Sherlock / Graham Moore - 2019/1.Yorum (105)


Sherlock, Graham Moore, Meray Şen, Edebiyat, Polisiye, Roman, The Sherlockian, Ephesus Yayınları, Kitap Yorumları,

Cahİl Okur’dan herkese selamlar…

Uzun bir aradan sonra yeni bir kitap ile karşınızdayım arkadaşlar. Okuması uzun süren ki bunun sebebi kesinlikle benim, ancak son derece heyecanlı ve akıcı bir eser olan Ephesus yayınlarından çıkan ve Graham Moore ait Sherlock’u bitirdim. Lafı uzatmadan hemen kitabın yorumuna geçelim…




KİTAP YORUMU

Arka kapak yazılarını okuyor musunuz bilmiyorum ama bu eserde bence okumalısınız. Kitap öncesinde size güzel bir ön bilgi sunması açısından önemli… Kitap yorumu yazmayalı uzun zaman olduğu için bir hatam kusurum olursa şimdiden af ola diyerek söze başlayayım.

İçerik Yorumu

Blogumu daha önceden takip edenleriniz bilecektir ki gerçekten Sherlock Holmes seven bir okurum. Kendisi ile alakalı tüm eserleri okumak için ciddi bir çaba sarf etmekteyim ki buna Sherlock Holmes’dan esinlenilmiş eserlerde dahil…

Kitabın içerisinde birbiriyle zaman olarak çok uzak olsa da, bir o kadar da ilgili iki farklı macera ile karşılaşacaksınız. Ancak hemen şunu belirteyim ki meşhur kahramanımız ile karşı karşıya gelemeyeceğinizi üzülerek bildirmek zorundayım. Bunun yerine Arthur Conan Doyle ve 2010 senesinde onun yazdıklarını hayat felsefesi haline getirmiş Harold White bu maceradaki dostlarınız olacak.

Kitabı okurken aldığım notlarda “Arthur C. D.’nin kahramanı Sherlock hakkındaki fikirlerini okumak güzel” diye belirtmişim. Ünü yazarını geçen bir kahraman hakkında yaratıcısının ne düşündüğünü kurgusal da olsa bize açıklayan eser, konu hakkındaki fikirlerimin haklılığı bana kanıtlamış oldu. Sherlock’u yaratan kişi ben olsaydım sanırım bende aynı fikirlere sahip olurdum. Benim gibi bir sıkı Sherlock takipçisiyseniz sizi de kitapta en etkileyen kısım bu olacaktır.

Arthur C.D. ile Sherlock’un arasının daha iyi olmasını beklemediğimi iddia edemem ancak bu denli sorunlu bir birliktelikleri olduğunu görmekte akla aykırı gelmiyor. Hele ki Moore’un Arthur C.D.’un iç sesini kaleme aldığı satırlar sizi hafiften Sherlock’a düşman bile edebilir, şimdiden uyarayım.

Esern şimdiki zamanda geçen bölümünde ise kahramanımız Harold White’ın Sherlock olabilme çabalarına şahit olacaksınız. Ne yazık ki bu bölümlerde zaman zaman Moore, Arthur C.D.’un performansına yaklaşsa da bazen daha tahmin edilebilir cümleler ile karşınıza çıkmakta. Bu sözlerim size bir önyargı kazandırmamasını ümit ederek, içerik anlamında eserin geçerli seviyede olduğunu belirtmek isterim.

Yazım Dili Yorumu

Bir Sherlock romanı okuyorsanız elbette ki değerlendirme çıtanız Arthur Conan Doyle olacaktır. Bu anlamda baktığınızda Graham Moore’un bu seviyeye yaklaştığını belirtmek yanlış olmayacaktır. Yukarıda da belirttiğim gibi zaman zaman tahmin edilebilir olmasına rağmen sizi okudukça şaşırtacak noktalarda bir hayli fazla…

Yapısal Yorum

Ephesus Yayınları’ndan çıkmış bir eseri okumayalı uzun zaman olmuştu. Bende bıraktığı genel kanıyı tam anlamıyla açıklayamam ama bu eserin özelinde değerlendirecek olursam yoğun yazım hataları nedeniyle kitabın en can sıkıcı noktası yapısal durumundaydı. Neyse ki güzel kapak tasarımı ve kağıt kalitesi nedeniyle bu anlamda da eseri fazlaca yermeden bu kadarını söyleyip susacağım.

ARKA KAPAK YAZISI

Son Sherlock Holmes öyküsünü merakla bekleyen Londra sakinleri, o sabah Strand dergisini açınca paniğe kapıldılar. Holmes'un yaratıcısı Arthur Conan Doyle, kahramanlarının hayatına son vermişti. Londra yasa büründü. Kalabalıklar kara matem pazıbendiyle dolaştı sokaklarda. Doyle'u neredeyse katillikle suçlayıp bir açıklama beklediler. Ama o sır küpü yazar ağzını açıp tek kelime etmedi.

Sekiz yıl sonra ise bu kahraman, tam da öldürüşü kadar ani ve beklenmedik şekilde, yeni maceralar için hayata dönmüştü. Ama yine bunun nedenine ilişkin hiçbir açıklama yapılmamıştı. Yazarın bilinmeyen nedenlerine ışık tutabilecek, kronolojik olarak o dönemi yansıtması gereken günlüğü ölümünden sonra kaybolmuştu. Geçen onca yılda da bulunamadı.
Yoksa bulundu mu?

Ocak, 2010.
Telif hakkı davalarında danışman olarak çalışan Harold White seçkin bir Sherlock Holmes topluluğu olan Baker Sokağı Serserileri'ne kabul edilince, Holmesseverlerin kayıp kutsal kâsesinin, yani kayıp günlüğün avına çıkacağı aklına hiç gelmezdi.

Ama dünyanın önde gelen Doyle araştırıcısı otel odasında ölü bulununca, sayısız dedektiflik öyküsünün gösterdiği mantık yürütme yolunu kullanarak araştırmayı üstlenme işi Harold'a düştü. New York'tan Londra'ya gidip cinayeti aydınlatmak ve kayıp günlüğü bulmak gibi bir vazifesi vardır artık. Bu görevde ortağıysa muhabir olduğunu söyleyen genç, cesur ve Arthur'un çözmeyi başaramadığı bir kadındır.

"Zekice oluşturulmuş bir polisiye macera. Tarihi roman ve düşünsel polisiye eser tutkunları, hele de Sherlock Holmes hayranlarının okunacaklar listesinde mutlaka yer alması gerekiyor. Bu eser, yüksek orijinallikte olmanın yanı sıra, edebiyat tarihindeki öncüllerine de sıkı sıkıya bağlılık ve saygı besleyen bir yapıya sahip. Yeni bir Sherlock Holmes tadı yakalamak artık çok zor bir iş; ancak Graham Moore bunun üstesinden başarıyla ve görünene göre kolaylıkla gelmiş."
Matthew Pearl

"Müthiş bir macera! Edebiyat tarihindeki büyük bir gizem Arthur Conan Doyle ve Bram Stoker'ın etrafında çetrefilli biçimde sürerken, Sherlock Holmes'dan parçalar öyküyü ustaca destekliyor. Sherlock'un dolambaçlı olduğu kadar zekice kurgulanmış bir öykü olduğunu anlayıp ona hayran kalmak içinse Holmes gibi usta bir dedektif olmaya gerek yok."
Rupert Holmes

KÜNYE

Adı:  Sherlock
Yazar: Graham Moore, Meray Şen (Çevirmen)
Baskı tarihi: Ekim 2012
Sayfa sayısı: 366
Format: Karton kapak
ISBN: 9786055358204
Kitabın türü: Edebiyat, Polisiye, Roman
Orijinal adı: The Sherlockian
Çeviri: Meray Şen
Dil: Türkçe
Ülke: Türkiye
Yayınevi: Ephesus Yayınları

4 yorum:

  1. Dönüşün de Sherlock'la olmuş:-) Şanslısın piyasada çok fazla kitabı var. Okuyacak kitap sıkıntısı çekmezsin.

    YanıtlaSil
  2. ne yapayım çok seviyorum abla :D Piyasada dediğin gibi türevleri çok. Ama orjinal hikayelere ulaşmak biraz zor.

    YanıtlaSil
  3. Sherlock Holmes hikayelerini okumak istiyorum. Orjinal olanları ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orjinalleri her zaman daha güzel ve özel oluyor

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.