Pazar 6'lısı #11 O mu? Bu mu?

Pazar 6'lısı,  O mu? Bu mu?


Cahil Okur’dan herkese merhabalar.

Hafta sonlanırken yeni Pazar 6’lısı ile karşınızdayım. Bu hafta faklı bir konsept var Pazar 6’lısında. Nasıl sonuçlar çıkacak gerçekten merak ediyorum. Lafı uzatmadan hemen başlayalım.

1) Kaldığınız yeri belirlerken sayfanın kenarını kıvırmak mı, yoksa ayraç kullanmak mı?

Ben ayraç kullanmayı sevenlerdenim. Hatta çok beğendiğim bir ayracı iyice parçalanana kadar kullanırım da. İyice eskidiğine kanaat getirince değiştirim sadece. Zavallı ayraç bazen yelpaze olur, bazen okuduğumu kendimi çok kaptırınca dişlediğim bile oluyor. Sayfaların kenarını kıvırmak pek bana göre değil. Ama ayracı kaybetmem ya da evde unutmam durumunda (Sabahları son dakikada evden çıktığım durumlarda unutabiliyorum ki genellikle kitap okurken uyuyakalıyorum.) sayfanın kenarını kıvırdığımda olmuyor değil.

2) Kitap okurken yemek yemek, mi yoksa içecek içmek mi?

Kitap okurken genelde sigara içiyorum. (Önemli Uyarı! Sigara Sağlığa Zararlıdır) Kolamda yanımda olur. Bir şeyler yemek noktasında çok iyi değilim okurken. Muhakkak kitabın bir kenarına bulaştırırım. Bu nedenle bundan uzak durmaya çalışıyorum.

3) Bir seferde sadece tek bir kitap okumak mi, yoksa birden fazla kitap okumak mı?

Aslında aynı anda farklı kitaplar okumayı çok istiyorum lakin bunu başardığım söylenemez. Aynı anda 3-4 kitap okuyan hatta işi abartım 5+ kitap okuyan insanlarla tanışmışlığım var. (Benim için hep bir ütopya olmuştur bu insanlar) Lakin ben hep tek kitap üzerinden gidiyorum. Konuları birbirine karıştırmak gibi bir zafiyetim var. Bu nedenle gereksiz bir atraksiyon oluyor benim için.

4) Uzanarak okumak mı, yoksa oturarak okumak mı?

Birini diğerine tercih ettiğim söylenemez. Her ikisini de yapıyorum. Yada şöyle bir cevap daha mantıklı olabilir beklide; “Genellikle uzun oturarak kitap okurum.”

5) Beğendiğiniz alıntının altını çizmek mi, yoksa başka bir yere yazmak mı?

Daha önceki yıllarda kitapların altının çizilmesinden hiç hoşlanmazdım.bu tip bir davranışın kitaba saygısızlık olduğunu düşünenlerdim. Fazlaca not falanda almazdım o zamanlar. Ancak blogumu açtığım günden bu yana bu konuda bazı değişiklikler yaşadım.
Öncelikle kendime renkli kalemlerden oluşan bir kalemlik oluşturdum. Kitaplarımın rengine uygun olduğunu düşündüğüm kalemleri kullanıyorum artık beğendiğim cümlelerin altını çizerken. Sonrasında post-it ile yerini belirginleştiriyorum. Blogumda şu an yer alan ve yorumlarını yaptığım tüm kitapların altları çizili ve bir düzüne kadar post-it yapıştırılmış durumda.
Kitaplığımda onları toplu gördüğüm de farklı bir haz alıyorum artık. Daha bir yaşanmışlık ekleniyor sanki kitaplara bu şekilde.

6) Kitapları internetten almak mı, yoksa kitapçıdan almak mı?

Aslına bakarsanız bu soru için hiç düşünmeme gerek yok. İnternet alışveriş yapan arkadaşlarıma oldukça özeniyorum. Ama kitaplarımı dokunarak almayı seven bir adamım.bu nedenle kitapçımdan alışveriş yapıyorum. Herhangi bir gezide veya fuarda değilsem de kolay kolay kitapçımı değiştirmem. Konya’da yaşadığım  dönemde de memleketim olan Manisa/Soma’ya döndüğümde de bu durum aynı oldu. (Bu arada Soma’da tek bir kitapçı var. Kırtasiyelerden kitap almayı da sevmem.)

BONUSLAR


1) Yerli edebiyat mı, yoksa yabancı edebiyat mı?

Kesin yerli ya da kesin yabancı diye bir ayrımım yok. Daha çok yabancı edebiyat okuyorum lakin yerli edebiyatta da beğendiğim, hakkında iyi yorumlar okuduğum kitapları okurum. Sürekli takip ettiğim bir Türk yazar yok ama…

2) Basılı kitaplar mı yoksa e-kitaplar mı?

Benim felsefem yukarıdaki soruda da bahsettiğim gibi kitaplarımla fiziksel temas kurmak üzerine dayalı… E-kitap’ın birçok artısı olduğu aşikar lakin yinede bir kitap okuyacaksam onu elime alıp okumayı tercih ederim.


İşte bu haftanın Pazar 6’lısı bu şekildeydi. Sizde aramıza katılmak isterseniz eğer buradan her hafta hangi konuyu yazacağınızı öğrenebilir, Esseve Rin’e yazılacak Pazar 6’lıları noktasında önerilerde bulunabilirsiniz.

13 yorum:

  1. Kitapçıdan kitap almayı ben de seviyorum ama genelde interneti kullanıyorum. Bazen kitapçıda beğenip isimlerini not alıyorum :D Ben ayraç almayı unutunca kaldığım sayfanın fotoğrafını çekiyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapçılar candır, ben internet kullanmayı pek sevmeyen bir adamım bana çok ticari geliyor. Kitapçılar daha samimi :D

      Sil
  2. 1- Kesinlikle ayraç kullanırım, hatta ömürlük ayraç alır (hani bu tasarım ayraçlardan) onu kullanırım kağıt ayraçları biriktiririm sadece kitaplığımın bir köşesinde.
    2- Kitap okurken genellikle hiç bir şey yapmamayı tercih ediyorum ki olursa da çay yada kahve oluyor yanımda.
    3- Tabii ki tek seferde tek kitap. Aynı anda 2 3 kitap bitirmeyi saçma buluyorum!
    4- Kesinlikle uzanarak okumak.
    5- Genellikle akademik kitaplar okurum zaten. Onunda altını iyice çizerim. Çalıştığımın konunun önemini buradan anlayacak derecede...
    6- Eskiden kitapçılardan alırdım ama gerek kalmadı artık internette daha ucuzu varken, tozlu raflarda gezip aradığım kitabı saatlerce arayamam...
    7- Farketmiyor bu benim için...
    8- Kesinlikle basılı kitaplar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel cevaplar :D Kısa ve öz yanıtlar vermişsin

      Sil
  3. Bu sigara ve kola ikilisi üzdü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapayım ben onları bıraksam onlar beni pek bırakmıyor

      Sil
  4. Kitapçın sana indirim yapıyordur umarım yoksa internet fiyatıyla çok fark eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzde 25 genellikle her kitapta, bazen hediye kitaplar bazende maliyetine alıyorum

      Sil
  5. hahah o uzun oturmak tam olarak benim stilim :D ne güzel kitapçım dediğin bi kitapçın var ve kitapçıdan kitap alabilme ayrıcalığına sahipsin :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de kitap sayfası kıvrılmaz diye öğrenmiştim abimden.Hatta kitaplarını geri alırken kontrol ederdi.Bir kırışık olsa vay halime.Napalım onun da huyu işte :) Ben de ondan dolayı çok hassatım.Ama blog açalı beri benim için de sendeki gibi oldu durum.Çiziyorum.Notlar alıyorum kısaca hatta.OOh mis.İşte o zaman benim kitabım oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasanmıslıklar eklemek gibisi yok kitaplara :D

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.