Ejderhaların Dansı Kısım II / 2. Yorum (119)

Ejderhaların Dansı, Ejderhaların Dansı Kısım 2, George R. R. Martin, Sibel Alaş, Buz ve Ateşin Şarkısı, Edebiyat, Fantastik, Roman, Epsilon Yayınları, Kitap Yorumları, GoT, GoT Yorum,


Cahil Okur’dan herkese selamlar…

2021 yılı içerisinde bitirdiğim ilk kitabın yorumu ile karşınızdayım bugün. Biraz hüzünlü bir kitap oldu benim için birazdan açıklayacağım nedenlerini… Bu günkü kitabımız Buz ve Ateş’in şarkısı serisinin son kitabı olan Ejderhaların Dansı Kısım II.


KİTAP YORUMU

George R. R. Martin’in Buz ve Ateş’in Şarkısı serisini sonunda bitirdim. Aslına bakarsanız devam kitaplarını geleceğini umarak arayı uzatabildiğim kadar uzatmıştım ama yine de artık okumam gerektiğine inanarak okudum. Keşke devam kitapları da gelmiş olsaydı da daha heyecanlı ve daha hızlı okusaydım. ( Martin amca artık tembelliği bırakıp kitabı yazmalı!)

İçerik Yorumu

Ejderhaların Dansı Kısım II beklediğim gibi ilk kısma göre daha heyecanlı geçti. Jon Kar’ın başına gelenler, Cersie’nin başına gelenler dizi nedeniyle bildiklerimdi. Hoş dizi ve kitapların paralelliği genel anlamda bozulsa da yine de her iki karakterin başına gelenleri de az çok hepimiz bilerek okuduk veya okuyacağız.

 

Serinin bu kitabına beni etkileyen temel farklılıklar Tyrion abimizin başına gelenler oldu. Spoiler vermemek adına burada elbette anlatmayacağım. Lakin olayların genel anlamda diziden çok farklı olduğunu ve böylesi bir adamın zorlu şartlar altında aklını kullanarak neler yapabildiğini görmek beni mutlu etti. Aklına güvendiğim bir karakterin okuyucu olarak beni tatmin eden bölümlerini okumuş oldum.

 

Daenerys Targaryen kısımları ise asıl zevk aldığım bölümler oldu. Kraliçemiz, Martin’in dünyasında gerçekten çok farklı bir profil çizmekte. Fedakarlıkları dizinin ötesinde ve ejderhalarla yaşadıkları da aynen öyle. Dizide değinilmeyen lakin önemli olan kısım ise Martel Hanedanı ile arasında geçen olaylar.

 

Blogumdaki çekiliş devam
ediyor arkadaşlar. Resme tıklayarak
çekiliş sayfasına göz atabilirsiniz.

Targaryen demişken, bir Targaryen ile daha tanışıyoruz Kısım II’de. Akibeti ne olur ne olmaz bilemiyorum ama Daenerys Targaryen’den önce Yedi Krallık topraklarına varan karakterin akıbetini Martin yeni kitabı yazana kadar öğrenmemiz mümkün değil gibi gözüküyor.

 

Genel anlamda kitap beni tatmin eden bir içeriğe sahip olduğunu ve her bölümde içimdeki merakı giderek artırdığını belirtmem gerekiyor. Okuyucuyu sürükleyen bir seri olduğu hepimizce aşikar elbette. Bence devamı bir an önce gelmeli. Daha fazla beklemeye tahammülüm kalmadı.

Yazım Dili Yorumu,

George R. R. Martin zaman zaman kafayı karıştıracak kadar karmaşık bir anlatım biçimi tercih etsede genel anlamda sürükleyici bir yazım diline sahip. Koskoca Martin hakkında olumsuz bir yorum yapacak değilim ama bu kadarını söyleyebilirim sanırım.

Yapısal Yorum

Epsilon’un klasikleşen tarzında bir kitap. Birkaç yazım hatası ile karşılaşsam da genel anlamda memnunum.

ARKA KAPAK YAZISI

Kötülüğün yükseldiği bir vakitte olaylar; kanunsuzların, rahiplerin, askerlerin, derideğiştirenlerin, asillerin ve kölelerin büyük roller oynadığı bir sahnede geçmektedir. En zorlu dans, Ejderhaların Dansı başlamaktadır.

 

Daenerys Targaryen, toz ve ölüm dolu topraklar üzerinde hüküm sürmektedir. Tyrion Lannister, yeni müttefikler edinmiş, bilinmezlerle dolu bir serüvene çıkmıştır. Donmuş kuzeyde Jon Kar, Sur'un ötesinden gelen buzdan düşmanlarla ve en yakınları arasından hasımlarla karşı karşıyadır.

 

Yedi Krallık'ın akıbeti, uçurumların kenarındadır...

 

"Fantastik edebiyat tarihinin en iyi serilerinden."

-Los Angeles Times-

 

"Edebiyat dervişi George Martin... Çok yaşa!"

-The New York Times-

 

"Ejderhaların Dansı, olması gerektiği gibi bir epik fantastik eser: tutku dolu, merak uyandıran, tatmin edici derecede detaylı, güzelce hayal edilmiş."

-The Washington Post-

 

"Buz ve Ateşin şarkısı sağlam bir şekilde çok satanlar listelerinde çünkü muhtemelen en iyi fantastik seri."

-Detroit Free Press-

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE

Adı: Ejderhaların Dansı - Kısım 2

Yazar: George R. R. Martin, Sibel Alaş (Çevirmen)

Alt başlık: Buz ve Ateşin Şarkısı 5. Kitap

Baskı tarihi: Temmuz 2013

Sayfa sayısı: 624

Format: Karton kapak

ISBN: 9789944826983

Kitabın türü: Edebiyat, Fantastik, Roman

Çeviri: Sibel Alaş

Dil: Türkçe

Ülke: Türkiye

Yayınevi: Epsilon Yayınları

ALINTILAR

Vahşi bir aygır, bir adam onun sırtına binmeye çalıştığında karşı koyar. Ama bir biniciyi tanımış bir at, başka bir biniciyi kabul eder. Sayfa 8

 

Bir okuyucu ölmeden önce binlerce hayat yaşar. Hiç okumayan insan sadece tek hayat yaşar. Sayfa 10

 

Bir adam, bir kadına ya da bir bıçağa sahip olabilir. Ama hiçbir adam ikisine birden sahip olamaz. Sayfa 25

 

Kış geldiğinde, biz canlı insanlar, ölülere karşı bir arada durmak zorunda kalacağız. Sayfa 95

 

Kimse diz çökmekten ölmemiştir. Diz çöken kişi, elinde bir bıçakla tekrar ayağa kalkabilir. Diz çökmeyen ölü kalır. Sayfa 129

 

Sadece aptallar kazanan tarafı terk eder. Sayfa 132

 

Uzun ve sert bir kış, Nöbet'i öyle derin bir borç batağına sokar ki içinden asla çıkamayız. Ama seçenekler borç ve ölüm olunca, en iyisi borç almak. Sayfa 175

 

İnsanlar atalarına karşı yapılmış hataları hatırladığı sürece, hiçbir barış sonsuza dek sürmeyecek. Sayfa 241

 

İnsanların yaşamaları anlamlıdır, ölmeleri değil. Sayfa 423

 

Acı gücün bedelidir. Sayfa 479

 

Onurluca ölmek, onursuzca yaşamaktan iyidir. Sayfa 522

 

Ateş, ölmek için korkunç bir yol. Cehennemim ateşten olması boşuna değil. Sayfa 566

 

Utanç içinde yaşamak, kibir içinde ölmekten iyidir. Sayfa 607

 

PUANLAMA

 

İçerik Puanlaması: 5 / 4,8

Yazım Dili Puanlaması 5 / 4,8

Yapısal Puanlaması: 5 / 4,7



 

Genel Puanlama Ortalaması: 5 / 4,76

 

 

 

18 yorum:

  1. Bu seriyi okumayan bir ben kaldım sanırım. :) Okumak istediğim-zorunda olduğumu düşündüğüm o kadar çok kitap var ki... Sıra ne zaman gelecek diye düşünürken bile yoruluyorum resmen. :) Neyse bu kadar sızlanma yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu düşünceye bende çok dalıyorum. okunacak çokça kitap var lakin o kadar vakit yokmuş gibi hissediyorum. :(

      Sil
  2. Diziyi 3 bölüm izleyip bıraktım pek hitap etmedi bana. Acaba kitaplarını mı okusam diyorum. Bu konuda kararsızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisini de çok sevmiştim son sezon haricinde... Kitapları ise kesinlikle tavsiye ederim.

      Sil
    2. Tavsiyeni dikkate alacağım :)

      Sil
  3. Ben de okusam iyi olacak bu seriyi :)

    YanıtlaSil
  4. Seriyi okumadım, çok merak ettim, her ne kadar karmaşık bir anlatım desen de okumam iyi olur diye düşünüyorum. Tabii sayfa sayısı beni biraz korkuttu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9 kitabın sonuncusu oluyor bu :) Önceki 8 kitabıda sayarsan baya bir sayfa yapıyor :)

      Sil
  5. KAç kitabını okudum bilmiyorum, sanırım ilk zamanları idi dizisi falan yoktu, diziyi izleyemediğimi söylemeliyim ne yazık ki ekranlar ile uzun soluklu ilişkiler kuramıyorum:( Ama muazzam bir seri idi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekranlardan uzak kalmak iyidir. Seri için ise dediklerine katılıyorum kesinlikle :)

      Sil
  6. Bu adam serinin devamını yazmayacak bence. Ben umudumu kestim. Yarın bir gün ölür, notlarından seriyi devam ettirirler, o da bir şeye benzemez :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü düşünmeyelim kötü olmasın :D bende bunu çok düşünüyorum ve üzülüyorum.

      Sil
  7. Ben bu yazıya uğramıştım dedim ki 2. Bölümmüş 😃. Bu yazarı henüz okumadım o yüzden bir fikir yürütmeyeyim kitaplar hakkında. Goodreads listesine ekleyeyim araştırırım kütüphanede. Malum bizde şimdi kütüphaneler kapalı online kütüphaneye üye oldum ben de 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizde yayınlanan baskıları ilk kitap harici iki bölümden oluşuyor. yurt dışında bildiğim kadarıyla hepsi tek kitap halinde bildiğim kadarıyla

      Sil
  8. Biraz daha unutayım dizisini kitaplarını okumak istiyorum yazar belki son kitapları bitirirse ben de gaza filan gelirim de okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar dizilerden çok daha lezzetli bence. Dizi görsellik anlamında daha tatmin edici elbette. Son kitap konusuna gelince merakla bekliyorum :(

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.