Buz ve Ateş’in Şarkısı’ndan notlar…


Cahil Okur’dan herkese selamlar!

 

Buz ve Ateş’in Şarkısı serisini ne kadar sevdiğimi az çok beni takip eden arkadaşlarım bileceklerdir. Hal böyle olunca da seri ile ilgili farklı çıkarımlar yapıp kendimce önemli olduğuna inandığım ve notlarını tutmaktan hoşlandığım ayrıntıları da sizlerle paylaşmak istedim.

 

Seri hakkında birçok teori (Geneli dizi ile bağlantılı) izlemiş veya okumuş olduğunuza eminim. Hanedanlar hakkında ve bölgeler hakkında da çok farklı yazılar ve videolar hazırlandı süreç içerisinde. Aslında bu gün sizlerle paylaşacağım konuyla ilgili de bu tip çalışmalar mevcut. Ancak bunlar benim kitaptan derlediğim ve 29 Haziran 2015 tarihinden yani seriye başladığım günden bu yana muhafaza ettiğim notlar. Neyse lafı uzatmadan konuya geçelim…

 

Fantastik bir başyapıt olan Buz ve Ateş’in Şarkısı serisinde hanedanlar kadar önemli olan bir diğer konu kahramanların kullanmış olduğu kılıçlar, baltalar ve diğer silahlar... Hal böyle olunca da bende ta o tarihte (Tam 6 yıl önce) nedense kitapta gördüğüm silahların isimlerini ve kimlere ait olduklarını not etmeye başladım.

 

YouTube üzerinde de benzer çalışmalar olsa da genellikle Valyrian Çeliği kılıçlarla alakalı. Listeye gelecek olursak seriyle alakalı notları şu şekilde;

 

İğne: Arya Stark’a ait olan kılıç. Aslında bir kılıç denebilecek özelliklerden çok bir hançere ait özellikleri taşıyor. Yaşı küçük bir kız olan Arya için uygun bir silah aslına bakarsanız. Arya’nın elinde de oldukça tehlikeli bir silah halini aldığını George R. R. Martin’in yazdığı satırlarda okuduk zaten seri severler olarak.

 

Buz: Stark Hanedanı’nın lideri Ned Stark’a ait olan kılıç. Valyrian Çeliği’nden yapılmış bir uzun kılıç. Ned’in kılıcı daha çok törenlerde kullandığını biliyoruz. Bu törenler geçit törenleri değil elbette, idamlar gibi kanlı törenler.

 

Kitaplarda veya başka bir yerde Robert Baratheın'un
savaş cekicinin ismini gördüğümü hatırlamıyorum

Aslan Dişi: Joffrey Baratheon’a ait olan kılıç. Henüz kral olmadığı dönemde kullandığı kılıç. Üç mızrakta Arya’yı kızdırınca Stark Kızı kılıcı suya atmıştı. Neticeleri pek iyi olmadı elbette. Ancak halen Joffrey’in daha fazlasını hak ettiğini düşünüyorum, Ned Stark’da bence aynı şeyleri düşünüyordu ama Joffrey kralın ve en yakın dostunun oğluydu…

 

Yürek Felaketi: Samwell Tarly yani Jon Kar’ın dostunun varisi olduğu kılıç.  Babası Lord Randly Tarly tarafından kullanıyor. Bu da bir Valyrian Çeliği’nden yapılmış kılıç. Tarly Hanedanı’nın kılıcı kendisi ve Lord Randly Tarly sırf bu kılıç Samwell Tarly geçmesindiye oğlunu Nöbet’e gönderiyor. Acımasız bir baba gerçekten.

 

Şafak: Buz ve Ateş’in Şarkısı evreninde kılıç ustalığından sık sık bahsedilen Sör Arthur Dayne’e ait olan kılıç. Sör Arthur Dayne aynı zamanda Şafak kılıcı diye anılıyor ki bu da kılıcından gelmekte. Kendisi Aerys II'nin Kral Muhafızı'ydı.

 

Pençe: Eski adıyla uzun pençe diye anılan başka bir Valyrian Çeliği’nden yapılmış kılıç. Nöbet’in Lord Kumandanı Jeor Mormont’un kılıcı. Daha sonra hayatını kurtardığı için Jon Kar’a veriyor. Kılıcı hediye ederken kabzasındaki ayı motifi yerini kurda bırakıyor. Jon’un bu kılıcı hediye aldığında asla elde edemeyeceği babası Ned Stark’ın “Buz”  isimli kılıcı geliyor.

 

Ateş Kılıcı: Stannis Baratheon’un 7 tanrıdan biri olan Anne’nin kalbinden çıkardığı kılıç. (Kılıçların Fırtınası I’de Işık Getiren diye anılmaya başlanıyor)

 

Cevaplanmış Dua: Gece Nöbetçileri’nin Lord kumandanı Mormont tarafından Yabanıl Craster’a hediye edilen balta. Mormont tarafından silaha bu isim verilirken, kendisine verilecek en doğru ismin bu olduğunu ifade etmekte.

 

Yürekyiyen: Joffrey’in ikinci kılıcı. Topuzunda ağzından kalp olan bir aslan var. Amcası Stannis Baratheon’a bir gönderme… Uzun süre kullanamadığı bir kılıç.

 

Şanlı Kükreme: Lannister Hanedanı’na ait Valyrian Çeliği’nden yapılmış kılıç. Kral II. Tommen tarafından kaybedilen bir kılıç ki Lannister Hanedanı’nın belki de en büyük kaybı. Valyrian Çeliği’nden yapılmış kılıca sahip olmamaları koca hanedan için büyük bir ayıp ve eksiklik olarak görülmekte.

 

Dul Feryadı: Lord Tywin tarafından Kral Joffrey’e düğününde hediye edilen kılıç. Ned Stark’a ait Buz’un eritilmesi ile yapılan iki kılıçtan biri. Tywin Lannister’ın hanedanına yeniden bir Valyrian Çeliği’nden yapılmış kılıç kazandırmasını sağlayan iki kılıçtan biri.

 

Yeminkar: Tarthlı Briene’e Jaime Lannister tarafından verilen kılıç. Ned Stark’ın Buz’unun eritilmesiyle yapılan diğer kılıç.

 

Kızıl Yağmur: Demir Adalar’ın kral şurasında aday olan adalılardan Drumm’ın Valyrian Çeliği’nden yapılmış kılıcı. Muhtemel yağma edilmiş bir kılıç.

 

Alacakaranlık: Sör Harras Harlaw’ın kılıcı. Kendisi Demir Adalar’dan bir sör. Kral şurasından Asha’nın destekçisi olmuştu. Muhtemel yağma yoluyla elde edilen bir kılıç.

 

Adil Bakire: Sör Galladon’un kılıcı. Briene’in memleketinden bir sör, tarihi bir kahramana ait tılsımlı bir kılıç.

 

Sahte Dost: Briene’in Yeminkar isimli kılıcına ölümden dönen Catleyn Stark tarafından verilen isim.

 

Leydi Lu: Lord Wyman’ın gardiyanı Garth’ın baltası. Düz çelikten bir balta.

 

Ejderha Bağcısı: Aslında bir kılıç veya silah değil ama en az onlar kadar tehlikeli bir savaş borusu. Victorian Greyjoy’a Euron Greyjoy tarafından verildi. Aslen bir silah olarak görülmese de bence tehlikeli bir alet.



10 yorum:

  1. Çok faydalı bir gönderi olmuş, harika bilgiler! 😃

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası seriyi okumadım, biliyorum dersem yalan söylemiş olurum :) Çok güzel bir yazı olmuş, bir fikrim oldu, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında öle seriyi okunarak bilinebilecek şeyler değil. Benim şizofrenik okurluğum neticesinde çıkardığım notlar :D Teşekkür ederim yorumun için

      Sil
  3. Güzel bir çalışma olmuş, tebrik ederim!

    YanıtlaSil
  4. Emeğine sağlık. Seriyi sevenler için güzel bir kaynak olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Bana göre değil konu ama mükemmel detaylı bir bilgi yazısı olmuş.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.