrıntılı değildi ve bu denli ayrıntılı okumak konuyu hoşuma gitti açıkçası. Kahramanımızın her kitabında kendisine daha fazla hayran kaldığımı belirtmem lazım.

Bakerville’lerin Köpeği  alt başlığı ile yayınlanan kitaptaki hikaye de Sherlock  biraz daha geri planda kalıyor diyebilirim sizlere. Daha çok Dr. Watson’ın başından geçenleri ve onun konuyla ilgili olarak Sherlock Hoplmes’a yazdıklarını okuyoruz.

Bu durum sanmayın ki serinin diğer kitaplarına göre heyecanı aşağı seviyelere çekiyor, aksine Dr. Watson’ı hem daha yakından tanıyoruz hem de kendisinin Sherlock’tan öğrendiklerini güzel bir şekilde tedbik ettiğine şahit olmaktayız.

Kitabı okurken aldığım notlarda şöyle yazmışım “Taş kulübedeki gizemli adam Sherlock Holmes çıkacak. (Sayfa 190)” . Haklı çıkmış olmak güzel gerçekten. Küçük bir spoiler olsa da beni affedeceğinizi biliyorum.

Konunun özüne gelirsek; gerçekten nefes kesen bir hikayeydi. Ben okurken oldukça zevk aldım. Umarım sizlerde bu kitabı okur ve benim gibi keyif alırsınız.

İçerik Puanım 5 üzerinden 4,8

Yazım Dili Yorumu

Her kitapta Arthur Conan Doyle’a daha fazla hayran kalıyorum demiş miydim? Demediysem eğer şimdi söylüyorum. Hem üslup hem kurgu açısından Sir Doyle tam bir efsane.  

Yazım Dili Puanım: 5 üzerinden 4,9

Yapısal Yorum

Martı kalitesini bu kitapta da göstermiş. Kafamı kurcalayan ve hoşuma gitmeyen tek konu ise daha önce de belirttiğim gibi görsellerde Sherlock Holmes olarak Benedict Cumberbatch’in kullanılmış olması. Sanırım bunu da ancak ticari kaygı ile açıklayabiliriz. Benim favori Sherlock’um her zaman Robert Downey Jr.

Yapısal Durum Puanım 5 üzerinden 4,7

SEÇTİĞİM SÖZLER


Herkes dahi olmak zorunda değil. Bazı insanların meziyeti, dehayı kışkırtmaktır. (Sayfa 9)


Her şeye rağmen, asıl acı olan, arkanızdan ağlayacak bir kadının olmaması. (Sayfa 220)

14 yorum:

  1. benim favori holmes'um artık Benedict ama kitabın içindeki öyküleri zaten okuduğum için bu kitabı almadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Robert Downey Jr.'ın üstüne Sherlock tanımam :D

      Sil
  2. 1 ya da 2 kitabını okudum Holmes'un sanırım , devamı gelir mi bilmiyorum :D keyifli okumalar olsun

    YanıtlaSil
  3. Sherlock Holmes serisinin bitmek bilmez kitap serisinin en merak ettiğim kitaplarından birisi daha yorumunu çok beğendim ellerine sağlık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :D Bu arada sen de Benedict Cumberbatch hayranısın anladığım kadarıyla :D

      Sil
  4. Evet çok severim kendilerini öok başarılı ve yetenekli maşallah :)

    YanıtlaSil
  5. Dizisine de bayılıyorum ama 4.sezonu henüz izleyemedim yakında 5.cisi gelecek ben hala 4 teyim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brn sadece ilk sezonu izledim ama bir ara baştan sona izlemek istiyorum. Kış bu plan için uygun sanırım :D

      Sil
  6. E-kitap olarak okudum. Arthur Conan Doyle'un bir kaç kitabını bu şekilde okudum. Üslubunu ben de beğendim. Olayları Watson'ın kaleminden okuduğumuz için Sherlock 'un geri planda gibi durması normal. Sanırım bu da yazarın tarzı. Bence bu daha gizemli. Herhalde Sherlock kendisi anlatsaydı bu kadar hoşuma gitmezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir bakış açısı... Doğru olma ihtimali de bir hayli yüksek :D

      Sil
  7. Ben de şuan Sherlock Holmes esrarengiz katili beğenerek okuyorum ve Arthur Conan Doyle’ın okuduğum ilk kitabı serinin kaçıncısı olduğunu bilmesem de :)
    Bu yazı çok dikkatimi çekti o yüzden. Çok merak ettim bunu bitirince ona başlarım büyük ihtimal. Bu arada bence de Robert Downey Sherlock Holmes betimlemelerine daha çok uyuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonunda benle aynı fikirde birisi ile karşılaşmak sevindirici. :D Sherlock okumayı bırakma bir başyapıt kesinlikle

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.