Harry Potter ve Azkaban Tutsağı - Harry Potter #3 / 3. Kitap Özeti

kitap özeti,Harry Potter,Harry Potter ve Azkaban Tutsağı,J. K. Rowling, harry potter 3 izle 720p, harry potter 7 izle 720p, harry potter ve felsefe taşı izle 720p, harry potter movies

Cahil Okur’dan herkese merhabalar…

 

Blogumun üçüncü kitap özeti ile karşınızdayım. Bu özeti hazırlayalı bir hayli zaman olsa da paylaşmak şimdiye nasip oldu. J. K. Rowling’in muhteşem serisi Harry Potter’ın 3. kitabı olan Harry Potter ve Azkaban Tutsağı özeti karşınızda…

 
 Harry Potter Serisi Kitap yorumlarım 


Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
(ÖZET)

 

Harry, yaz tatili için Dursley’lerin evindedir. Ron ile yaptıkları telefon görüşmesi sonrası tatil onun için daha zorlu geçmeye başlar. Marge Hala’nın Dursley’leri ziyareti ise bardağı taşıran son damla olur. Harry, Marge Hala’ya yaptığı büyü sonrasında evi terk eder.

Harry evi terk ettikten sonra o siyah köpeği ilk kez gördü. Sonrasında ise olaylar hızlıca gelişti. Hızır Otobüsü’ne Neville’ın adı ile binen Harry soluğu Çıkın Çıkmzı’nda aldı. Orada Bakan Fudge ile görüşen Harry, okul dışında büyü yaptığı için ceza almasa da Fudge’un hareketlerindeki tuhaflık Harry’nin dikkatinden kaçmamıştı.

Diegon Yolu’nda geçen birkaç günün ardından Harry, Ron ve Hermonie ile buluştu. Çok sevdiği Weasley ailesi ile yenen yemeğin ardından ise Bakan Fudge’un tavırlarındaki garipliğin sebepleri anlaşıldı. Mr. Ve Mrs Weasley’in konuşmalarını dinleyen Harry, adını ilk defa duyduğu Sirius Black’in kendisinin peşinde olabileceğini de o konuşmada öğrendi.

Ertesi gün Hogwards Ekspresi için yola çıkan ekip, trende Prof. Lupin’in de yer aldığı kompartımana yolculuk ettiler. Hogwards ekpresi’nin o seferinde bir ilk yaşanır ve tren yolda durur. Bu garip olayların ardı kesilmez ve adına Ruh Emici dene o garip yaratıklar öğrencilerle dolu trene adım atarlar. Harry, ruh emicilerle ilk karşılaşmasında bir şok yaşarak bayılır. Prof. Lupin, ruh Emicileri Harry’den uzaklaştırır ve Harry bir süre sonrasında kendisine gelir. Ruh emiciler noktasında ilk cidi uyarıyı ise hoş geldin yemeğinde okul müürü Prof. Dumledore yapar; “Rica veya mazereti anlamak bir ruh emicinin doğasında yoktur. Size zarar vermeleri içi neden yaratmayın…”

Harry ve arkadaşlarının ilk dersi kehanetti. Kehanet dersindeki alıştırmada Harry’nin fincanın da ECEl belirirken, Prof. McGonagall, Prof. Trelawney’in her yıl bir öğrencinin öleceği kehanetinde bulunduğunu ifade ederek Harry ve arkadaşlarının yüreklerine su serpti. Bu kehanetlere rağmen henüz ölen bir öğrenci ise hiç olmamıştı.

Harry ve arkadaşları öğleden sonra ise Hagrid’in dersine katıldılar. Hagrid, Harry ve diğer öğrencileri ilk defa bir Hipogrif ile tanıştırdı. Şahgaga isimli hipogrif ile Harry birbirlerine çabuk ısındılar ve Harry’nin üzerin binmesine izin verdi. Malfoy’un denemesi ise tam bir kavusa dönüştü. Şahgaga, Malfoy’u yaralayınca Hagrid ilk dersi yarım kalmak zorunda kaldı.

Sihirli Hayvanların Bakımı ardından ise ilk günün son dersi olan Prof. Lupin’in Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersine yol aldı Harry ve arkadaşları. O gün Böcürt isimli yaratıkla karşılaşan öğrencilerin tamamı başarılı bir karşılaşma gerçekleştirdi. Sorunsuz geçen derste sıra Harry’ geldiğinde ise Prof. Lupin sırayı bir diğer öğrenciye geçirmişti. Harry bunun sebebini anlamasa da kafasında bir soru işareti olarak kaldı Prof. Lupin’in bu davranışı.

Yılın ilk Hogsmade ziyaretinde geride kalan Harry şato içerisinde gezerken Prof. Lupin ile karşılaşır. Prof. Lupin’e ilk derste neden kendisine sıra geldiğinde diğer öğrenciye geçtiğini merakla soran Harry, Prof. Lupin’inden “Voldermort olacağından korktum” cevabını alır. Bu mantıklı cevap Harry yeterince tatmin etse de aklının bir köşesinde yine de kendisine açıklanmayan bazı şeyler olduğuna dair hisler vardır.

Harry yılın ilk Quidict maçı için oldukça heyecanlı olsa da işler umduğu gibi gitmez. Maçın ikinci yarısında tribünde ECEL’i gören Harry, Ruh Emicilerin sahaya girmesiyle bayılır ve 15 metreden aşağı düşer. Kendini hastane kanadında yatarken bulan Harry, süpürgesinin Şamarcı ağaç tarafından parçalandığını ve maçı kaybettiklerini haberini de alınca moralleri iyiden iyiye bozulur.

Yarı yıl tatilinde Harry’i yalnız bırakmamak için Ron ve Hermione de okulda kalmay karar verirler. Harry arkadaşlarının bu kararı almalarında gördüğü ECEL’in ciddi bir katkısı olduğunu bilse de Noel’i yalnız geçirmeyecek olmasına sevinir.  Yeni yıl şöleni öncesinde Ron ve Hermione son Hogsmade ziyareti için okuldan ayrılırken, Fred ve George Weasley Harry’e erken Noel hediyesini takdim ederler. Weasley ikizlerinin hediyesi Çapulcu Haritasıdır ve bu Harry’e oldukça fazla şekilde arzuladığı Hogsmade’in kapılarını açar.

Harry, Çapulcu Haritası sayesinde soluğu Hogsmade’de Ron ve Hermione’nin yanında alır. Üçlünün ilk durağı Bağıran Baraka’da alırken, onların hemen ardından barakaya Hagrid, Prof McGonagall, Prof. Flitwick, Bakan Fudge ve Bayan Rosmerta girerler. Grubun konuşmasına şahit olan üçlü adeta şoka uğrarlar. Sirius Black, Harry’nin vaftiz babası ve ailesine ihanet eden arkadaşlarıdır. İhanetinin ardından James Potter ile ortak arkadaşları Peter Pettigrew, Black’in ardında düşşede o da Potter ailesi ile aynı kaderi paylaşır.

Harry yaşadığı şok ile okula nasıl döndüğünü anlamasa da aklındaki tek şey Sirius Black ismidir. Ron ve Hermione’nin tüm ikna çabalarına rağmen Harry, Sirius Black’in peşine düşme kararı alır. Harry ailesi noktasında kendisine her zmaan doğruları anlatan Hagrid’e nasıl olurda Sirius Black’ten hiç bahsetmediğini sormak istese de, Hagrid’in başı bakanlık ile yeterince sıkıntı da olduğu için bu kararından vazgeçer. Hagrid, Malfoy’u yaralayan Şahgaga’yı bakanlığa karşı savunmak zorundadır. Harry bu nedenle hiddetini gizler, Ron ve Hermione’ile birlikte Hagrid’e yardımcı olabileceğini düşündüğü şeylerin peşine düşer.

Noel’de Harry sıkıntılarını az da unutturacak bir hediye alır, Ateş Oku… Ron ve Harry isimsiz gelen hediye için oldukça sevinseler ve havalara uçsalar da Hermione, Prof. McGonagall’ı durumdan haberdar etmekten geri kalmaz. Prof. McGonagall, Harry ve Ron’un heyecanlarını kursaklarında bırakarak Ateş Oku’na el koyar. Gerekçe ise hediyenin Sirius Black trafından gönderilmesi ve lanetlenmiş olabileceğidir. Sonraları Kaptan Wood profesörden defalarca Ateş Oku’nu istese de başarıl olamaz.

Noel’in ardından Harry, Prof. Lupin ile birlikte Ruh Emicilere karşı nasıl mücadele edeceğini öğrenmeye çalışır. Lupin, Harry’e Patronus büyüsü öğretmeye çalışsa da ilk denemeler hiç de beklendiği gibi geçmez.  Haftalık olarak çalışmalara devam etme kararı alırlar.

Her şey istedeiği gibi gitmese de Prof. Lıpin ile derslere devam eden Harry, bir süre sonra Ateş Oku’nu geri alır. Yeni süpürgesi ile Gryffindor ortak salonuna dönen Harry ve Ron kapıda şifreyi unutan Neville’e yardım ederler ve ortak salonda Ateş Oku’nun gözükmesi ile tüm dikkatler onlara döner.

Ateş oku’yla il maçına çıkan Harry, Ravenclaw’ı yenerken, saha kenarından Harry’i Ruh Emici taklidi yaparak korkutmaya çalışan Malfoy ve arkadaşları binalarına eksi 50 puana neden olurlar. Maç sonrasında Gryffindor ortak salonu adeta bir panayır yerine döner. Eğlence Prof. McGonagall’ın ortak salona girişine kadar devam eder.

O gece Harry’nin içinde bulunduğu yatakhane oldukça fazla karıştı. Uyurken bir anda yüksek sesler duyan Harry, cibinliğinden kurtulduğunda Ron’un şoka girmiş haliyle karşılaştı. Ron, Sirius Black’i gördüğünü ve elinde bir bıçakla yatağının başında dikildiğini söylüyordu. Bu garip olayın ardından yatakhanedeki herkes iyiden iyiye korkmaya başladı.

Tüm yaşanalar Harry’i Hogsmade ziyaretinden geri bırakamadı. Bu sefer yanına görünmezlik pelerinini de alan Harry Ron ile buluşarak köyü gezmeye başladı. Bağıran baraka’da Malfoy ve çetesiyle karşılaşan Harry, Malfoy’a zorbalıkları nedeniyle bir ders vermek istese de görünmezlik pelerinini üzerinden kayması sonrasında başı oldukça büyük bir belaya girer ve soluğu Prof. Snape’in odasında alır. Yanındaki Çapulcu Haritası’nı Prof. Snape’e kaptıran Harry ceza almaktan kurtulsa da Snape’in Karanlık Sanatlara Karşı savunma öğretmeni Prof. Lupin’den aldığı yardım sonrasında Çağulcu Haritası’ndan tamamen ayrılmak zorunda kalır.

Çapulcu Haritası’nı kaybeden Harry tüm dikkatini Slytherin ile yapacakları maça çevirir. Maçın oynanacağı günü gecesi ise kavuslarla uyanır ve camdan dışarı baktığında Ecel’i Hermione’nin kedisiyle birlikte görür. Bu sahneyi ron’a da göstermeye çalışsa da aldığı cevap güçlü bir horlamadır.

Sabah ortak salondaki kahvaltı ardından, Gryffindor takımı maçın oynanacağı sahaya gider. Zorlu maçta Slytherin’in her türlü hilesine rağmen Gryffindor yıllar sonra Harry’nin başarısı sayesinde kupaya ulaşır.

Harry ve arkaaşları şampiyonluk kutlamalarına sınav döneminin girmesiyle ara verdiler. Zorlu sınav döneminde Hagrid’den gelen  baykuş her şeyi daha da zora soktu. Şahgaga ve Malfoy ardında gerçekleşen olay sonrasından Şahgaga’nın idam kararı kesinleşmişti.

 Son sınavların ardından Harry, ron ve Hermione soluğu Hagrid’in evinde aldılar. Tüm olanları bir kez daha Hagrid’in ağzından dinleyen Harry ve arkadaşları orada garip bir sürpriz ile karşılaştılar. Öldüğü zannedilen Ron’un faresi Scabbers, Hagrid'in evinden çıktı. Bu arada Şahgaga’nın idamı için gelen heyet Hagrid’in evine yaklaştığını duydular ve Hagrid Harry ve arkadaşlarını arka kapıdan dışarı çıkardı. Harry ve arakdaşları idamı görmemek adına hızla uzaklaşmaya çalışsalar da celladın inen baltasının sesinden kendilerini koruyamadılar.

kitap özeti,Harry Potter,Harry Potter ve Azkaban Tutsağı,J. K. Rowling, harry potter 3 izle 720p, harry potter 7 izle 720p, harry potter ve felsefe taşı izle 720p, harry potter movies

Harry ve arkadaşları hızla şatoya yönelirken Scabbers’ın çığlıkları onları endişelendirdi. Bir anda ortaya Hermione’nin kedisi Crookshanks çıktı. Scabbers’ın kokusunu almış gibi Crookshanks onlara yaklaşırken, Scabbers ise Ron’un  cebinden çıkarak kaçmaya başladı ve ortalık bir anda karıştı.

Kedinin fareyi kovalaması Şamarcı Söğüt’e kadar devam ederken ron, Scabbers’ı yakaladığı sıra Ecel ortaya çıktı ve hızlıca Harry’nin üzerine atıldı. Ron arakdaşını korumak için araya girsede bu seferde Ecel’in kurbanı o oldu ve Ecel Ron’u hızla Şamarcı Söğüt’ün altındaki oyuğa çekti. Harry ve Hermione ise Crookshanks'ın yardımıyla Ecel ve Ron’un peşine düştü.

Oyuğun altındaki gizli yol Harry ve Hermione’yi doğruca Bağıran Baraka’ya götürdü. Yakalanmaktan korkan Harry ve Hermione arkadaşlarını bulmak için cesaretlerini topladılar ve 2. kata çıktılar. 2. kattaki odların birinde Ron’u bulan Harry ve Hermione, Ron’un onları uyarmasına fırsat kalmadan Sirius Black’in eline düştüler.

Kısa bir cebellşemenin ardından Harry asasını Sirius Black’in kalbine dayadı ve sözleri söylemeden aşağıdan gelen seslere kulak verdi. Son hamle için gelenleri bekleme kararı aldı.

Gelen kişi Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni Prof. Lupin’di. Odaya girer girmez durumu anlayan Lupin, Harry ve arkadaşlarını silahsızlandırma büyüsü ile etkisiz hale getirdi. Bu hamlesi ardından ise olanları anlatmaya başladı.

Lupin, Harry’e onları çapulcu haritasından 4 kişi olarak gördüğünü söylediğinde, Harry itiraz ederek üç kişi olduklarını söyledi. Lakin Lupin, ron’a yönelerek Scabbers’ı istedi. Fareyi eline alan Lupin, “O bir büyücü” dedi Scabbers’ı göstererek. Söze Sirius Black devam etti, “O bir animagus, adı da Peter Pettigrew”…

Sonrasında öğrencilik yıllarından başlayarak tüm hikayeyei anlattı. Lupin vir kurt adamdı. Ve arkadaşları Sirius, James ve Peter ona yardım edebilmek için yasadışı olarak animagus olmuşlardı. Lupin her kurt adam olduğunda animagus arkadaşları ona destek oluyorlardı. Çapulcu haritası da bu dönemde onlar tarafından yazılmıştı.

Lupin hikayeyi Snape’e yapılan acımasız şakayı anlatarak devam ederken, birden görünmezlik pelerini altından Snape ortaya çıktı. Snape eski düşmanı Sirius Black’i safdışı bırakmaya çalışsa da Harry, Ron ve Hermione ona engel oldular. Harry, Sirius Black'in tüm anlattıklarına inandı ve şatoya geri dönmek için yola koyuldular.  

Tünelden geri şatoya döndükleri sırada yeniden gökyüzünü gördükleri anda Lupin, Snape’in kendisi için yaptığı ilacı kullanmadığından kurt adama dönüşür. Sirius Black hemen animagus haline dönüşerek dostuyla mücadeleye girer ve Lupin’i çocuklardan uzaklara götürür. Bu karışıklıktan yararlanan Peter Pettirgrew ise fareye dönüşerek oradan uzaklaşırken Ron’u da yaralar ve kaçar.

Harry ve Hermione Ron’u şatoya taşımaya çalıştıkları sırada Harry Sirius Black’in çığlıklarını duyar ve hızla ona doğru koşmaya başlar. Gölün kenarında Black’i yeniden insan formunda gören Harry, vaftiz babasının etrafını saran Ruh Emicileri görünce heyecana kapılır ve Patronus büyüsü ile onları uzaklaştırmaya çalışır ancak başarılı olmaz. Tam ruh emiciler Sirius Black’e ölüm öpücüğü vereceği sırada gölün karşı kıyısından tek boynuzlu bir at misali parlayan bir patrınus büyüsü belirir ve Ruh emicilerin tammaı oradan uzaklaşır ve ortam yeniden ılır…

Harry uyandığından kendini hastane kanadında bulur. Prof. Snape ve Bakan fudge Sirius black hakkında konuşmaktadırlar. Bakan Fudge Sirius Black’in ruh emciler tarafından idam edileceğini söylemesine Harry itiraz etse de bunu npek bir faydası olmaz. Prof. Snape o uyurken zaten her şeyi anlatmıştır. Bu sırada hastane kanadına giren Prof. Dumbledore Harry ve Hermione iel tek başına konuşmak ister ve diğerlerinden izin isteyerek odadan uzaklaşmalarını sağlar.

Dumbledore, Hermione’ye sene başından bu yana kullandığı Zaman Döndürücü’yü kullanmasını ve iki masumun hayatını kurtarmasını söyler. Harry durumu anlamasa da Hermione’ye katılır ve zamanı 3 saat geri alırlar.

Harry ve Hermione ilk olarak Şahgaga’yı kurtarır. Ardından Harry göle yönelir. Kendisini ve Sirius Black’i gölün karşı kıyısından dikkatle takip eder. Ancak ilk seferde gelen payronus büyüsü gelmez. Harry olayı ilk yaşadığından patronus büyüsünü yapan kişinin babası olduğunu sandığı için gözü James’in hayaletini arar lakin bulamaz.  Zaman iyice daraldığında Harry, büyüyü yapanın babası değil kendisi olduğunu anlar ve kolları sıvar. İlk kez şekil alan büyüsü, çatal boynuzlu bir geyikti. Harry onun babasının animagusu olan Çatalak olduğunu düşünür.

Harry kendisini ve Sirius Black’i kurtarması ardından Snape belirir ve onları şatoya götürür. Gelecekten gelen Harry ve Hermione ise Şahgaga’ya binerek bir diğer masum olan Sirius Black’i hastane kanadından kaçırırlar. Sirius Black Şahgaga’ya binerek özgürlüğe uçarken Harry’e tıpkı babası gibi olduğunu söyler.

Sirius Black’in kaçısı sonrasında Snape ona Harry’nin yardım ettiğinden neredeyse emindir lakin bunu kanıtlayacak elinde herhangi bir kanıt yoktur. Snape’in tüm itirazlarına rağmen Harry ve arkadaşları ceza almazlar ve normal hayatlarına geri dönerler.

Harry, ron ve Hermione daha sonra Hagrid’i ziyaret ettikleri sıra Prof. Lupin’in okuldak ayrılacağı öğrenirler ve Harry soluğu profesörün odasında alır. Lupin, Harry’nini tüm itirazlarına rağmen bunun alınması gereken bir karar olduğu noktasında ısrarcı olur. Sonrasında Dumbledore’da onlara katılır. Dumbledore, Lupin’in okuldan ayrılması ardından Harry’e Hermione ile birlikte güzel bir iş çıkardıklarını söyler. Sözlerini babası gibi davrandığını belirterek tamamlar.

Yaşanan onca maceradan sonra okulun son gününde Gryffindor okul kupasını kazandığı için ortak solan altın ve kırmızı renk ile donatılır. Şölen oldukça şatafatlı olsa da Harry gibi birçok arkadaşı da Prof. Lupin'in gidişi nedeniyle üzgündürler.

Şölenin bitmesi ile birlikte okul yılı tamamlanmış ve herkes Hogwarts trenine binmeye başlar. Harry, Ron ve Hermione trene binip kompartımana yerleştikleri sırada cama bir baykuş gelir. Sirius Black’inmektubunu taşıyan Baykuş oldukça yorgun gözükürken mektupta yazanlar hepsini sevindirir. Gelecek yıl için Harry’nin Hogsmade’e gitmesi için bir izin belgesinin yer aldığı mektupta Sirius Black iyi olduklarını ve kısa süre içerisinde görüşeceklerine inandığını ifade etmiştir. Ayrıca mektubu getiren baykuşunda faresini kaybeden Ron’a kendisinin bir hediyesi olduğunu ifade eder.

Keyifli geçen yolculuk ardından tren perona yaklaşırken Harry, ron ve Hermione birbiriyle vedalaşırlar. Harry peronda Vernon enişteyi görünce hızla ona yaklaşarak, bir vaftiz babası olduğunu ve katil olduğunu söyler. Vernon Enişte endişelenir ve Harry için ilk defa daha keyifli geçecek bir yaz tatili başlar.

16 yorum:

  1. Çok güzel ve ayrıntılı yazmışsın, emeğine sağlık:))) Harry Potter yorumları okumak her zaman keyif veriyor insana:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir ÖZET olması için elimden geleni yaptım. Umarım beğenmişsindir.

      Sil
  2. Ben de bu yıl seriyi tekrar okuyorum ve ateş Kadehindeyim şuan. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ateş kadehini daha yeni aldım. Serinin ilk baskılarını kaybedince hem tekrar okumak hem de kütüphaneme kazandırmak için yavas yavas okuyorum

      Sil
  3. Henüz serisini okumadım. Filmlerini izledim. Ama kitapları gibi değildir diye düşünüyorum. Yorumun çok güzel olmuş. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmen için teşekkür ederim. Kitabın değerlendirmesini de yapmıştım, yukarıdaki postta kısa bir özet çıkarmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir.

      Sil
  4. Uzun bir inceleme olmuş. Kitapları çook uzun zaman önce okumuştum. Keşke ömrümüz yetse de tekrar okusak ☺️
    Bu arada Harry otobüsle Çatlak Kazan’a gidiyordu, sanırım orada bir hata olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatlak Kazan konusuna bakacağım tekrardan yanlış bir not almış olabilirim bu konuda. Teşekkür ederim değerlendirmen için

      Sil
  5. Kitap yorumu olarak açtım ama özet çıktı. Bu kitabı özetlemek kolay değildir. Hem uzun hem de çok olay oluyor. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Öğretmenim özet olarak özellikle belirtmeniz benisevindirdi. Nedense inceleme olarak görüldü bazı arkadaşlar tarafından ve şaşırdım. bu konuda da bir yazı yazmayı düşünüyorum kısa zaman içinde. Özet vs Yorum

      Sil
  6. canımız potter serisiii :) hermione benim favorim :)

    YanıtlaSil
  7. Oğullarım çok meraklıydı hem okuduk hem izledik. Ben de seviyorum bu tarzı 🙂

    YanıtlaSil
  8. Filmini izledim fakat kitabını henüz okumuş değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapları daha zevkli tavsiye ederim muhakkak.

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.