Gece Nöbeti / Tess Gerritsen- 2019/2.Yorum (106)



Gece Nöbeti, Tess Gerritsen, Selim Yeniçeri, Polisiye, Roman, Sağlık-Tıp, Life Support, Martı Yayınları, Kitap Yorumları,

Cahil Okur’dan herkese selamlar…

Yaklaşık bir yıl önce okuduğum ancak bir türlü sizinle paylaşmak nasip olmayan bir kitap ile karşınızdayım bu gün. İlk kez okuduğum yazarlardan biri olan Tess Gerritsen’in Gece Nöbeti kitabının yorumuna hemen başlayalım o vakit zaman kaybetmeden.

KİTAP YORUMU

Dediğim gibi kitabı okuyalı bir hayli zaman oldu. Kitap kapağına attığım tarih 24.05.2018… Ancak iyi bir okurun güzel özelliklerinden biri olduğuna inandığım “okurken alınan notlar” sayesinde yorumda zorlanmayacağım… (Bu arada sizlerde not alıyor musunuz kitapları okurken?)

İçerik Yorumu

Blogumu uzun süredir takip eden arkadaşlarım bilecektir ki ben polisiye romanları seven bir okurum. İlgi odağım daha çok fantastik maceralar ve polisiye türüdür. Tess Gerritsen’in Gece Nöbeti kitabını da elime alırken aklımdan geçen yeni bir polisiye okumaktı açıkçası. Lakin kitabın genel anlamıyla bir polisiye olmadığını belirtmekte fayda var. Polis veya yerine geçecek başka herhangi bir kurum ve kişi pek göremiyorsunuz kitapta. Okurken aldığım notlara konuyla ilgili şöyle yazmışım; “Farklı bir eser. Polisiye denilemez lakin suç romanı… Belki…” (Böylesi bir tür de var mıdır bilemiyorum ya…)

Bu konuyu geçersek, genel anlamda kitabın beni kendisine aşık ettiğinden bahsetmem gerekiyor. Neden daha önce bu kitabı ve bu yazarın diğer eserlerini okumamışım diye kendime kızdığımı belirtmem gerekiyor. Elbette ki yazarı benden önce okuyanlarınız varsa beni daha iyi anlayacaktır. Gerçekten hiç bitmeyen bir tempo ve okuyucuyu kendine bağlama gücüyle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Polisiye konusunda kendilerine hayran kaldığım yazarlar olan Arthur Conan Doyle ve Steig Larsson’ın yanına artık Gerritsen’ı da eklemiş bulunmaktayım. Bu denli etkilendiğim bir yazar ve kitap oldu işte Gece Nöbeti. Eğer ki bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız, ben okumanızı şiddetle tavsiye ederim.


Yazım Dili Yorumu

Gerritsen’in akıcı yazış şeklini beğendim açıkçası. Yazım diliyle alakalı olarak okuyucuyu sıkacak belki tek negatif nokta aşırı doktorluk terimleri olabilir. Diğer kitaplarını okumadığım için bunun yazarın genel bir huyu olup olmadığını bilmesem de “Gece Nöneti” özelinde bu eleştiriyi yapabilirim.

Yapısal Yorum

Martı Yayınları’ndan çıkan eserleri genel anlamda yapısal olarak iyi bulurum. Bazı ufak tefek tashihler dışında sizi olumsuz etkileyecek bir durum yok. Kapak tasarımı da oldukça güzel olmasına rağmen konuyla bağdaşık olmadığı kanısındayım. Yine de güzel ve ilgi çekici bir kapak tasarımı gerçekleştirilmiş.

ARKA KAPAK YAZISI

Bir yanda büyük şehir hastanelerinin baş döndürücü kalabalığında kazanılan deneyim ve başarılar; diğer yanda küçük bir kasabanın acil servisinde, mezarlık vardiyası da denen sakin gece nöbetleri.

Bir yanda gece yarısı anlaşılamayan bir nedenle hastaneye bırakıldıktan sonra kaybolan yaşlı bir adam; diğer yanda her şeyden habersiz, patlamaya hazır birer saatli bomba gibi sokaklarda dolaşan kadınlar.

Bir yanda bakıma muhtaç yaşlı bir anne, mutsuz bir kızkardeş ve parçalanmak üzere olan bir aile;diğer yanda kuşkular üzerine kurulu, kaçamak bir aşk.

Ve hepsinin ortasında tek başına bir kadın doktor: Toby Harper. Başta mesleki itibarını kurtarmak için giriştiği onur mücadelesi, bir süre sonra karanlık güçlerin de dahil olmasıyla, ölümcül bir kedi fare oyununa dönüşüyor. Kayıp bir hastanın peşinde, kendisini tehlikenin tam ortasında bulan Toby Harper’ın heyecan dolu hikâyesi beklenmedik sonuyla kanınızı donduracak.

“Yılın en heyecan verici romanlarından biri. Son derece inandırıcı ve canlı, aklınızdan çıkaramayacağınız bir kitap.” Publishers Weekly

KÜNYE

Adı: Gece Nöbeti
Yazar: Tess Gerritsen, Selim Yeniçeri (Çevirmen)
Baskı tarihi: 2011
Sayfa sayısı: 432
Format: Karton kapak
ISBN: 9786055420147
Kitabın türü: Polisiye, Roman, Sağlık-Tıp
Orijinal adı: Life Support
Çeviri: Selim Yeniçeri
Dil: Türkçe
Ülke: Türkiye
Yayınevi: Martı Yayınları

ALINTILAR

Güç bağımsızlıktır. Bağımsızlık güçtür. Sayfa 57

Yapacak çok iş var ve zaman yetmiyor. Sayfa 84

"Göğüsler ne kadar büyükse, beyin de o kadar küçük oluyor..." Sayfa 96

Hepimiz ölüme sandığımızdan daha yakınız. Sayfa 172

Sürpriz, ölmemiz değildir. Sürpriz, ne zaman ve nasıl öleceğimizdir. Sayfa 219

Büyük zihinler benzer düşünür. Sayfa 287

Sonsuza dek yaşamaya bir bedeli olabileceğini hiç düşünmüş müydü? Sayfa 433

Doğduğumuz andan itibaren, hepimizin son durağı ölüm işte... Sadece o durağa ne zaman ve nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz. Sayfa 464

11 yorum:

  1. Bu yazarın bir çok kitabını bende okudum ama bunu okumamıştım. İncelemeniz için teşekkürler. Yazar kendini okutuyor. Dili akıcı, kurgulamalar başarılı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi, oldukça başarılı bir yazar.

      Sil
  2. tess abla ne yazsa okunur. tüyapta da görmüştüm onu pek de şeker biri :)

    YanıtlaSil
  3. Yazardan Günahkar ve Kan Gölü'nü okumuşum ama üstünden yıllar geçtiği için hiç hatırlamıyorum diyebilirim. Polisiye sevenlerin favori yazarlarından biri olduğunu biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yukarıda da bahsettiğim gibi en azından bu kitabı için ne kadar polisiye denir bilemiyorum...

      Sil
  4. Çok sevdiğim yazarlardan Tess Gerritsen. Özellikle Rizzoli-Isles serisine bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim okudum ilk kitabı ama gerçekten bende hayran kaldım

      Sil
  5. Birazını okumuştum kitabın. Sonra kitabı kaybedince yarım kalmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü olmuş bence yenisini alıp devam et :D

      Sil
  6. Gece nöbeti kışlada çok tuttummmm :DDDD

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.