03- KİTAP YORUMU: Can Dostu

Can Dostu
Can Dostu Kitap Yorumu

Yazar :Yücel Sarpdere
Yayınevi :Evrensel Basım Yayın

Yücel Sarpdere, büyük ilgi gören ve bugüne dek 20 binlik bir satış rakamına ulaşan "Vatandaş Abuzer"den sonra, ikinci romanı "Can Dostu" ile okur karşısında. Can Dostu, özgün bir dostluk, bağlılık ve mücadele romanı. Zihinsel gelişmini tamamlayamamış, anasız babasız bir genç ile onu yanların alan olgun bir devrimci karı koca olan Oya ile İbo arasındaki dostluk ilişkisi bizi yoksul bir gecekondu mahallesinin yaşamının ve olaylarının içine çekiyor. Deli dolu işçi kız Serpil, fabrika düdüğü kadar dakik Kör Kamil, mahallenin iyi kalpli "entel"i Prof, içkiyle arası hoş gönül adamı Ayakkabıcı Macit, ticaret dünyasında kendine bir yer arayan, ruh hali de ticari performansına paralel olarak değişen "keskin solcu" Yaşar ve ötekiler... canlı, zaman zaman öne çıkan mizah unsurlarıyla zenginleşen bir üslupla anlatılıyor.

Sayfa Sayısı: 184
Dili: Türkçe

Kitap Yorumum

Kitap yorumumdan önce şunu söylemekte fayda var; kitabı bir tanıdıktan ödünç alarak okudum. Aslında ödünç almaktan ziyade zorla okutuldum demek daha doğru olur. 22- Britanya Yolu'nu dükkanda çalışırken bitirdiğim sırada komşumuz ile yaptığım kitap sohbeti sonrasında "Can Dostu" tavsiye edildi ve okumaya başladım. Ödünç kitap almaktan veya vermekten hiç hoşlanmadığımı belirtmekte fayda var. Ancak dostlarda kırılamaz elbette.

Gelelim kitap yorumuna; 

Yücel Sarpdere'nin diğer kitaplarında da olduğu gibi bu öyküsünde de solculuk temellerine dayalı bir yaşam gözler önüne serilmekte. Paylaşmak, direnmek, sendikal haklar vb solcuların kullandığı birçok terim ve duygu kitapta sıklıkla geçmekte. Kitabın siyasi misyonunu bir yana bıraktığınızda anlatılan mahalle ve insanlar her zaman gördüğümüz insanlardan diyebilirim. Gariptir ki solculuk ile uzaktan yakından bir ilgim olmasa da Yücel Sarpdere'nin bu öyküsünün insanı içine çeken bir tarafı var.

Kitaptaki karakterler oldukça samimi; Kör Kamil Emmi, Muza, ve Prof benim en beğendiklerim. Kör Kamil ve Muzo'nun sohbetleri daha ilk sayfalardan sizi güldürmeye yetiyor diyebilirim. Gerçi Muzo'nun bulunduğu her sohbette  muhakkak ki yüzünüzde bir gülümseme yer alıyor. Özellikle Muzo ve yumurta aşkı görülmeye değer bir durum.
Muzo'nun yer aldığı bölümlerin ne kadar mizah içerdiğini söylesem de bazen bende onun gibi çevremi tanımlamaya çalıştığımı ifade etmem gerekiyor. Kitabın sanırım 100. sayfasından sonraki bir bölümde yer alan yıldızlar hakkındaki derin bilimsel açıklamaları dikkate almalısınız. Muhakkak ki sizde benim gibi bu türden bilimsel çıkarımlar içinde bulundunuz.

Can Dostu'nda Muzo ve Prof'un aşk betimlemeleri de dikkatinizi çekecektir. Muzo'nun yumurtaya olan aşkının farkına vardığı an ise gülmemek için kendinizi tutmayın, koyverin gitsin derim. Aşk demişken Prof'un aşık olduğu zamanlarda yaşadıklarını hepimiz yaşadık. Hatta diyebilirim ki Can Dostu'ndaki Prof karakteri gibi bizlerde birçok defa şiir defterleri tuttuk. Gecede yazılan 3-5 şiir ise bizim için gündelik durumlardan başka bir şey değildi.

İbo, Oya ve Serpil gibi karakterler ise Can Dostu'nun daha çok solcu kimlikleriyle ön plana çıkan karakterleri. Tabi buna Yaşar'ı da ekleyebiliriz. Her ne kadar parayı seven bir solcu olsa da solcu solcudur. Sevdiğim bir diğer karakter ise Ayakkabıcı Macit karakteri. Can Dostu'nun gizli kahramanlarından biri bence. Kendisi her ne kadar vurdumduymaz gibi görünse de mahalle eşrafı söz konusu olduğunda taşın altına elini sokan abilerimizden.

Uzun zamandır Türk Yazar okumamıştım bu nedenle keyif verici bir macera olarak adlandırabilirim bu romanı. Okumaya değer bir eser, bir göz atmanızda fayda var. 

Diğer Yorumlar:


  • Yücel Sarpdere'nin birazkitap.blogspot.com.tr tarafından yayınlanan Vatandaş Abuzer yorumu iste tam burada...

GÜNCELLENDİ: 13 Temmuz 2015

Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.