84: KİTAP YORUMU : Postacı Kapıyı Çalmayacak

Kitap Yorumları, Postacı Kapıyı Çalmayacak, Ava Dellaira, Love Letters to the Dead, Heves Berksu, Martı Yayınları, Roman, Aşk, Edebiyat
Yazar: Ava Dellaira
Baskı Tarihi: Mayıs 2014
Sayfa Sayısı: 352
ISBN: 9786053482802
Orijinal Adı: Love Letters to the Dead
Çeviri: Heves Berksu
Yayınevi: Martı Yayınları
Kitabın Türü: Roman, Aşk, Edebiyat

KİTAP HAKKINDA


Amy Winehouse, Jim Morrison ve Kurt Cobain gibi pek çok ünlü isim bu romana konuk oluyor. Okumaya değer, ilginç bir hikâye olduğu kesin."
-Booklist-

Bazı şeyler var ki artık bu dünyada olmayanlar dışında kimseye söyleyemem.

Size bu mektupları yazmaya başlayınca kendi sesime kavuştum. Sonra bana yanıt veren bir ses duydum. Bir şarkının farklı tınlayışında, bir filmin hikâyesinde, kaldırımdaki çatlakta açan bir çiçekte buldum yanıtı. Bir pervanenin kanat çırpışında, dolunaya dönen ayda... Yeryüzünde bu mektupları gönderebileceğim bir adres yok. Öldüğünüzü biliyorum ama sizi duyuyorum.

Hepinizi duyuyorum. Buradaydık, bunun bir anlamı var, diyorsunuz.

Kısa süre önce ablasını kaybeden Laurel, onun nasıl öldüğünü bilen tek kişidir ve bu sırrı kimseyle paylaşmamasının bir nedeni vardır.

Onu bu karanlıktan çıkaracak yardım eli, hiç beklemediği bir yerden gelir. Genç kız okulda verilen bir ödevle mektuplar yazmaya başlar. Bu mektupların ortak noktası ise erken yaşta hayata veda etmiş, onun için anlamı olan Amy Winehouse ve Kurt Cobain gibi ünlü isimlere yazılmasıdır. Zaman geçtikçe bu duygu yüklü mektuplar hem ablasının ölümü üzerindeki sır perdesinin aralanmasına hem de Laurel'in kendine bir yol çizip yetişkin bir bireye dönüşmesine yardımcı olur.

"Büyümek, sevmek, kendini bulmak ve hayatı anlamak üzerine yazılmış samimi, sürükleyici ve yüreklere dokunan bir roman."
-Usa Today-

"Dellaira bu romanıyla edebiyat dünyasına hızlı ve cesur bir giriş yapmış diyebiliriz."
-The Washington Post-

 "Kalbinizi parçalara ayırıp sonunda o parçaları yeniden birleştirmeyi başaran, pek çok duyguyu aynı anda hissettiren sıcacık bir hikâye."
-Goodreads-
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan selamlar…

Evet yine ben ve yine Geç kalmış yorumlar serisi… Bu gün hayatımın anlamı Mavim’in benim için seçtiği Potacı Kapıyı Çalmayacak kitabıyla karşınızdayım. Lafı uzatmadan Mavim’e bir kez daha teşekkür ediyor ve hemen yoruma geçiyorum.

İçerik Yorumu

Dediğim gibi Ava Dellaria’nın Postacı Kapıyı Çalmayacak eserine bana Mavim aldı. Güzel bir hediyeydi :D Beni seven kadın beni tanıyor olmasından daha doğal bir şey yok, bana verilebilecek en güzel hediyeyi verdi. (Böbürlenme son bulur J )

Postacı Kapıyı Çalmayacak eserinin adını farklı bloglarda ve bazı makalelerde görmüştüm. Ama nedendir bilinmez beni hiç çekmemişti. Belki önyargılı bile sayılabilirdim bu kitaba karşı ama okuyunca tüm fikrim değişti.

Geneli mektuplardan oluşan kitapta genç bir kızın ablasının intiharı sonrasında yaşadıklarına şahit oluyoruz. Ve bir ev ödevinden sonra ortaya çıkan bir alışkanlığı ile tanışıyoruz, mektup yazmak. Lakin kahramanın mektupları genelde genç yaşta intihar etmiş sanatçılara… Yazarak içimi dökmek benimde uyguladığım bir sistem olunca buradan beni yakalayan Postacı Kapıyı Çalmayacak kitabını bir solukta okudum.

Konunun oldukça hızlı ilerlediğini ve akıcı olduğunun altını çizmek lazım. Korktuğum başıma gelmedi, ki korktuğum ağır romantik bir eserdi ancak daha çok içsel bir yolculuğa şahit oldum. Bu yolculuk sırasında ki çıkarımlar kafamda şimşeklerin çakmasına neden olmadı desem yalan olur.

İçerik Puanım 5 üzerinden 4,8

Yazım Dili Yorumu

Ava Dellaira’nın ilk kitabı olmasına rağmen kitabın dilini çok beğendiğimi ifade etmem lazım. Sade, akıcı bir üsluba sahipti yazar. Bundan çeviri sahibi olan Heves Berksu’nun da payını göz ardı etmemek lazım.

Yazım Dili Puanım: 5 üzerinden 4,8

Yapısal Yorum

Martı adına yine başarılı bir çalışma ortaya çıkmış. Kapak resminde kullanılan kız aynı olsa da orijinal kapağa sadık kalmamışlar. Orijinal kapak mı, Martı’nın kapağı mı derseniz ben Martı’nın kapağını tercih edenlerdenim. Kitabın içerisinde rahatsız edici bir yazım yanlışı ya da baskı hatası da görmedim. Bu da yapısal anlamda eserin geçer not alması için “bence” yeterli.
Yapısal Durum Puanım 5 üzerinden 4,7

SEÇTİĞİM SÖZLER

Acıların insanları birbirine yakınlaştırdığı doğru değil. Hepimiz kendi adamızda mahsur kaldık. (Sayfa 9)

Size çok yakın olan bir şeyi kaybettiğinizde biraz da kendinizden bir şeyler kaybetmiş olursunuz. (Sayfa 16)

Hayat böyle değil işte. Her şeyi doğru yapsan bile sonucunun ne olacağından emin olamıyorsun. Bir anda her şey altüst oluyor ve hayat değişiyor. (Sayfa 37)

Eğer aşık olursan, elinde tutmak istediğin o hayat, o insan ve o an sonsuza kadar yanında kalabilir. (Sayfa 144)

Kusursuz bir ailenin içinde büyüyen bir kişi bile tanımıyorum. Sanırım bu yüzden herkes kendine bir aile kurmaya çalışıyor (Sayfa 157)

Bence bir sürü insan başarılı olmak istiyor ama eğer gerçekten denerlerse diğerlerinin hayal ettiği kadar başarılı olamayacaklarından korkup vazgeçiyorlar. (Sayfa 158)

Sözcükler genellikle çok fazla işe yaramaz.ama... biliyorsun, sanırım denemek zorundayız. (Sayfa 219)

Kendilerine göz kulak olan birileri yoksa çocuklar her şeyi kaybederler. (Sayfa 238)

Seni yakıp kül edebilecek bir riskle, göze alabileceğin risk arasında bir fark vardır. Bazı riskleri göze almak, yeniden doğmak gibidir. (Sayfa 290)

Bir şeyler söyleyebiliyorsak, sözcükleri kağıdımıza geçirip nasıl hissettiğimizi anlatabiliyorsak belki o kadar da çaresiz değilizdir. (Sayfa 330)



7 yorum:

  1. Alıntılar müthiş. Amy ve Kurt muhteşem yeteneklerdi kitaba konuk olmalarının nedenini anlıyorum. içsel yolculukları okurken aslında bizlerde o yolculuğa giriyoruz ve bu tür kitaplardan kendimizi besleyebiliyoruz bu güzel birşey.
    Akıcı anlatımsa her zaman tercih sebebimdir. Kitap yorumların çok çok güzel Nihat tebrik ederim seni emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım teşekkür ederim iltifatın için. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum sadece....

      Kitabı okumanı isterim beğeneceğinden eminim.

      Sil
  2. bu kitap bende de var ama sıra ne zaman gelir ki , yine de senin puanını gördükten sonra bir miktar öne alabilirim sanırım , keyifli okumaların olsun :D

    YanıtlaSil
  3. Kütüphanemde okunma sırasını bekleyen kitaplardan :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.