61: KİTAP YORUMU : Kamikaze Operasyonu - 11 Eylül'ün Gerçek Romanı

kitap yorumu, Kamikaze Operasyonu, 11 Eylül'ün Gerçek Romanı, Atilla Akar, Timaş Yayınları, Politik-Kurgu Roman,

Kitabın Adı: Kamikaze Operasyonu - 11 Eylül'ün Gerçek Romanı
Yazar: Atilla Akar
Baskı Tarihi: Nisan 2006
Sayfa Sayısı: 382
ISBN: 9799752634014
Yayınevi: Timaş
Kitabın Türü: Roman

KİTAP HAKKINDA


O gün Amerikan ordusundan darbeci bir grup harekete geçti. Her şey, önce "Küresel Muhafız" adı verilen bir simülasyon tatbikat olarak başladı. Sonra "Dehşet Senaryosu"na dönüştü. Uzaktan kumanda teknolojisi kullanan "Drone Uçak"larla İkiz Kuleler yok edildi. Pentagon'a ise "Sığınak Avcısı" ile saldırılmıştı. Ve Kuleler, önceden yerleştirilen "termobarik bombalar"la çökertildi. Dahası, ilan edilen "teröristler" uçaklarda bulunmuyordu.

Sonunda ABD Başkanı George W. Bush darbecilerle pazarlığa oturdu ve anlaştı. Dünyayı kaosa sürüklemek isteyen güçlerin bahaneleri hazırdı artık. Peki ama bütün bunların 1945 yılındaki bir olayla ne ilgisi vardı?

"Kamikaze Operasyonu" 11 Eylül'ün aslında kendi projesi olduğunu anlayan eski bir Pentagon subayının olacakları engelleme çabasını anlatmaktadır. Dünyada 11 Eylül'ü resmi yorum dışında anlatan ilk roman olan "Kamikaze Operasyonu" o gün "gerçekte ne oldu?" sorusuna verilmiş bir cevaptır.
(Arka Kapak)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese selamlar…

Mart ayının ilk kitap yorumu ile karşınızdayım. Kamikaze Operasyonu üniversite yıllarımda alıp okuduğum, lakin geçen günlerde kitaplığı karıştırırken yeniden okumak istediğim bir Atilla Akar romanıydı. Politik-kurgu türü bir kitap olan Kamikaze Operasyonu aklımda tazeliğini halen koruyormuş ki bunu okudukça daha net gördüm. Lafı uzatmadan hemen yoruma geçelim.

  1. İçerik Yorumu

Adından da anlayacağınız gibi Kamikaze Operasyonu Amerika’da gerçekleşen 11 Eylül Saldırıları’nı ele alan bir roman. Kitabın bence kurgu olduğunu söylemek yanlış olsa da, anlatılanların halen komplo teorisi olarak kabul edildiğinin de altını çizmek gerekiyor.

Kitap her ne kadar politik-kurgu dalında değerlendirilmiş olsa da, Amerika’dan bahseden bir yazarın hicivsel ögelerden uzak duramayacağını sizde kabul edersiniz. Dünyanın yakın tarihinde önemli bir yer tutan 11 Eylül Saldırıları’nın aslında görülenden farklı bir yönü olduğunun ya da olabileceğinin sinyallerini kitapta görüyorsunuz.

Günümüzde savaşlar önce senaryolarda yaşanıyor, sonra hayata geçiyor  (Sayfa 10)

Kitabımız 22 Kasım 1963 tarihli J. F. Kennedy suikastı ile başlıyor. Bu konu hakkında yıllardır ardı arkası kesilmeyen komplo teorilerine ne kadar vakıfsınız bilemesem de, olayda resmi makamların anlattığından çok farklı olaylar gerçekleştiği artık herkesçe malum. Temel konuya döndüğümüzde ise 11 Eylül Saldırıları’nın da yine aynı veriler göz önüne alınarak anlatılandan çok farklı olduğu iddia edilmekte. 

Gerçek tarih ile örtüşen noktaları size “Burada anlatılanlar doğru olabilir!” dedirtiyor. Özellikle saldırılar sonrası Amerikan kabinesinde gerçekleşenler, Amerika’nın saldırılar sonrası Orta Doğu’da ki operasyonları kitabın inandırıcılığını artırmakta.

İçerikten fazlaca bahsetmeden şunu söyleyebilirim ki; anlatılanları Amerikan devletinin ya da içerideki herhangi bir grubun yapamayacağını iddia edeceğiz bir veri ne yazık ki yok.

Hiçbir gerçek sonsuza kadar gizli kalamaz  (Sayfa 267)

Bazı ufak tefek, basite indirgenmiş olaylar olsa da kurgunun yerinde ve istikrarlı bir yapı izlediğini söyleyebilirim. Eğer sizlerde benim gibi bu tip konulara meraklı iseniz; kitap tam da size göre. Vakit kaybetmeden edinip okuyun derim.

İçerik Puanım 5 üzerinden 4,6

  1. Yazım Dili Yorumu

Atilla Akar’ın okuduğum tek kitabı Kamikaze Operasyonu ancak yazarın bu kitaptan anladığım kadarıyla basit bir dil kullandığı ve bunun da okuyucuyu ayrıntı verdiği noktalarda rahatlan bir unsur olarak karşımıza çıktığını söyleyebilirim Bu tip kitaplarda bazen ayrıntıların okuyanı boğduğunu göz önüne alırsak bence çok güzel bir özellik.

Yazım Dile Puanım 5 üzerinden 4,7

  1. Yapısal Yorum

Timaş’ın kalitesini beğenen bir okut olarak yapısal anlamda sıkıntı görmediğimi belirtmek istiyorum. Bazı kelime hataları göze çarpsa da genel anlamda başarılı bir baskı benim için Kamikaze Operasyonu.

Yapısal Durum Puanım 5 üzerinden 4,7

 SEÇTİĞİM SÖZLER


Günümüzde savaşlar önce senaryolarda yaşanıyor, sonra hayata geçiyor  (Sayfa 10)

Lanet komplo teorisyenleri, bir ulusu yönetmenin bazen nelere mal olduğunu bilemezler.  (Sayfa 19)

Ne şanslı yaratıklardı şu kuşlar, istedikleri an kanatlanıp uçabilirlerdi. Kendini tutsak gibi hissetti birde.  (Sayfa 22)

Tarihteki bütün önemli liderle, kahramanlar varlıklarını savaşa borçluydular.  (Sayfa 146)

Sürü psikolojisi ya da otoriteye kayıtsız koşulsuz itaat, yaşamın önünde bazen engel olabiliyordu.  (Sayfa 210)

Okumak bir ülkeye çok şey katar (Sayfa 216)

Hiçbir gerçek sonsuza kadar gizli kalamaz  (Sayfa 267)

Unutmayın, asker veya sivil... İnsanlar güce tapar. En azından güçle çatışmak istemez (Sayfa 317)

Bazen gerçek o kadar önemlidir ki onun yalanla örtülmesi gerekir. (Sayfa 319)


Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.