#1 SERİ DEĞERLENDİRMESİ Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları


Seri Değerlendirmesi, Kitap Yorumları, Ransom Riggs, Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları, Gölge Şehir, Ruhlar Kütüphanesi, Tuhaf Masallar,


Cahil Okur’dan herkese selamlar…

Uzun zaman önce yapmaya karar verdiğim lakin bir türlü elim değip de yazamadığım bir konu ile karşınızdayım. Sürekli olarak seri okuyan bir okur olarak sizlerle artık bitirdiğim serilerin değerlendirmesini de paylaşacağım.
O zaman lafı uzatmadan hemen değerlendirmemize geçelim…

İlk kitabın heyecan dolu başlangıcının ardından durağanlaşması beni gerçekten şaşırtmıştı. Ayrıca konuların tahmin edilebilir olması ve gelişecek olayların önceden çokça ipuçlarının verilmesi beni rahatsız etmişti bile diyebilirim.  Benim için yeni bir dünya ve yeni karakterlerin kapısını açan ilk kitapta beklentilerimin birazda yüksek olması nedeniyle sanırım hayal kırıklıklarına uğradığım çokça oldu. Ama elbette ki bu benim okumamı engellemedi. Kitabı bitirdim ve bende kalan tadı biraz eksikti, sanki baharatsız bir yemek gibiydi. Doyurucu lakin sadece doyurucu…

İkinci kitapta Ransom Riggs bu konuda eleştiriler almış olacak ki, ilk kitabın aksine “işte bu” dedirtecek satırlarla çıktı karşımıza. Benim seride belki de en çok sevdiğim kitap oldu. Üçüncü kitap ile bu konuda zirveyi paylaşırlar. Olay örgüsü ve anlatılan konular beni kazanmasına ve iştahla her satırı okumama neden oldu.

Son kitapla hikaye şimdilik nihayete ererken, benim için çok güzel bir hikaye geride kalmış oldu. Başından beri kahramanlarımızın peşinde olduğu olaylar düğümü çözülürken, son kitapta ki özellikle mekan tasvirleri ve akıl almaz hayallerin nakşedildiği satırlar beynimde yeni ufukların açılmasına neden oldu. Güzel bir seri olmasının yanı sıra benim için artık Bayan Peregrin’nin Tuhaf Çocukları etkileyici bir seri olarak aklıma yer etmişti.

Serinin tamamlanması ardından yayınlanan Tuhaf Masallar ise nedense beklentilerimi karşılamadı. Elbette ki o güzel serinin ardından beklentilerim yükselmiş, Riggs’den çok farklı bir lezzet bekler olmuştum. Tuhaf Masallar’da ise sadece ticari kaygılarla yazılan bir eser tadı aldım. Ancak yine de seride adı geçen bir kitaba sahip olmak, kahramanlarımızla kurulacak empati kurabilmek için benim adıma artı bir özellikti.

Serinin filmi inde iki satır bir şey söylemek gerekirse eğer; tam bir fiyaskoydu. Kitapları ile alakasız çok film izledim lakin bu kadar kötüsünü ilk defa gördüm diyebilirim. Karakterlerin özelliklerinin birbirine karıştırılması, olay örgülerinde ki farklılıklar, kitabın sonu ile filmin sonunun birbiriyle alakası olmaması ve daha nicesi. Bir okur olarak benim adıma facia bire filmdi.

ARTILARI


Serinin en büyük artısı gerçek fotoğraflarla olayların beslenmiş olmasıydı bence. Bu tür kitaplarda sıkça kendi kendimize dediğimiz; “bunların hepsi hayal ürünü” uyarısını bu sefer yapamadım kendime. Acaba tuhaflar gerçekten var mı diye sorarken buldum kendimi birçok defa…

EKSİLERİ


Yeni maceralarla seri devam ettirilebilirdi. Az geldi… Başka bir eksisi yoktu.


NOT: Aslında seri devam ediyor, ben Tuhaf Masallar ardından bittiği kanısına varmıştım ama bir ara kitapmış sadece... 4. Kitap basıldı 5. kitap ise yolda. Kısa zaman sonra seriyle ilgili bir değerlendirme daha yazabilirim.

17 yorum:

  1. Serinin 2 kitabını okurum, sonuncusu kaldı. Onu da en yakın zamanda okurum diye düşünüyorum.

    * Film kitaptan farklıydı ama kendi içinde eğlenceliydi bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ben sevemedim filmi beklentilerimi karşılamadı.

      Bu arada seri ardından tuhaf masalları da okumanızı tavsiye ederim

      Sil
  2. kitapları okumadım o yüzden film güzel ve eğlenceli geldi bana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film tek başına eğlenceli sayılabilir evet.

      Sil
  3. ilk romanı çok sevdim ama henüz ikinciyi okumadım ama okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu merak ediyorum, umarım paylaşırsın bizimle de

      Sil
  4. İlk kitap benim beklentilerimi tam olarak karşılamamıştı ve sonra ikinci kitabı pek merak etmediğimi fark etmiştim. O yüzden seriye devam etmemeye karar vermiştim aslında. Şimdi yorumunu okuyunca bu kararı bir daha gözden geçireyim dedim. Sonradan güzelleşiyorsa bir şans daha vermek lazım sanki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D şans ver sen beğeneceğine inanıyorum...

      Sil
  5. Ben ilk kitabı beğenmiştim. Demek ki diğer kitaplara bayılacağım.. 😅 Güzel bir değerlendirme yazısı olmuş. Ellerine sağlık, sevgiyle kal.. 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Seriyi okumanı tavsiye ederim ben memnun kaldım

      Sil
  6. Filmi izlemiştim kızımla birlikte. Seviyorum fantastik hikayeleri :) Kitabı okuduktan sonra film izlendiğinde alınan tat azalıyor genelde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, kitaplar filmlerden çok daha güzel...

      Sil
  7. yeğenim okudu bu seriyi bana kapakları hiç cazip gelemediğinden başlamayı düşünmemiştim ama sanırım bu kararım yerinde olmuş:)

    YanıtlaSil
  8. Bu seri bir ara blog dünyasında çok popülerdi. Nedense benim ilgimi hiç çekmemişti. Filmini izlerim diye düşünmüştüm ama o da beğenilmeyince başlamayayım dedim. Öyle kaldı.

    Senden okuduğun diğer serilerin yorumunu da bekliyoruz :-) Bu sene ben etkinlik sayesinde çok seri kitap okuyorum. Yazın oturup hepsini yazacağım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya baya meşhurdu abla. ama kıtapları okumanı önerırım.

      bu arada etkınlık oncesı iddialıydım ama senın 1000 kitap profılını ınceleyınce bostan yere umutlanmayayım dedım :D

      Sil
  9. Biz filmini izledik kitaplari da merak ediyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar her zaman filmlerden daha guzel oluyor.

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.