Muhteşem 5’li: Unutulmaz Yazarlar


Herkese merhabalar…

Muhteşem 5’li bu hafta bildiğiniz gibi bir hayli gecikti. Bu konu ilgili olarak bayram mesajında gerekli açıklamayı yapmıştım. Açıklamamız burada!
Gelelim haftanın “Muhteşem 5’li”sine… Bu hafta sizlere benim için unutulmaz yazarlardan bahsetmek istiyorum. Elbette diğer sıralamalarda olduğu gibi bunda herhangi bir sıralama yapmadan sıradan aklıma geldiği gibi yazarları sıralamak istiyorum. Bunun sebebine gelince hiçbirini diğerine tercih edemem veya sıralama yapmanın onların sanatsal kişiliklerine hakaret olarak algılamamdır.

Sir Arthur Conan Doyle


Bildiğiniz gibi ben ciddi bir seri takipçisiyimdir. Bu anlamda da seri denilince akla ilk gelecek isim Sir Arthur Conan Doyle olacaktır. Dünya edebiyatına Sherlock Holmes gibi bir değeri kazandırmış olan bu İngiliz yazar benim için önemli yazarların arasındaki isimlerden birisidir. Sherlock Holmes’tan daha önce bahsetmemiş olsam da benim sevdiğim karakterlerden bir tanesidir. Aslına bakarsanız hikayelerden aldığım yoğun zevkin yanı sıra birçok yeni bilgi edindiğimi de belirtmem lazım. Sir Arthur Conan Doyle’un eserlerindeki dili beni her zaman tatmin etmiştir. Oldukça akıcı ve anlaşılır yazması ve dikkati sürekli eser üzerinde tutması ile Sir Arthur Conan Doyle benim için unutulmaz yazarlardandır.



Reşat Nuri Güntekin


Evet listede olmazsa olmaz isimlerden bir tanesi de tartışmasız Reşat Nuri Güntekin benim için. Kendisine olan hayranlığımın Bir Kadın Düşmanı ile başladığını biliyorsunuz. Ancak birlikteliğimiz Yaprak Dökümü, Çalıkuşu ve daha nice eseriyle devam etti. Uygun bir zamanda yeniden bir Reşat Nuri Güntekin eserleri okumayı oldukça çok istiyorum. Umarım en kısa sürede bu planı gerçekleştirebilirim. Kullandığı sade dil ile beni yakalayan Reşat Nuri Güntekin benim unutulmaz yazarlarımdan bir tanesi ve en önemlilerindendir. Halen okuma alışkanlığı kazanmak isteyen arkadaşlarıma okumaya Reşat Nuri Güntekin ile başlamalarını öneriyorum.

J R R Tolkien


Bilirsiniz dünya ikiye bölünmüştür, denir Tolkien'in yapıtı söz konusu olduğunda: Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar. Bu sebep bile Tolkien’in benim için neden unutulmaz olduğunun kanıtı niteliğindedir. Ne yazık ki birçok arkadaşın bu eserleri küçümsediğini ya da bayağı olarak gördüklerini izlemek beni üzüyor. Ancak her zaman dediğim gibi Tolkien okunması gereken bir yazardır. Elbette sadece Yüzüklerin Efendisi serisi ile sınırlandırılabilecek bir yazar değildir. Bu büyük ustayı bir kez daha saygıyla anıyor ve listeye kaldığımız yerden devam ediyorum.



J K Rowling


Çağımızın en büyük yazarlarından biri desem acaba fazla abartmış olur muyum? Kendisini Harry Porter ile tanıdığımız İngiliz yazar benim hayatıma da bu kahramanıyla girdi ve sevdiğim yazarlardan biri haline geldi. Tüm dünya da kendisini Haryy Porter ile tanımış olsa da ben J K Rowling’de bundan daha fazlası olduğuna inananlardanım. Dilinin sadeliği ile beni büyüleyen yazarlardan biri de kendisidir.



İskender Pala


Listede olmasını istediğim son isim ise İskender Pala. Eserleri ile geç tanışmış olsam da sevdiğim bir yazar olarak bende yer etmiş bir isim. Mümkün olduğunca eserlerini bulup okuyorum. Tür olarak bana çokça hitap etmese de sevdiğim eserlere sahip. Kendisinden roman açlığımın yanı sıra tarihi açlığımı da doyuruyorum diyebilirim. Az çok tarihi seviyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir yazar diye düşünüyorum.

Bu şekilde listeyi tamamlamış olduk. Ancak bu demek değildir ki listeye girmeyen yazarlarla aram yok. Daha buraya yazılabilecek bir çok isim varken bunlar listenin başındakilerdir. Kemal Tahir olsun, P.C. Cast olsun, Stephen King olsun benim için önemli yazarlar arasındaki isimlerdir. Yine de bu beşliyi tek geçeceğimi belirtmekte fayda var.
Gecikmeli bile olsa sizlere “Muhteşem 5’li”yi sunmanın haklı gururu ile bayrama kaldığım yerden devam etmeye gidiyorum. Tekrardan herkese iyi bayramlar.

1 yorum:

  1. İskender Pala'dan henüz sadece Od, Şah Sultan ve Katre-i Matem'i okudum ama bence de böyle bir listede kesinlikle yer edinmeyi hak ediyor. Reşat Nuri'den de sadece Yaprak Dökümü ve Çalıkuşu'nu okudum, diğer eserlerinden de okumak istiyorum bu yıl. Jo ve Tolkien hakkında söylenecek bir şey yok zaten. Çok güzel bir liste olmuş bence.. :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.